Κοσμος

Γαλλικές εκλογές: Ο Ναβάλνι καλεί τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν

Μήνυμα στήριξης και από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκράφιτι με τον Αλεξέι Ναβάλνι στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας
Γκράφιτι με τον Αλεξέι Ναβάλνι στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας © EPA/ANATOLY MALTSEV

Αλεξέι Ναβάλνι και Βολοντίμιρ Ζελένσκι ψηφίζουν Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι εξέφρασε τη στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας τους Γάλλους να τον ψηφίσουν στις γαλλικές εκλογές. Ο δεύτερος γύρος διεξάγεται αυτήν την Κυριακή 24 Απριλίου 2022. Πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία, ο Ναβάλνι βρίσκεται στη φυλακή. Στη δήλωσή του κατηγόρησε την αντίπαλο του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, Μαρίν Λεπέν, ότι έχει προχωρήσει σε συμβιβασμό με τον Πούτιν.

«Χωρίς κανέναν δισταγμό καλώ τους Γάλλους να ψηφίσουν υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου, όμως θα ήθελα να απευθυνθώ σε εκείνους που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ της Μαρίν Λεπέν» έγραψε ο Ναβάλνι στo Τwitter.

Το 2020 ο Αλεξέι Ναβάλνι υπέστη στη Ρωσία μια σοβαρή δηλητηρίαση, για την οποία κατηγόρησε το Κρεμλίνο. Η ρωσική ηγεσία επιμένει να ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία εμπλοκή. Επιστρέφοντας στη Ρωσία, μετά τη θεραπεία στη Γερμανία, οδηγήθηκε στη φυλακή. Τον περασμένο Μάρτιο ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών για «απάτη».

Γιατί ο Αλεξέι Ναβάλνι κατηγορεί τη Μαρίν Λε Πεν - Το δάνειο από τη ρωσική τράπεζα

Μεταξύ άλλων δήλωσε «σοκαρισμένος» από το δάνειο των 9 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το 2014 το πρώην κόμμα Εθνικό Μέτωπο (νυν Εθνικός Συναγερμός) από μια ρωσική τράπεζα. «Πρόκειται για διαφθορά. Και για μια πώληση πολιτικής επιρροής στον Πούτιν» κατήγγειλε ο επικριτής του Κρεμλίνου.

Ο Εθνικός Συναγερμός συνεχίζει να πληρώνει το δάνειο αυτό, το οποίο είχε εγγραφεί το 2014 σε μια ρωσική τράπεζα, τη First Czech-Russian Bank (FCBR), η οποία έκλεισε το 2016. Το δάνειο είχε μεταβιβαστεί σε μια ρωσική επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων, την εταιρεία Conti, κατόπιν επαναπουλήθηκε στην Aviazaptchast, μια εταιρεία που διοικείται από Ρώσους πρώην στρατιωτικούς.

«Αυτή η τράπεζα (FCBR) είναι ένας γνωστός οργανισμός ξεπλύματος χρήματος, ο οποίος δημιουργήθηκε με την ηθική αυτουργία του Πούτιν. Θα χαιρόσασταν εάν ένα Γάλλος πολιτικός λάμβανε ένα δάνειο από την Κόζα Νόστρα;», διερωτήθηκε ο Ναβάλνι. Προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι στράφηκε προς ένα ρωσικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το Εθνικό Μέτωπο κατηγορούσε τις γαλλικές τράπεζες ότι δεν του έδιναν δάνεια.

Υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν και ο Ζελένσκι στις γαλλικές εκλογές

Εν τω μεταξύ, φιλικός προς τον Εμανουέλ Μακρόν και εχθρικός προς τη Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε συνέντευξη του προς γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Ζελένσκι κάλεσε την ακροδεξιά υποψήφια, η οποία έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητη στην Ουκρανία, να αναθεωρήσει τις φιλικές ως σήμερα απόψεις της για τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. «Εάν η υποψήφια πρόεδρος κατανοήσει ότι έκανε λάθος, (…) η σχέση μας θα μπορούσε να αλλάξει» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι με τον Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί σχέσεις που δεν θα ήθελε να τις χάσει.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τον Απρίλιο άνδρες της ασφάλειας έσυραν γυναίκα από συνέντευξη Τύπου της Λεπέν στη Γαλλία, όταν εκείνη σήκωσε πλακάτ για τις σχέσεις της αντιπάλου του Μακρόν με τον Πούτιν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ