Κοσμος

Ουκρανία: Ντόνμπας και Μαριούπολη στο επίκεντρο- Τι αναφέρει η έκθεση των Βρετανών

Αδιάκοπη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικές επιθέσεις στo Ντονέτσκ
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Αντίστροφη μέτρηση για την ύστατη μάχη στη Μαριούπολη, καθώς οι φιλορωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το λιμάνι και οι Ουκρανοί απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

Η Ρωσία συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ο πρόεδρος της Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα, σημείωσε ότι μια από τις πιο δύσκολες μάχες περιμένει τη χώρα του. 

Σε ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 8  τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο, μέσω Telegram.  Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν καταλάβει το λιμάνι της Μαριούπολης, μετά την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Στο Χάρκοβο, οκτώ νεκροί και 19 τραυματίες είναι ο απολογισμός των ρωσικών βομβαρδισμών που δέχθηκε η πόλη τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεχ Σινεγκούμποφ. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα παιδί. Ο Σινεγκούμποφ ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κρατούν σταθερά τις θέσεις τους στην περιοχή και οι ρώσοι εισβολείς δεν διστάζουν να βάζουν στο στόχαστρό τους αμάχους. Κατήγγειλε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διασπείρει νάρκες στην ευρύτερη περιοχή, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Έτοιμη η Ρωσία για μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς

Η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των δυνάμεών της για μια νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Προβλέπουμε ότι οι μάχες θα αρχίσουν στις περιοχές αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα επίθεση.

Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ ανέφερε ότι ρωσικά στρατιωτικά οχήματα μετακινούνται πιο κοντά στις γραμμές του μετώπου. 

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία άρχισε να ενισχύει και να ανεφοδιάζει τα στρατεύματά της στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Η τελευταία έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Στο μεταξύ η τελευταία έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμά ότι οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία θα ενταθούν τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να επικεντρώνει εκ νέου τις προσπάθειές της εκεί.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι ρωσικές επιθέσεις παραμένουν εστιασμένες σε ουκρανικές θέσεις κοντά στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Μάχες διεξάγονται γύρω από το Χερσώνα και το Μικολάιβ και μια νέα προώθηση δυνάμεων παρατηρείται προς το Κραματόρσκ.

Τέλος, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να μετακινούνται από τη Λευκορωσία προκειμένου να ανασυνταχθούν για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ