- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φινλανδία: Η Ρωσία διέκοψε τις εξαγωγές ενέργειας στη Φινλανδία επειδή δεν πληρώθηκαν.
Η Ρωσία είχε διακόψει όλες τις εξαγωγές ηλεκτρισμού στη Φινλανδία σήμερα, όπως δείχνουν τα δεδομένα ροής, μετά τη δήλωση της ρωσικής εταιρίας κοινής ωφέλειας Inter RAO την περασμένη εβδομάδα ότι θα τις σταματούσε επειδή δεν έχει καταβληθεί το τίμημα για αυτές.
Η Inter RAO δήλωσε την Παρασκευή πως θα σταματούσε να εξάγει ενέργεια στη Φινλανδία από τη 1.00 π.μ. του Σαββάτου τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) «προς το παρόν» καθώς δεν είχε πληρωθεί για την ενέργεια που είχε πουλήσει μέσω της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας συναλλαγών Nord Pool από τις 6 Μαΐου.
Το φινλανδικό δίκτυο διανομής ενέργειας Fingrid, που δήλωσε πως η Μόσχα καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών της Φινλανδίας, δήλωσε πως θα αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με σουηδική ενέργεια και ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή.
Είπε πως το θέμα συνδέεται με τις δυτικές κυρώσεις που επηρεάζουν τις πληρωμές και δεν είναι αντίποινα για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από τη Φινλανδία, η οποία έχει επικριθεί από τη Μόσχα επειδή είπε ότι θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση στην οποία αντιτίθεται η Μόσχα επί μακρόν.
«Λόγω αυτών των περιορισμών οι πληρωμές για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρισμού δεν μπορούν πλέον να γίνονται. Η αναστολή είναι ως εκ τούτου μάλλον μια συνέπεια παρά ένα ρωσικό αντίμετρο», ανέφερε η Fingrod, χωρίς να κάνει αναφορά σε απόφαση για το ΝΑΤΟ.
Οι ροές ρωσικής ενέργειας στη Φινλανδία σήμερα είχαν πέσει στο μηδέν, έδειξαν στοιχεία από το δίκτυο του διαχειριστή Fingrid. Έπεσαν από τα 87 μεγαβάτ στο μηδέν νωρίς το Σάββατο.
Η Fingrid δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ετοιμάστηκε για την προοπτική η Ρωσία να διακόψει τις ροές ηλεκτρισμού στη Φινλανδία περιορίζοντας την ικανότητα μεταφοράς κατά ένα τρίτο.
Αναλυτές της Refinitv δήλωσαν πως η απώλεια ρωσικών ροών θα προκαλέσει αύξηση των φινλανδικών τιμών χονδρικής της ενέργειας κατά 8,20 ευρώ στα 90,2 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) για το τρίτο τρίμηνο.
Φινλανδία & Σουηδία: Τα κοινοβούλια εξετάζουν τις υποψηφιότητες για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα, τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξετάζουν σήμερα τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ και στα δύο σώματα είναι εξασφαλισμένες ευρείες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης.
Το Εντουσκούντα, το φινλανδικό κοινοβούλιο, άρχισε σήμερα το πρωί μια μαραθώνια συνεδρίαση για να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως χθες, Κυριακή, από την κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο αύριο, Τρίτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσουν ναι στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Φινλανδία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, την «ιστορική» υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η Σουηδία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μετά το αποφασιστικής σημασίας πράσινο φως από το κυβερνών κόμμα.
«Η μοναδική χώρα που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και διεξάγει ανοικτά έναν επιθετικό πόλεμο είναι η Ρωσία», υποστήριξε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανοίγοντας τις συζητήσεις.
«Το περιβάλλον ασφαλείας μας άλλαξε θεμελιωδώς», τόνισε.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των παρεμβάσεων -πάνω από 150- η ψηφοφορία μπορεί να μην πραγματοποιηθεί σήμερα,, προειδοποίησε ο πρόεδρος της βουλής Μάτι Βανχάνεν.
Από την πλευρά του, το σουηδικό κοινοβούλιο συνεδριάζει από τις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδας). Η συνεδρίαση άρχισε με μια ομιλία της σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, ενώ επρόκειτο να ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Με την ιστορική αλλαγή θέσης στην οποία προχώρησε χθες, Κυριακή, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης, αντιπροσωπεύοντας θεωρητικά μια πλειοψηφία 304 βουλευτών σε σύνολο 349.
Η πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως θέλει να εξασφαλίσει «ευρεία υποστήριξη» στο κοινοβούλιο, πριν ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης.
Οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αντίδραση στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας αποτελούν ένα «σοβαρό λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις», δήλωσε ο Ριάμπκοφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για την πιο σαφή και σκληρή διατύπωση μέχρι στιγμής
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δοκιμάσει μια οικονομία που οικοδομήθηκε μεθοδικά επί δεκαετίες
Η ανάλυση βασίστηκε σε ψηφιακά ίχνη χρήσης ιστοσελίδων και εφαρμογών
Έρχεται κλιμάκωση σε Λίβανο, Υεμένη και Ιράκ με το φόβο γενικευμένης σύγκρουσης
Δεν εμφανίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας - Αντιμέτωπος με ποινή έως 20 ετών
Η επιχείρηση κατέληξε σε αιματηρή συμπλοκή
Σε περίπτωση που αυτό είναι ασφαλές πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιράν τώρα μέσω ξηράς
Ο Μάικλ Φίλιπς δηλώνει ότι πάσχει από μικροφαλλία και μιλά ανοιχτά κατά του body shaming
Μετά το περιστατικό παρήγγειλε χάπι αντισύλληψης
Το σχέδιο αφορά κυρίως εποχικούς εργαζομένους
Στρατηγικά βομβαρδιστικά έπληξαν στόχους βαθιά στο εσωτερικό του Ιράν, αναφέρει η CENTCOM
Πώς θα επιλεγεί ο νέος ανώτατος ηγέτης
Οι δηλώσεις των ηγετών - Από την ανοιχτή καταδίκη του Σάντσεθ έως τις ελπίδες για «νέα εποχή» στην Τεχεράνη
«Η Τουρκία θα εντείνει τις επαφές σε όλα τα επίπεδα για άμεση κατάπαυση πυρός» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος
Έρευνα αποκαλύπτει θεαματική στροφή του παγκόσμιου οικονομικού εγκλήματος - Η Ρωσία στο επίκεντρο
Οι διπλωματικές συνομιλίες στη Γενεύη κατέρρευσαν σε 48 ώρες σε κλίμα έντασης, οδηγώντας στην έναρξη των βομβαρδισμών
Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τα αντίποινα όσο διαρκούν οι επιθέσεις εναντίον του
Τιμήθηκε με πολυάριθμα παράσημα για τη δράση του
Μόνο το 2009 συμμετείχε σε περίπου 550 επίσημες εκδηλώσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.