- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αφγανές διαδήλωσαν στην Καμπούλ κατά της μπούρκας
Διαμαρτύρονται για τους εξαναγκασμούς των Ταλιμπάν
Αφγανιστάν: Περίπου δέκα γυναίκες διαδηλώνουν στην Καμπούλ κατά της χρήσης της μπούρκας.
Μια ομάδα δέκα περίπου Αφγανών διαδήλωσαν σήμερα, οι περισσότερες εκ των οποίων με ακάλυπτο πρόσωπο, στους δρόμους της Καμπούλ κατά της απόφασης των Ταλιμπάν να γίνει υποχρεωτικό για τις γυναίκες να φορούν μπούρκα σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Δικαιοσύνη, δικαιοσύνη! Η μπούρκα, δεν είναι δικό μας (κάλυμμα)», φώναζαν οι γυναίκες, που κατάφεραν να περπατήσουν για περίπου 200 μέτρα στο κέντρο της πρωτεύουσας, πριν τις σταματήσουν με ήρεμο τρόπο μαχητές των Ταλιμπάν, που επίσης ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να φύγουν από το σημείο.
Η κυβέρνηση εξέδωσε το Σάββατο διάταγμα, που εγκρίθηκε από τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν και του Αφγανιστάν, τον Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, δίνοντας εντολή στις γυναίκες να καλύπτουν εντελώς το σώμα και το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.
Οι Ταλιμπάν διευκρίνισαν ότι η προτίμησή τους, στο όνομα της ‘παράδοσης’, είναι η μπούρκα, το ολόσωμο κάλυμμα, συνήθως σε μπλε χρώμα και με ένα δίχτυ στο σημείο των ματιών, αλλά ότι και άλλοι τύποι καλύμματος που δεν αφήνουν να φαίνονται παρά μόνο τα μάτια μπορεί να γίνουν αποδεκτοί.
Δήλωσαν επίσης ότι εκτός κι αν γυναίκες δεν έχουν κάποιο πολύ σημαντικό λόγο για να κυκλοφορούν, είναι «καλύτερο για εκείνες να παραμένουν στα σπίτια τους».
«Θέλουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι, όχι σαν ζώα που κρατούνται αιχμάλωτα στη γωνιά ενός σπιτιού», δήλωσε δημοσίως μίας από τις γυναίκες που διαμαρτύρονταν, η Σαϊρά Σάμα Αλιμγιάρ.
Στην πρωτεύουσα, το διάταγμα δεν φαίνεται να τίθεται άμεσα σε ισχύ, με αρκετές γυναίκες να συνεχίζουν να περπατούν στους δρόμους με ακάλυπτο πρόσωπο, ή να το κρύβουν με τη βοήθεια μιας μάσκας.
Αυτοί οι νέοι περιορισμοί, τους οποίους καταγγέλλουν τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν τη ριζοσπαστικοποίηση των Ταλιμπάν, που αρχικά προσπάθησαν να επιδείξουν ένα πρόσωπο πιο ανοικτό από αυτό κατά το προηγούμενο πέρασμά τους από την εξουσία μεταξύ του 1996 και του 2001. Είχαν αφαιρέσει από τις γυναίκες σχεδόν όλα τους τα δικαιώματα, επιβάλλοντας κυρίως τη χρήση της μπούρκας.
Ωστόσο οι ισλαμιστές γρήγορα υπαναχώρησαν από τις δεσμεύσεις τους:
- Απέκλεισαν σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες από δημόσιες θέσεις εργασίας,
- Απαγόρευσαν την πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
- Περιόρισαν το δικαίωμά τους στις μετακινήσεις.
Τις δύο αυτές τελευταίες δεκαετίες, οι Αφγανές είχαν κατακτήσει νέες ελευθερίες, επιστρέφοντας στο σχολείο ή κάνοντας αίτηση για θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, παρόλο που η χώρα παρέμεινε κοινωνικά συντηρητική.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξανά υποψήφιος για την πρωθυπουργία
Ο ιός όμως δεν έχει νικηθεί ακόμα, σύμφωνα με αξιωματούχους
Το πλήρωμα επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Απίστευτες εικόνες από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ
Σκληρή κριτική στη νεαρή ακτιβίστρια για το σύνθημα στη μπλούζα της
Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Τα πλάνα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Έκτη συνεχόμενη νύχτα βομβαρδισμών
Τα υπέρ και τα κατά των σκανδιναβικών σχολικών προγραμμάτων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η αναφορά στις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.