Κοσμος

Ταλιμπάν: Να μην βγαίνουν οι γυναίκες από το σπίτι αν δεν έχουν δουλειά

Επιβολή μπούρκας σε όλους τους δημόσιους χώρους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ταλιμπάν διατάζουν τις γυναίκες να φορούν μπούρκα
Γυναίκες στο Αφγανιστάν © ΕPA Pool

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν ζήτησε σήμερα από τις Αφγανές να φορούν δημοσίως μπούρκα.

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν ζήτησε σήμερα από τις Αφγανές να φορούν δημοσίως μπούρκα, το ισλαμικό ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα και το πρόσωπο, επιβάλλοντας ακόμη έναν περιορισμό στις γυναίκες, οι οποίες έχουν δει τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται από τότε που το ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Θα πρέπει να φορούν τσάντρι (σ.σ. άλλο όνομα της μπούρκας), διότι είναι παραδοσιακό και δείχνει σεβασμό», αναφέρει το διάταγμα που υπέγραψε ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα και παρουσιάστηκε σήμερα από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

«Οι γυναίκες που δεν είναι ούτε πολύ μικρές ούτε πολύ μεγάλες θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται μπροστά σε έναν άνδρα που δεν ανήκει στην οικογένειά τους», προκειμένου να αποφύγουν να τον προκαλέσουν, σημειώνει το διάταγμα.

«Αν δεν έχουν κάποια σημαντική δουλειά να κάνουν εκτός σπιτιού, “είναι καλύτερο να παραμένουν μέσα», προσθέτει.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 υποσχόμενοι μια πιο ανεκτική διακυβέρνηση σε σχέση με το πρώτο τους καθεστώς το 1996-2001. Όμως έκτοτε έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των Αφγανών, κυρίως των γυναικών και των κοριτσιών, οι οποίες αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση και μεγάλο μέρος του δημόσιου τομέα.

Τον Μάρτιο, οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρίες στο Αφγανιστάν να μην επιτρέπουν στις γυναίκες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα, αν δεν συνοδεύονται από έναν άνδρα της οικογενείας τους, ενώ ήραν και την υπόσχεση παροχής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κορίτσια μέχρι νεωτέρας, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα με διαδηλώσεις από εκπαιδευτικούς, μαθήτριες και ακτιβίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών.

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι ισλαμιστές, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα Αυγούστου, είχαν ήδη απαγορεύσει στις γυναίκες να κάνουν ταξίδια μεγαλύτερα των 72 χιλιομέτρων χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα συγγενή τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ