Κοσμος

Η Ουκρανία κατηγορεί Ευρώπη και ΗΠΑ ότι φοβούνται τη Ρωσία

Τι δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bολόντιμιρ Ζελένσκι
Η Ουκρανία κατηγορεί Ευρώπη και ΗΠΑ ότι φοβούνται τη Ρωσία © ΕPA/POOL

Ουκρανία: Για «παράλογο φόβο» έναντι της Ρωσίας κατηγορεί την Δύση ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορεί την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για «παράλογο φόβο» έναντι της Ρωσίας σε συνέντευξή που δημοσιεύεται σήμερα από το πρακτορείο Interfax Ukraine.

Ο Ποντολιάκ, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν με την Μόσχα, δηλώνει ότι οι πολιτικές ελίτ της Δύσης «θέλουν την επιστροφή στην προπολεμική περίοδο και δεν θέλουν να επιλύσουν προβλήματα».

Πρόσθεσε δε ότι οι οικονομικές προτεραιότητες έχουν κυριαρχήσει στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ με «απευθείας σύγκρουση»

Την ίδια ώρα πάντως, η Μόσχα αξιολογεί «εξαιρετικά αρνητικά» το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, στο οποίο περιλαμβάνονται προηγμένοι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο RΙΑ

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οποιεσδήποτε αποστολές όπλων στην Ουκρανία «αυξάνουν τον κίνδυνο μιας απευθείας αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ». 

«Η Ουκρανία δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί στη Ρωσία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κανάλι Newsmax, σχολιάζοντας την αποστολή από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία προηγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών.

«Δεν μας ενδιαφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν πολεμάμε στην επικράτειά τους, όπως κάνουν αυτοί σε εμάς», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ουκρανία χάνει περίπου 100 στρατιώτες κάθε μέρα του πολέμου. Η πιο «δύσκολη κατάσταση» αυτή τη στιγμή είναι στα ανατολικά της χώρας, ειδικά στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισιχάνσκ.

Ουκρανία: Ποιοι είναι οι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα στείλουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανήγγειλε χθες την προσεχή αποστολή εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών στον στρατό της Ουκρανίας, όμως το κατά πόσον μπορούν αληθινά να αλλάξουν τα δεδομένα στα πεδία των μαχών εν μέσω της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων δεν είναι τόσο βέβαιο.

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και όπως διευκρίνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πρόκειται για HIMARS, αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, προσαρμοσμένους σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Η απόφαση έρχεται περισσότερο από τρεις μήνες μετά την εισβολή των δυνάμεων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, με τη σύγκρουση να μετατρέπεται πλέον σε μια από πόλη σε πόλη επέλαση των Ρώσων που έχουν στόχο να εδραιώσουν εδάφη στα ανατολικά αντί να καταλάβουν ολόκληρη τη χώρα. Αυτή η αλλαγή στους στρατηγικούς στόχους έχει αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, με τους βομβαρδισμούς μεγαλύτερου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολικού να αποτελούν όλο και περισσότερο μέρος των μαχών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ