Κοσμος

H Δανία στέλνει και επίσημα κρατούμενούς της σε φυλακές του Κοσόβου

Προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60179663_303.jpg
Φυλακές Κόσοβο © DPA/Deutsche Welle

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμφωνία με το Κόσοβο για να αποστείλει εκεί 300 κρατούμενους έναντι 15 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε μία προσπάθεια να αποσυμφορήσει τις φυλακές στη χώρα, η κυβέρνηση της Δανίας συμφώνησε να ενοικιάσει 300 κελιά φυλακής στο Κόσοβο για τα επόμενα δέκα χρόνια.

«Υπογράψαμε τώρα μια καινοτόμα συμφωνία που θα εξασφαλίσει μια καλύτερη δυναμικότητα στις υπερπλήρεις φυλακές μας και θα ελαφρύνει την πίεση στους σωφρονιστικούς μας υπαλλήλους», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χέκερουπ. «Με αυτή τη συμφωνία, η Δανία στέλνει εξίσου ένα σαφές μήνυμα στους αλλοδαπούς που προέρχονται από τρίτες χώρες που έχουν καταδικαστεί σε απέλαση: το μέλλον σας δεν είναι στη Δανία και άρα δεν θα πρέπει να εκτίσετε εδώ την ποινή σας», υπογράμμισε.

Οι πρώτοι κρατούμενοι, αλλοδαποί που έχουν καταδικαστεί σε απέλαση αφού εκτίσουν την ποινή τους, αναμένεται να φυλακιστούν από τις αρχές του 2023 στη φυλακή του Τζίλαν, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Πρίστινα.

Το 2020, περίπου 350 κρατούμενοι επρόκειτο να απελαθούν μετά την έκτιση της ποινής τους σε δανέζικες φυλακές. Από το 2015, ο αριθμός των κρατουμένων σε σωφρονιστικά ιδρύματα κατέγραψε άλμα 19% στη Δανία ξεπερνώντας τα 4.000 άτομα στις αρχές του 2021, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό κάλυψης που υπερβαίνει το 100%, σύμφωνα με εθνικά στατιστικά στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, ο αριθμός των φρουρών μειώθηκε κατά 18% στο βασίλειο αυτό των 5,8 εκατ. κατοίκων, που είναι γνωστό για τις «ανοικτές» φυλακές του που προορίζονται για κρατούμενους που εκτίουν ποινές μικρότερες των πέντε ετών.

Οι Δανοί επικαλούνται πρόσφατη έρευνα, από την οποία προκύπτει, όπως υποστηρίζουν, ότι το Κόσοβο έχει τις καλύτερες υποδομές για την υποδοχή κρατουμένων στην περιοχή. Παρόμοια συμφωνία είχαν συνάψει το 2015, για τρία χρόνια, η Νορβηγία με την Ολλανδία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει η κυβέρνηση της Πρίστινα, σε ολόκληρο το Κόσοβο οι φυλακές μπορούν να «φιλοξενήσουν» μέχρι 2.000 άτομα, ωστόσο αυτήν την εποχή 400 κελιά παραμένουν κενά. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ