Κοσμος

Η Φινλανδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των πολιτών της

Τι δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φινλανδία
Φινλανδία © Pixabay

Φινλανδία: Η πρωθυπουργός λέει ότι η απόφαση για το αν θα ζητήσει η χώρα της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των πολιτών της

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε σήμερα ότι, αν η χώρα της πραγματοποιήσει το ιστορικό βήμα να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, θα το πράξει για την ασφάλεια των πολιτών της.

Την δήλωση αυτή έκανε η Μάριν έπειτα από συνάντηση που είχε στο Τόκιο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, μια ημέρα πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση του Φινλανδού προέδρου Σάουλι Νιινίστο για το αν η χώρα του, η οποία έχει εκτεταμένα χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, θα αιτηθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Φινλανδία: Ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ

 

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) θα ενίσχυε σημαντικά τον παράγοντα αποτροπής ώστε να μην γίνει στόχος της ρωσικής επιθετικότητας», αναφέρει σε ανακοίνωση η επιτροπή άμυνας του κοινοβουλίου, δήλωση που φέρνει την χώρα ένα βήμα πριν το κατώφλι του ΝΑΤΟ. 

Η Φινλανδία είναι στενός εταίρος με το ΝΑΤΟ, αλλά διατηρεί στρατιωτικά αδέσμευτο καθεστώς. 

Η Φινλανδία, που μοιράζεται σύνορα 1.300 χλμ. και ένα δύσκολο παρελθόν με τη γειτονική Ρωσία, επανεξετάζει τη μακρόχρονη στάση της να αποφύγει μια ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις με τον προς ανατολικό γείτονά της.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο, Πέμπτη, τη θέση του για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα σήμαινε μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας για τη σκανδιναβική χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας γνωμοδότησε για το θέμα απαντώντας στην επικαιροποιημένη λευκή βίβλο της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη λύση για την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ενισχύει την ικανότητα εθνικής άμυνας της Φινλανδίας με την υποστήριξη των σημαντικών στρατιωτικών πόρων της συμμαχίας», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής και ηγέτης του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος Πετέρι Όρπο, του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η δημόσια τηλεόραση Yle, το 76% των Φινλανδών –ποσοστό ρεκόρ- επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο ανερχόταν σε 60%. Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η υποστήριξη των Φινλανδών στην προοπτική ένταξης στη Βορειοατλανική Συμμαχία παρέμενε στάσιμη περίπου στο 20 με 30%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ