Κοσμος

Συνεχίζει τα αντίποινα η Ρωσία - Απέλασε 5 Πορτογάλους διπλωμάτες

Η Πορτογαλία είχε απελάσει δέκα Ρώσους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρεμλίνο
Κρεμλίνο © Unsplash

Η Ρωσία θα απελάσει πέντε Πορτογάλους διπλωμάτες στο πλαίσιο αντιποίνων - Η Πορτογαλία είχε απελάσει δέκα Ρώσους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει πέντε Πορτογάλους διπλωμάτες ως μέτρο αντιποίνων σε βάρος της Λισαβόνας, που τον περασμένο μήνα απέλασε 10 Ρώσους.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια μακρά σειρά ρωσικών αντιποίνων μετά την απέλαση από ευρωπαϊκές χώρες περισσότερων από 300 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

"Καλούνται να εγκαταλείψουν την χώρα εντός 14 ημερών από την επίδοση διπλωματικής διακοίνωσης στον πρέσβη", ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Χθες, Τετάρτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει συνολικά 85 διπλωματικούς υπαλλήλους από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία ως αντίποινα για αντίστοιχες αποφάσεις των χωρών αυτών.

Ουκρανία: Η Ρωσία αντεπιτίθεται με μαζικές απελάσεις διπλωματών

 

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει 34 γάλλους διπλωμάτες ως μέτρο αντιποίνων.

Τον Απρίλιο η Γαλλία απέλασε 35 Ρώσους με διπλωματικό καθεστώς στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύματος απελάσεων με βάση το οποίο πάνω από 300 Ρώσοι απελάθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα («personae non gratae») έξι ρώσους πράκτορες που προσποιούνταν τους διπλωμάτες έπειτα από το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι τα συγκεκριμένα άτομα λειτουργούσαν εις βάρος των γαλλικών εθνικών συμφερόντων.

Εκτός από την απέλαση των Γάλλων διπλωματών, η Ρωσία πρόκειται να απελάσει και 24 ιταλούς διπλωμάτες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί επίσημα σε μια περίπου ώρα, στον Ιταλό πρέσβη στην Μόσχα.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι, η οποία ελήφθη στις 6 Απριλίου, να απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες από την Ιταλία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ