Κοσμος

Ουκρανία: Οι συνομιλίες συνεχίζονται αλλά η Μόσχα δεν «βλέπει» συνάντηση

Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο για καθυστερήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι συνομιλίες με την Ουκρανία συνεχίζονται αλλά δεν υπάρχει το έδαφος για μια δια ζώσης συνάντηση, σύμφωνα με τη Μόσχα
Οι συνομιλίες με την Ουκρανία συνεχίζονται αλλά δεν υπάρχει το έδαφος για μια δια ζώσης συνάντηση, σύμφωνα με τη Μόσχα © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Ουκρανία: Οι συνομιλίες συνεχίζονται αλλά δεν υπάρχει το έδαφος για μια δια ζώσης συνάντηση, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν έχουν σταματήσει και διεξάγονται εξ αποστάσεως, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι καθυστερεί τις συνομιλίες και ότι χρησιμοποιεί αναφορές για ωμότητες που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα για να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την χαρακτηρίζει, που διεξάγει στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς πότε μπορεί να διεξαχθούν δια ζώσης συνομιλίες με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, ο Μεντίνσκι απάντησε: «Χρειαζόμαστε να είναι πιο συγκεκριμένα τα πράγματα για να συναντηθούμε δια ζώσης».

Οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν έχουν διεξαγάγει δια ζώσης ειρηνευτικές συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου, αν και έχουν συνομιλίες μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι συνομιλίες να τερματιστούν, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη δημόσια οργή που έχουν προκαλέσει οι, όπως σημείωσε, φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις καθώς αυτές αποσύρονταν από τμήματα της βόρειας Ουκρανίας γύρω από το Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Μόσχας «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας, την υπεράσπιση των ρωσόφωνων από διώξεις και την αποτροπή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να χρησιμοποιούν τη χώρα για να απειλούν τη Ρωσία.

Η Ουκρανία απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πούτιν για διώξεις και αρνείται ότι η Ουκρανία ή δυτικές χώρες συνιστούν οποιαδήποτε απειλή για τη Ρωσία.

Ουκρανία : Ο Πούτιν επικαλείται τη νίκη εναντίον του Χίτλερ για να ενθαρρύνει τον ρωσικό στρατό

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλέστηκε σήμερα τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία, χωρίς όμως να προσφέρει έναν νέο οδικό χάρτη για τη νίκη ενώ αναγνώρισε το κόστος σε ζωές Ρώσων στρατιωτών.

Απευθυνόμενος στο πλήθος των συγκεντρωμένων στρατιωτών στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Πούτιν καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας» και επανέλαβε γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την εισβολή του --ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.

«Δημιουργούνταν μια απειλή απολύτως απαράδεκτη απευθείας στα σύνορά μας», δήλωσε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα για νεοναζισμό και χαρακτηρίζοντας τη ρωσική επίθεση «μοναδική σωστή απόφαση».

Ο Πούτιν τόνισε ότι χρέος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό στο οποίο πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία. «Το χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό … και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου».

Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο.

«Η υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», δήλωσε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας».

«Πολεμάτε για την Πατρίδα, το μέλλον της, ούτως ώστε κανείς να μην ξεχνά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτως ώστε να μην υπάρχει μέρος στον κόσμο για εκτελεστές, τιμωρούς και ναζιστές», δήλωσε.

Στην ομιλία του περιλαμβανόταν ενός λεπτού σιγή. «Ο θάνατος του καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας είναι κοινός μας πόνος και ανεπανόρθωτη απώλεια για τους φίλους και τους συγγενείς τους», δήλωσε ο Πούτιν, δεσμευόμενος ότι το κράτος θα φροντίσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ο Πούτιν απευθύνθηκε στη Ρωσία σε μια από τις πιο σημαντικές ετήσιες επετείους της, όταν η χώρα τιμά τους 27 εκατ. Σοβιετικούς πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στον Αδόλφο Χίτλερ –ένα ορόσημο για την εθνική υπερηφάνεια και ταυτότητα.

Ωστόσο, ο Πούτιν δεν είχε κάποια νίκη για να ανακοινώσει στην Ουκρανία και η 11λεπτη ομιλία του κατά την 75η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν αξιοσημείωτη κυρίως για τα όσα δεν είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία, δεν έδωσε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση. Δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αιματηρή μάχη για τη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί υπερασπιστές που έχουν οχυρωθεί στα ερείπια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ συνεχίζουν να αψηφούν την επίθεση της Ρωσίας.

Ο Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη παρομοιάσει τον πόλεμο –τον οποίο χαρακτηρίζει μάχη κατά των επικίνδυνων, εμπνεόμενων από τους ‘ναζί’ εθνικιστών στην Ουκρανία—με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση όταν εισέβαλε ο Χίτλερ το 1941.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει ότι η Ρωσία προχωρά σε «αιματηρή επαναφορά του ναζισμού» στην Ουκρανία σε ένα απρόκλητο πόλεμο επιθετικότητας.

Στη Μόσχα, οι δυνάμεις της τάξης, που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της πορείας της παρέλασης στο κέντρο της πόλης, έφεραν στο δεξιό ώμο το γράμμα ‘Ζ’, που έχει γίνει σύμβολο των υποστηρικτών της επίθεσης στην Ουκρανία, καθώς βρίσκεται στα οχήματα των μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στη σύγκρουση.

Ύστερα από εμψυχωτικές επευφημίες, ο Πούτιν απηύθυνε το διάγγελμά του αφού μια ομάδα οκτώ φρουρών παρέλασαν στη Κόκκινη Πλατεία κρατώντας τη τρίχρωμη ρωσική σημαία και τη κόκκινη σοβιετική σημαία με το σφυροδρέπανο υπό τους ήχους στρατιωτικών εμβατηρίων. Λίγα λεπτά νωρίτερα, κατά την άφιξή του στην εξέδρα των επισήμων, χαιρέτισε διά χειραψίας βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με το στήθος τους γεμάτο μετάλλια.

Οι δυνάμεις μάχης ξέσπασαν σε επευφημίες καθώς ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέσχισε την πλατεία σε μία μαύρη λιμουζίνα, χαιρετίζοντας μονάδες, στις οποίες περιλαμβάνονταν μονάδες πυραύλων, της εθνικής φρουράς και αλεξιπτωτιστών, και συγχαίροντάς τους για την επέτειο.

Την ομιλία του Πούτιν ακολούθησε παρέλαση στην τεράστια πλατεία, στην οποία συμμετείχαν τα νεότερα ρωσικά τεθωρακισμένα Armata και T-90M Proryv, συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων και διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι. Η προγραμματισμένη υπερπτήση αεροσκαφών ακυρώθηκε λόγω των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Ο Πούτιν στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τοποθέτησε κόκκινα γαρύφαλλα στα μνημεία προς τιμήν των Σοβιετικών Ηρωικών Πόλεων που αντιστάθηκαν στις δυνάμεις του Χίτλερ. Σε αυτές περιλαμβάνονταν το Κίεβο και η Οδησσός –μια υπενθύμιση των τεράστιων απωλειών που υπέστησαν οι Ουκρανοί, όπως και οι Ρώσοι, στον πόλεμο.

Η επιβλητική εκδήλωση δεν μπορούσε να αποκρύψει το γεγονός ότι --75 ημέρες μετά την έναρξη της μεγαλύτερης επίθεσης σε ευρωπαϊκή χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο-- ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να φέρει νίκη στον Πούτιν.

Ο ρωσικός στρατός, έχοντας σημαδευτεί από προβλήματα επιμελητείας και εξοπλισμού, κακό συντονισμό και τακτικές, απωθήθηκε στην αρχική προσπάθεια εφόδου στην πρωτεύουσα Κίεβο και στη συνέχεια όρισε τον πιο περιορισμένο στόχο της κατάληψης του Ντονμπάς.

Αλλά και εκεί, ο στρατός πασχίζει να σημειώσει αποφασιστική πρόοδο, ενώ ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια κατοίκους και έχει καταστρέψει μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας.

Το Κίεβο και η Δύση υποστηρίζουν ότι ο απολογισμός νεκρών της ίδιας της Ρωσίας από την πόλεμο ξεπερνά τους 15.000 Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο Σοβιετικής Ένωσης-Αφγανιστάν το 1979-1989. Η Ρωσία δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τις απώλειές της από τις 25 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε ότι 1.351 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.

Η Δύση έχει επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, επιχειρήσεις και μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον έχει χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου. Η Μόσχα αρνείται ότι οι δυνάμεις της στοχοθετούν αμάχους ή ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα ότι για τον Πούτιν και τους στρατηγούς του, «δεν μπορεί να υπάρξει ημέρα νίκης, μόνο ατίμωσης και σίγουρα ήττας στην Ουκρανία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ