Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Σεβεροντονέτσκ
Η πόλη είναι κομβική για τα σχέδια των Ρώσων
Ουκρανία: Οι μάχες πλησιάζουν στο Σεβεροντονέτσκ - Η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής
Οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις έχουν φθάσει στην περιφέρεια του Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας όπου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής.
«Τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν ώστε να είναι αρκετά κοντά για να μπορούν να χτυπήσουν με ολμοβόλα στο Σεβεροντονέτσκ», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο Σέρχιι Γκαϊντάι.
Κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβαρδίζει την πόλη συνεχώς χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Smertch και Tornado. Σύμφωνα με τον ίδιον, οι βόμβες έχουν στόχο επίσης το εργοστάσιο Azot, που έχουν καταφύγει άμαχοι σε αντιαεροπορικά καταφύγια.
Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ότι η Ουκρανία πολεμά για να διατηρήσει τον έλεγχο σε έναν κρίσιμης σημασίας αυτοκινητόδρομο στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές για τον εφοδιασμό των ουκρανικών μονάδων στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο περιβάλλεται από τρεις πλευρές από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Μοτουζιάνικ είπε πως σκοπός της Ρωσίας είναι να περικυκλώσει από παντού τις ουκρανικές μονάδες στην πόλη, καθώς και στο γειτονικό Λισιτσάνκ.
Γιατί είναι «κλειδί» η μάχη του Σεβεροντονιέτσκ
Το Σεβεροντονιέτσκ είναι μια πόλη στην περιοχή του Λουγκάνσκ, με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Είναι ένα από τα λίγα ουκρανικά οχυρά που στέκονται εμπόδιο στη Ρωσία να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς.
Οι αναλυτές προβλέπουν εδώ και εβδομάδες ότι τα στρατεύματα της Μόσχας προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη και να την υποβάλουν σε παρόμοιες τακτικές πολιορκίας που χρησιμοποίησαν στη Μαριούπολη. Οι αξιωματούχοι σε αυτή την πόλη-κλειδί προετοιμάζονται για μια μεγάλη και σκληρή μάχη.
Όπως εκτιμά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αν πέσει η Σεβεροντονιέτσκ, τότε ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Αν πάλι το μέτωπο του Ντονμπάς μετακινηθεί πιο δυτικά, τότε η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα μειονέκτημα, καθώς θα είναι δύσκολο να επαναπρομηθεύει τα στρατεύματά της.
Σύμφωνα δε με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, οι Ρώσοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να περικυκλώσουν το Σεβεροντονιέτσκ και το Λισικάνσκ τουλάχιστον από τα νότια, πιθανώς εστιάζοντας στην αποκοπή του τελευταίου αυτοκινητόδρομου που συνδέει τις δύο περιοχές με την υπόλοιπη Ουκρανία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Άκαρπη η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2003
406 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί το τελευταίο διάστημα
Tι αναφέρει η Ιρανή ακτιβίστρια
Ο 82χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία
Είναι η τέταρτη πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν βάσεις από τη γύρω περιοχή
Τα κύματα έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες σε ύψος 5 μέτρων
Πρόκειται για την πιο άμεση απειλή της Τεχεράνης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Σε πρόχειρο νεκροτομείο κοντά στην Τεχεράνη
Όλο αυτόν τον καιρό επικρατούσε μια μορφή εφησυχασμού έναντι της ιρανικής θεοκρατίας. Τώρα επικρατεί αμηχανία.
Η συμμορία διέφυγε και η αξία της λείας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή
Οι αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς
Δεδομένων των κακών διατροφικών του συνηθειών
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Η αντίδραση της Κοπεγχάγης στις απειλές του Τραμπ
Για πρώτη φορά από το 2010 απειλείται η κυριαρχία του Ούγγρου πρωθυπουργού
Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»
9% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δηλώνουν αγρότες, σύμφωνα με τη Eurostat.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.