Κοσμος

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Άγνωστα τα κίνητρα του δράστη - Ανοίγει ξανά η συζήτηση για επιθέσεις

Θλίψη και θρήνος στο Τέξας - Συλλυπητήρια από το ελληνικό ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Ο 18χρονος δράστης σε φωτογραφία από τη στιγμή πριν την επίθεση και σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το μακελειό
Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Ο 18χρονος δράστης © EPA

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Άγνωστα τα κίνητρα του 18χρονου δράστη - 21 νεκροί - Ανοίγει ξανά η συζήτηση για τις επιθέσεις σε σχολεία.

Συνολικά 21 άτομα έπεσαν νεκρό στο μακελειό σε σχολείο του Τέξας. Ο 18χρονος δράστης, Σαλβαντόρ Ράμος, σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλους, αφού πρώτα είχε πυροβολήσει τη γιαγιά του. Το σχολείο βάφτηκε με αίμα μόλις μία ημέρα πριν τη λήξη του σχολικού έτους. Μέχρι αυτήν την ώρα, παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα του μακελάρη. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εκφράζει μέσω Twitter τα συλλυπητήρια του προς τους οικείους των θυμάτων, που στην πλειονότητά τους είναι παιδιά κάτω των 10 ετών. «Συντετριμμένοι από την είδηση ​​του φρικτού μακελειού στο δημοτικό σχολείο στο Uvalde του Τέξας, που στοίχισε τη ζωή σε τόσα πολλά παιδιά. Σε αυτήν την ώρα θλίψης, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στον λαό και την κυβέρνηση των ΗΠΑ», αναφέρει το ΥΠΕΞ. 

 

 

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Πώς ο 18χρονος έφτασε στο σχολείο και σκότωσε παιδάκια

Αύριο, Πέμπτη (26/5) οι μαθητές και οι δάσκαλοι θα ολοκλήρωναν τα μαθήματα της σχολικής χρονιάς στο σχολείο του Uvalde στο Τέξας, όπου φοιτούν περίπου 500 μαθητές, στην πλειονότητά τους με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική. Τα όποια σχέδια για το τέλος της σχολικής χρονιάς πάγωσαν μετά το μακελειό που καταγράφηκε εχθές στο Robb Elementary School.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα social media, εικονίζουν παιδιά να απομακρύνονται εσπευσμένα από το κτίριο, κατά μικρές ομάδες, προς τα χαρακτηριστικά κίτρινα σχολικά λεωφορεία, μπροστά στο σχολείο. Τη στιγμή που πέφτουν οι πυροβολισμοί. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένα κοριτσάκι 10 ετών και μια γυναίκα 66 ετών, νοσηλεύονταν «σε κρίσιμη κατάσταση» στο University Health, στο Σαν Αντόνιο, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

 

 

 

Όπως ανακοινώθηκε, πίσω από τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο του Τέξας βρίσκεται ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος. Μαθητής σε γειτονικό Λύκειο, μπήκε μέσα στο σχολικό συγκρότημα και άρχισε να πυροβολεί παιδιά και ενήλικους. Ο 18χρονος δράστης του φονικού στο Τέξας ήταν κάτοικος του Ουβάλντε και προτού εισβάλει στο δημοτικό σχολείο και εκτελέσει εν ψυχρώ τα παιδιά, είχε δολοφονήσει τη γιαγιά του. Δημοσίευμα στη βρετανική Daily Mail αναφέρει ότι ο 18χρονος αναρτούσε φωτογραφίες με όπλα στο Instagram, ενώ με μήνυμά του στα social γνωστοποίησε ότι ετοιμάζει επίθεση.

«Πιστεύεται ότι εγκατέλειψε το όχημά του και μετά μπήκε στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ στο Ουβάλντε με ένα πιστόλι και μπορεί να είχε και τουφέκι» ανέφερε ο κυβερνήτης Γκρέγκ Άμποτ στη συνέντευξη Τύπου. Και πρόσθεσε: «Πυροβόλησε και σκότωσε, φρικιαστικά και ακατανόητα, 14 μαθητές και σκότωσε μία δασκάλα. Δύο αστυνομικοί χτυπήθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών».

Ο 18χρονος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και διέφυγε με ένα φορτηγάκι. Μετά από καταδίωξη και ένα «θεαματικό τροχαίο», ο μακελάρης έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών. 

Shooting at Texas elementary school kills at least 21

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν «ενημερώνεται συνεχώς» για τα γεγονότα, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Καρίν Ζαν-Πιερ. Διέταξε οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες στον Λευκό Οίκο, σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους ως το Σάββατο 28η Μαΐου, σε «ένδειξη σεβασμού για τα θύματα» της επίθεσης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Η Ζαν-Πιερ πρόσθεσε ότι ο κ. Μπάιντεν «προσεύχεται για τις οικογένειες των θυμάτων». Ο Τζο Μπάιντεν θέλει δράση για τα όπλα.

Full remarks: President Biden on Texas school shooting | FOX 9 KMSP

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Ανοίγει και πάλι η συζήτηση για τις επιθέσεις στα σχολεία

Η επίθεση ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τις επιθέσεις - δυστυχώς πολύνεκρες- σε σχολεία στις ΗΠΑ.

Το μακελειό στο Robb επαναφέρει εικόνες όπως εκείνες στο Σάντι Χουκ, στην πολιτεία Κονέτικατ, όταν 20χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας σκότωσε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά 6 ως 7 ετών, προτού αυτοκτονήσει.

Ο Κρις Μέρφι, Δημοκρατικός γερουσιαστής αυτής της πολιτείας, «ικέτευσε» χθες τους συναδέλφους του να αναλάβουν δράση, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι τραγωδίες δεν είναι «αναπόφευκτες». «Αυτό συμβαίνει μόνο σε ετούτη τη χώρα — σε καμία άλλη. Σε καμία άλλη χώρα παιδιά που πάνε σχολείο δεν διανοούνται πως μπορεί να τα πυροβολήσουν», τόνισε, προσθέτοντας πως τα μέλη του Κογκρέσου «δεν είναι ανίσχυρα», και υπενθυμίζοντας πως στις ΗΠΑ, «τα όπλα ρέουν σαν νεράκι» και γι’ αυτό η μια σφαγή διαδέχεται την άλλη.

19 kids killed, suspect dead after Texas elementary school shooting

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας πως «οι καρδιές μας συνεχίζουν να ραγίζουν» κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, τόνισε πως ως έθνος οι Αμερικανοί πρέπει να βρουν το θάρρος να αναλάβουν δράση για να μην ξαναγίνει «ποτέ» σφαγή σε σχολείο.

Το 2018, μετά τη διάπραξη της σφαγής σε λύκειο της Πάρκλαντ, στη Φλόριντα (17 νεκροί, στην πλειονότητά τους έφηβοι μαθητές), είχαν γίνει ογκώδεις διαδηλώσεις, ιδίως νέων, που απαιτούσαν από τους πολιτικούς να αναληφθεί δράση. Όμως ο διάλογος για το ζήτημα παρέμεινε πρακτικά στείρος: δεν θεωρείται ότι υπάρχει στην πραγματικότητα πιθανότητα το Κογκρέσο να ψηφίσει φιλόδοξη μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή, ζήτημα που διχάζει πάντα τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας Small Arms Survey, το 2017 υπήρχαν στη χώρα 393 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι.

Uvalde, Texas elementary school shooting: Gov. Abbott update

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Η δασκάλα Έβα Μιρέλες δεν γύρισε ποτέ από τη δουλειά που λάτρευε

Η Έβα Μιρέλες πήγε στη δουλειά που αγαπούσε: ήταν δασκάλα στην τέταρτη τάξη του πρωτοβάθμιου σχολείου Ρομπ, στη μικρή πόλη Ουβάλντε, στην πολιτεία Τέξας. Είναι ανάμεσα στα θύματα της σφαγής.

Ειδικευμένη στην εκπαίδευση δίγλωσσων παιδιών και παιδιών με ειδικές ανάγκες, η Εύα Μιρέλες δίδασκε παιδιά 9 ως 10 ετών, εξήγησε η εξαδέλφη της Κριστίνα Αρισμέντι Μιρέλες μέσω Facebook. «Η καρδιά μου έχει γίνει χίλια κομμάτια», ανέφερε.

Ήταν παντρεμένη, είχε κόρη που αποφοίτησε από το κολλέγιο και «τρεις χνουδωτούς φίλους», σύμφωνα με το βιογραφικό της στον ιστότοπο του σχολείου. Ο σύζυγός της Ρουμπέν Ρουίς είναι αστυνομικός, μέλος της υπηρεσίας που εντέλλεται να διενεργήσει την έρευνα για τη σφαγή. Η θεία της Λίδια Μαρτίνες Δελγάδο τη θρήνησε μέσω Facebook. «Είμαι έξαλλη διότι συνεχίζονται αυτά τα τουφεκίδια. Τα παιδιά αυτά ήταν αθώα. Δεν θα έπρεπε να μπορεί να αγοράζει κανένας τουφέκια τόσο εύκολα. Αυτή εδώ είναι η πόλη όπου μεγάλωσα, μικρή κοινότητα 20.000 ανθρώπων. Ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδικά σε αγαπημένα μου πρόσωπα», τόνισε η κυρία Μαρτίνες Δελγάδο.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε για τη χώρα μας, την πολιτεία μας, τα σχολεία μας, και για τις οικογένειες όλων».

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ