Κοσμος

Φινλανδία - ΝΑΤΟ: Το Ελσίνκι ανησυχεί για αντίποινα από τη Ρωσία

Η Δύση στο πλευρό Φινλανδίας - Σουηδίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φινλανδία - ΝΑΤΟ: Το Ελσίνκι ανησυχεί για αντίποινα από τη Ρωσία
Φινλανδία - ΝΑΤΟ: Το Ελσίνκι ανησυχεί για αντίποινα από τη Ρωσία © EPA/CLEMENS BILAN

Φινλανδία - ΝΑΤΟ: Το Ελσίνκι ανησυχεί ότι η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Κορυφαίοι Φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από αύριο Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται από πού προήλθε η προειδοποίηση και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπαν σήμερα ότι η χώρα θα αιτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Στην περίπτωση που σταματήσουν οι παραδόσεις από τη Ρωσία, μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Neste και Metsa αλλά και άλλες εταιρείες στον τομέα των χημικών, των τροφίμων και της δασοκομίας θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους.

Στις 5 Μαΐου η φινλανδική κυβέρνηση είπε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διακόψει η Ρωσία τις παραδόσεις στα τέλη του μήνα, λόγω της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Έχοντας αγωγούς που τις συνδέουν κατευθείαν με τη Ρωσία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν οι ρωσικές παραδόσεις μειωθούν ή διακοπούν, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ίσως χρειαστεί να περιορίσουν τη ζήτηση, ανέφερε τον Απρίλιο, στην έκθεσή του για τις προβλέψεις του για το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG).

Η Δύση στο πλευρό Φινλανδίας - Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, οι πρώτες αντιδράσεις από τον δυτικό κόσμο είναι θετικές, καθώς αρκετοί είναι οι αξιωματούχοι που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς τη Φινλανδία, εάν αιτηθεί να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεσμεύτηκε πως οι διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας θα είναι γρήγορες και ομαλές.

Στήριξη για την ένταξη της Φινλανδίας εξέφρασαν επίσης ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν. Η Δανία, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, όπως είπε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν. Επιπλέον, για ιστορικό βήμα που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια μίλησε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ιστορική, μιλώντας στο MSNBC σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη, και πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν δύσκολο να ενσωματωθεί η χώρα στη στρατιωτική συμμαχία. Ακόμα, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πλήρως αφοσιωμένο στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ» και ότι η μόνη απειλητική συμπεριφορά στην Ευρώπη είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο ίδιο πνεύμα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, μέλη της αμερικανικής Γερουσίας τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και προέβησαν σε παρόμοιες δεσμεύσεις με εκείνες του Στόλτενμπεργκ. Έτσι, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις ΗΠΑ, η Γερουσία εγκρίνει τις συνθήκες και χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της ώστε η Ουάσιγκτον να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη κάποιας χώρας -εν προκειμένω της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ.

Το Ελσίνκι έχει εκφράσει τη βούλησή του να ενταχθεί στη Συμμαχία και αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει το αίτημά του την Κυριακή.

«Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία αποφασίσουν να θέσουν υποψηφιότητα για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η Επιτροπή αυτή εργάζεται ήδη ώστε να διεξαχθεί γρήγορα η ψηφοφορία», είπε ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Ρις, το «νούμερο 2» της Επιτροπής αυτής, υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τη Φινλανδία, η υποψηφιότητα της οποίας είναι «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τη διατλαντική ασφάλεια», εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως έγραψε στο Twitter.

Χαιρετίζουν Σολτς, Μακρόν την απόφαση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Νωρίτερα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όπως έγραψε εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Twitter, ο κ. Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Ελιζέ, είπε ότι στηρίζει πλήρως την επιλογή της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ