- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΝΑΤΟ: Τα κοινοβούλια Φινλανδίας & Σουηδίας εξετάζουν τις υποψηφιότητες για ένταξη
Το νωρίτερο αύριο θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία από την φινλανδική κυβέρνηση
Φινλανδία-Σουηδία-ΝΑΤΟ: Τα κοινοβούλια στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη εξετάζουν τις υποψηφιότητες για ένταξη στην Ατλαντική συμμαχία.
Τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξετάζουν σήμερα τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ και στα δύο σώματα είναι εξασφαλισμένες ευρείες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης.
Το Εντουσκούντα, το φινλανδικό κοινοβούλιο, άρχισε σήμερα το πρωί μια μαραθώνια συνεδρίαση για να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως χθες, Κυριακή, από την κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο αύριο, Τρίτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσουν ναι στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Φινλανδία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, την «ιστορική» υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η Σουηδία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μετά το αποφασιστικής σημασίας πράσινο φως από το κυβερνών κόμμα.
«Η μοναδική χώρα που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και διεξάγει ανοικτά έναν επιθετικό πόλεμο είναι η Ρωσία», υποστήριξε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανοίγοντας τις συζητήσεις.
«Το περιβάλλον ασφαλείας μας άλλαξε θεμελιωδώς», τόνισε.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των παρεμβάσεων -πάνω από 150- η ψηφοφορία μπορεί να μην πραγματοποιηθεί σήμερα,, προειδοποίησε ο πρόεδρος της βουλής Μάτι Βανχάνεν.
Από την πλευρά του, το σουηδικό κοινοβούλιο συνεδριάζει από τις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδας). Η συνεδρίαση άρχισε με μια ομιλία της σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, ενώ επρόκειτο να ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Με την ιστορική αλλαγή θέσης στην οποία προχώρησε χθες, Κυριακή, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης, αντιπροσωπεύοντας θεωρητικά μια πλειοψηφία 304 βουλευτών σε σύνολο 349.
Η πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως θέλει να εξασφαλίσει «ευρεία υποστήριξη» στο κοινοβούλιο, πριν ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης.
Οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αντίδραση στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας αποτελούν ένα «σοβαρό λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις», δήλωσε ο Ριάμπκοφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας
Υποβλήθηκε σε χειρουργείο μετά τον εντοπισμό αδενοκαρκινώματος στον πνεύμονα
Η πρεμιέρα στον Λευκό Οίκο οδήγησε σε νέα ερωτήματα
Νέο ρωσικό σφυροκόπημα κατά τη διάρκεια της νύχτας
Η μάχη για τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής συνεχίζεται
«Υπάρχουν όρια, δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις», το μήνυμα της πρωθυπουργού
Άγνωστο τι θα κάνει μετά την παραίτησή της
Τα μηνύματα σε φίλο του ότι δεν έβρισκε ουσιαστικούς ρόλους
Η εκτίμηση για την ανάρρωσή του
HARD NEWS: Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα | Κορεατική Χερσόνησος και πύραυλοι | Κονγκό και Έμπολα | ΔΝΤ και ΑΙ | NASA, SpaceX και Διάστημα
Αμφισβητούν τον ρόλο και τις κινήσεις του
Αφαιρέθηκε τμήμα του οργάνου
Αλλά το μυστήριο δεν τελείωσε
Από καταφύγιο διασημοτήτων σε σκηνικό για το TikTok
Οι έξι Ρεπουμπλικανοί που αμφισβητούν την απόφαση
Εκμεταλλεύτηκε την τηλεργασία, επικαλούνταν την άρρωστη μητέρα του, έπαιρνε αναρρωτικές άδειες
Τι υποστηρίζει η πλευρά της
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
H κίνηση του Αμερικανού προέδρου δεν αποτέλεσε έκπληξη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.