Κοσμος

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ρωσία πασχίζει να καταλάβει τη Μαριούπουλη μετά τη βύθιση του Moskva (βίντεο)

51η μέρα της ρωσικής εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Moskva, το καμάρι του ρωσικού στόλου, βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα και οι Ρώσοι πασχίζουν να κυριέψουν τη Μαριούπολη
Το Moskva, το καμάρι του ρωσικού στόλου, βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα και οι Ρώσοι πασχίζουν να κυριέψουν τη Μαριούπολη © EPA/POOL

Oυκρανία: Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η Ρωσία σφίγγει ακόμη περισσότερο τον κλοιό στη Μαριούπολη μετά το χτύπημα στο ρωσικό καταδρομικό «Moskva». Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μαίνεται για 51η ημέρα, με τους Ρώσους να μη σταματούν να μετρούν βαριές απώλειες, καθώς οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αντιστέκονται ηρωικά.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα υπέστη σοβαρές ζημιές με το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης να ανακοινώνει το βράδυ της Πέμπτης ότι το καταδρομικό τελικά βυθίστηκε καθώς γινόταν προσπάθεια, κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, να ρυμουλκηθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Η βύθιση του Moskva αποτελεί σοβαρό πλήγμα στο γόητρο της Ρωσίας -εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στις συνεχιζόμενες βαριές απώλειες στο πεδίο της μάχης. Η κατάληψη της Μαριούπολης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα γίνεται πλέον απόλυτη προτεραιότητα για τη Μόσχα, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 9η Μαΐου και την Επέτειο από την Ημέρα Νίκης. Τη συγκεκριμένη ημέρα η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στη ναζιστική Γερμανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιείται στην Κόκκινη Πλατεία, με το Κρεμλίνο να θέλει οπωσδήποτε να παρουσιάσει μια «νίκη» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι δόθηκε εντολή να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής δύο μεγάλα ρωσικά βομβαρδιστικά, τύπου Tu-95/-160, τα οποία απογειώθηκαν από το Κράσνονταρ και βομβάρδισαν τη Μαριούπολη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ με σοβαρά αντίποινα σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον συνεχίσει να εξοπλίζει στρατιωτικά την Ουκρανία. Από τη μεριά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν δεν απέκλεισε ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2022.

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας-Χάρτης του Βρετανικού ΥΠΑΝ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Οι βασικές εξελίξεις της 51ης ημέρας

22.30 Φόβοι Ζελένσκι για χρήση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι «όλος ο κόσμος» πρέπει να «ανησυχεί» για τον κίνδυνο ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, πιεσμένος από τις στρατιωτικές του αποτυχίες στην Ουκρανία να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, απηχώντας την προειδοποίηση του επικεφαλής της CIA. Η συνέχεια ΕΔΩ

21.30 Ζελένσκι σε Μπάιντεν: «Να χαρακτηριστεί η Ρωσία κράτος χορηγός της τρομοκρατίας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε πρόσφατα απευθείας από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία «κράτος χορηγός της τρομοκρατίας» ανέφερε σήμερα η Washington Post, επικαλούμενη άτομα με γνώση της συνομιλίας των δύο ηγετών. Η συνέχεια ΕΔΩ

20.50 Πέντε νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από βομβαρδισμούς στην ουκρανική πόλη Μικολάγιφ, στο τελευταίο ουκρανικό «οχυρό» που στέκεται όρθιο πριν από την Οδησσό στα νότια της Ουκρανίας. Ο Βιτάλι Κιμ, ο κυβερνήτης της περιοχής, δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πυρομαχικά διασποράς.

20.20 Αμερικανικό Πεντάγωνο για καταδρομικό Moskva - Χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους

Το ρωσικό καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα που βυθίστηκε, χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου. «Εκτιμούμε ότι επλήγη από δύο πυραύλους Neptune» είπε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η Ρωσία επιμένει ότι το Moskva «υπέστη σοβαρές ζημιές» από πυρκαγιά.

19.50 Η Φινλανδία δεν αποκλείει να υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία είναι «πολύ πιθανό» να υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Φινλανδέζα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τούτι Τουπουράινεν. «Είναι πολύ πιθανό, αλλά η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη» ανέφερε η υπουργός στο βρετανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Φινλανδία ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει συνέπειες τόσο για το Ελσίνκι όσο και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

19.16 Το 95% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει καταστραφεί - Αποκαλυπτικό βίντεο

Η πολη - στολίδι μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα, η Μαριούπολη, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η Ρωσία ισοπεδώνει την πόλη, με τον ουκρανικό στρατό να αντιστέκεται με ό,τι μέσο έχει στη διάθεσή του. Η Μαριούπολη δεν θυμίζει πλέον τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν πριν από τη ρωσική εισβολή.

19.10 Νέοι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο - Στους 7 οι νεκροί

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε μια οικιστική περιοχή στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης. «Οι Ρώσοι πυροβόλησαν σε μια από τις κατοικημένες περιοχές της πόλης του Χάρκοβο. Δυστυχώς, 34 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί επτά μηνών» δήλωσε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ στο Telegram.

19.00 Τα μεγάλα ρωσικά βομβαρδιστικά, τύπου Tu-95/-160 εν δράσει

Δύο μεγάλα ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-95/-160, απογειώθηκαν από το Κράσνονταρ και κατευθύνθηκαν προς τη Μαριούπολη, όπου και τη βομβάρδισαν. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται τέτοια αεροσκάφη στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ακολουθεί βίντεο με τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά από στρατιωτική άσκηση:

вылет Ту-95 Ту-160 Ту-22М3 Кубинка 2016

18.40 Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τι εκτιμά ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως o πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2022. Η συνέχεια ΕΔΩ.

18.20 Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη - Αντιστέκονται οι Ουκρανοί

Το Κίεβο ανέφερε ότι προσπαθεί να σπάσει την πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, γνωστοποιώντας ότι σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας «Illich Steel and Iron Works» και στην περιοχή του λιμανιού. «Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη και σκληρή. Μάχες μαίνονται αυτή τη στιγμή. Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς πρόσθετες μονάδες να εισβάλουν στην πόλη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ. Και πρόσθεσε: «Αλλά ως τώρα οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να το καταλάβουν πλήρως».

17.55 Βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας χρησιμοποίησε η Ρωσία στη Μαριούπολη

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθεί στη Μαριούπολη για πρώτη φορά από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους για την κατάληψη των πόλεων Ρουμπεζνόγιε και Ποπάσνα στην Ανατολική Ουκρανία.

17.30 Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη - Μάχη κτίριο με κτίριο

Η Ρωσία εντείνει την προσπάθεια να θέσει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη τη Μαριούπολη. Οι μάχες είναι σφοδρές. Η βρετανική εφημερίδα «The Sun» δημοσίευσε βίντεο που δείχνει ό,τι απέμεινε όρθιο σε σχολείο της πόλης μετά τους βομβαρδισμούς και τις σκληρές μάχες ανάμεσα στους Ρώσους στρατιώτες και τους Ουκρανούς υπερασπιστές της. Η συνέχεια ΕΔΩ...

Mariupol School in Ruins Following Fighting

17.00 Ρωσία: Ο ιστότοπος του γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού RFI έχει μπλοκαριστεί

Η Ρωσία μπλόκαρε τον ιστότοπο του γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού RFI που μεταδίδει ειδήσεις σε δεκαπέντε γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα ρωσικά.

Ο ιστότοπος www.rfi.fr περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των ιστοτόπων που έχουν μπλοκαριστεί στη Ρωσία από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που δεν μπορούσαν να ανοίξουν την ιστοσελίδα του μέσου ενημέρωσης χωρίς εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN).

16.25 Μέχρι τέλος του 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία, λέει ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ότι η χώρα του πιστεύει πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του 2022, όπως ανέφεραν στο CNN δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

14.15 ΟΗΕ: Πέντε εκατ. άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία

Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.796.245 πρόσφυγες σήμερα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 215.000 άνθρωποι που δεν είναι Ουκρανοί διέφυγαν επίσης από την Ουκρανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

13.30 Με απρόβλεπτες συνέπειες απειλούν οι Ρώσοι τις ΗΠΑ

Ρωσικό έγγραφο προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες με «απρόβλεπτες συνέπειες» εάν συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει η έγκυρη εφημερίδα Washington Post.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, που συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», ανέφερε διπλωματική νότα που απέστειλα η Μόσχα στην Ουάσιγκτον και επικαλείται η εφημερίδα.

12.50 Νέες προειδοποιήσεις της Μόσχας κατά Σουηδίας και Φινλανδίας

Τυχόν ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν θα ενισχύσει την ασφάλειά τους, αλλά θα τις τοποθετήσει και στην «πρώτη γραμμή», προειδοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

12.00 Ζελένσκι: Τα εγκλήματα πολέμου μειώνουν τα περιθώρια διαλόγου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του στο BBCότι οι πιθανότητες διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα μετά τα εγκλήματα των Ρώσων εισβολέων στη Μαριούπολη και τους οικισμούς της περιοχής του Κιέβου γίνονται όλο και λιγότερες.

11.10 Πέντε νεκροί στο Ντονμπάς - «Επιλέξτε τη ζωή και φύγετε», λέει ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ενώ εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύκτας νοτίως του Κιέβου, απ' ότι φαίνεται χωρίς να προκληθούν ζημιές ούτε τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια του Ντονμπάς, αυτή του Ντονέτσκ, όπου «μάχες διεξάγονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου», τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την προεδρία. Η άλλη περιφέρεια αυτής της ανθρακοφόρου λεκάνης, αυτή του Λουχάνσκ, έγινε στόχος 24 βομβαρδισμών που στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ τραυματίσθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

09.10 341 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (14/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 341 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 66 ανήλικοι.

08.22 Συναγερμός σε Κίεβο και Χερσώνα 

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, και στη Χερσώνα (νότια), μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

08.00 Ουκρανία: 2.550 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων χθες Πέμπτη

2.550 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν από περιοχές της Ουκρανίας όπου μαίνονται σφοδρές μάχες χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, νωρίς σήμερα. Περίπου 2.300 άνθρωποι έφθασαν στη Ζαπορίζια (νότια), ανάμεσά τους 290 κάτοικοι της Μαριούπολης, που κινήθηκαν με ίδια μέσα, διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

07.15 Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξαίρει τις 50 ημέρες «αντίστασης» της χώρας του

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον ουκρανικό λαό για τις 50 ημέρες αντίστασης στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

«Δόξα τω Θεώ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ο λαός μας — υπερασπιστήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

06.30 Η CIA διατείνεται ότι οι ήττες μπορεί να ωθήσουν τον Βλ. Πούτιν σε χρήση πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία

Οι στρατιωτικές ήττες που το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες λένε πως υφίσταται ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, ή πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος, στη χώρα αυτή, υποστήριξε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της CIA, ο Ουίλιαμ Μπερνς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ