Κοσμος

Ουκρανία: Η Ρωσία αντεπιτίθεται με μαζικές απελάσεις διπλωματών

34 Γάλλους και 24 Ιταλούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόσχα
Ουκρανία: Η Ρωσία αντεπιτίθεται με μαζικές απελάσεις διπλωματών © Social Income/Unsplash

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα απελάσει 34 Γάλλους και 24 Ιταλούς διπλωμάτες.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει 34 γάλλους διπλωμάτες ως μέτρο αντιποίνων.

Τον Απρίλιο η Γαλλία απέλασε 35 Ρώσους με διπλωματικό καθεστώς στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύματος απελάσεων με βάση το οποίο πάνω από 300 Ρώσοι απελάθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα («personae non gratae») έξι ρώσους πράκτορες που προσποιούνταν τους διπλωμάτες έπειτα από το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι τα συγκεκριμένα άτομα λειτουργούσαν εις βάρος των γαλλικών εθνικών συμφερόντων.

Εκτός από την απέλαση των Γάλλων διπλωματών, η Ρωσία πρόκειται να απελάσει και 24 ιταλούς διπλωμάτες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί επίσημα σε μια περίπου ώρα, στον Ιταλό πρέσβη στην Μόσχα.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι, η οποία ελήφθη στις 6 Απριλίου, να απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες από την Ιταλία.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για «πλήρη έλλειψη επιθυμίας» να διαπραγματευθεί

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία «για πλήρη έλλειψη επιθυμίας» να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν και παρατηρούμε πλήρη έλλειψη επιθυμίας των Ουκρανών διαπραγματευτών να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία», κατήγγειλε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μία ημέρα αφού η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι οι συνομιλίες έχουν ανασταλεί εξαιτίας της Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε εξάλλου ότι η Μόσχα δεν διαθέτει καμία πληροφορία για τον Ρώσο στρατιώτη που δικάζεται από σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα για έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε το Κίεβο ότι κατασκευάζει κατηγορίες τέτοιου είδους εναντίον της Ρωσίας.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία πληροφορία. Και οι πιθανότητες να βοηθήσουμε (τον κατηγορούμενο) είναι πολύ μικρές καθώς δεν διαθέτουμε διπλωματική αντιπροσωπεία» στην Ουκρανία, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πολλές καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που έχουν διατυπωθεί εναντίον Ρώσων στρατιωτών είναι «ψευδείς ή σκηνοθετημένες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ