Κοσμος

Μετά τη Σρι Λάνκα και το Πακιστάν καταφεύγει στο ΔΝΤ

H χώρα ταλανίζεται από πληθωρισμό ενώ διαθέτει λιγοστά συναλλαγματικά αποθέματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πακιστάν: Αποκλείστηκε από τις αγορές
Άνδρες στο Πακιστάν © ΕPA Pool

Η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις αγορές ομολόγων και τις εμπορικές τράπεζες.

Άλλη μια χώρα της Ασίας - το Πακιστάν- καταφεύγει μετά τη Σρι Λάνκα για δανεισμό στο ΔΝΤ, ενδεικτικό των δυσκολίων που βιώνουν οι πιο αδύναμες οικονομικά χώρες λόγω του πολέμου και του πληθωριστικού «κύματος» της πανδημίας. 

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ΔΝΤ», δήλωσε ο Ισμαήλ το Σάββατο σε μια εικονική διάσκεψη. «Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες είναι όλες έτοιμες να μας δώσουν χρήματα, όμως όλες τονίζουν ότι πρέπει να πάμε πρώτα στο ΔΝΤ».

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Ιμράν Καν είχε προχωρήσει σε μείωση και πάγωμα των τιμών των καυσίμων, μια κίνηση που είχε σαν αποτέλεσμα να παγώσει με τη σειρά του το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ προς το Πακιστάν, ύψους 6 δισ. δολαρίων. Ο διάδοχός του Σεχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον περασμένο Απρίλιο, απαγόρευσε τις εισαγωγές πολυτελών ειδών και η κεντρική τράπεζα αύξησε το κόστος δανεισμού περισσότερο από το αναμενόμενο αυτό το μήνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εισαγωγές οι οποίες ανήλθαν σε υψηλών όλων των εποχών. 

Το Πακιστάν χρειάζεται περί των 36 με 37 δισ. δολαρίων χρηματοδότησης για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Ισμαήλ. Μια συμφωνία με το ΔΝΤ θα βοηθούσε στην εξασφάλιση κεφαλαίων από άλλες πηγές, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και φιλικά προσκείμενα κράτη, ανάμεσα σε αυτά και η Κίνα.

Ο Ισμαήλ απέκλεισε το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων από την παγκόσμια αγορά ομολόγων και τις ξένες εμπορικές τράπεζες που έχουν δώσει βραχυπρόθεσμα δάνεια στο παρελθόν. Η απόφαση ελήφθη αφού η χώρα λέγεται ότι επέλεξε τις τράπεζες JPMorgan, Citigroup, Standard Chartered και Credit Suisse για τη διαχείριση οποιασδήποτε πώλησης ομολόγων.

Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει το Πακιστάν να αυξήσει τα συναλλαγματικά του αποθέματα σε σχεδόν 15 δισ. δολάρια το επόμενο οικονομικό έτος από περίπου 10 δισ. δολάρια. Η χώρα της Ασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με χρέος ύψους 3,2 δισ. δολαρίων το οποίο πρέπει να εξυπηρετηθεί αυτόν τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

Σε αναμονή του «πράσινου φωτός» η Σρι Λάνκα

Ως γνωστόν η Σρι Λάνκα μαστίζεται από ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, διακοπές ρεύματος και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, γεγονός που έχει προκαλέσει εκκλήσεις για την απομάκρυνση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα. Ο πρωθυπουργός Ranil Wickremesinghe, ο οποίος αυτή την εβδομάδα ανέλαβε και τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε στις 26 Μαΐου ότι επιδιώκει να επισπεύσει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ, καθώς η χώρα θα χρειαστεί περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος από τον πολυμερή δανειστή και πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Ενώ η Σρι Λάνκα αναμένει ότι περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια θα διοχετευθούν από τα τρέχοντα προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης για βοήθεια έκτακτης ανάγκης κατά τους επόμενους έξι μήνες, εξαρτάται μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό από την ινδική πίστωση για βασικές εισαγωγές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ