- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ουκρανία: «Απαράδεκτο το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας», λέει ο Λαβρόφ
Το Κίεβο απορρίπτει τις επικρίσεις ως προπαγάνδα
Ουκρανία: Ο Λαβρόφ λέει πως το Κίεβο παρουσίασε ένα «απαράδεκτο» προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα 7 Απριλίου, πως το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιείχε «απαράδεκτα» στοιχεία, αλλά πως η Ρωσία παρόλα αυτά θα συνεχίσει τις συνομιλίες και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τις δικές της απαιτήσεις.
Το Κρεμλίνο έχει πει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα ήθελε και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις εστιάζοντας σε ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου, τους οποίους αρνείται η Μόσχα.
Ο Λαβρόφ είπε σήμερα πως η Ουκρανία παρουσίασε ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας στη Ρωσία χθες, Τετάρτη, όμως αυτό δεν περιείχε προτάσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι δύο πλευρές.
«Αυτή η ανικανότητα γι΄άλλη μια φορά να εξευρεθεί συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων υπογραμμίζει τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου, τη θέση του για παράταση ακόμη και υπονόμευση των συνομιλιών απομακρυνόμενο από την κατανόηση η οποία επιτεύχθηκε», είπε ο Λαβρόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι προτάσεις του Κιέβου είναι «απαράδεκτες».
Όπως είπε, στο κείμενο των προτάσεων που είχαν γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε αποκλείσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, από τις εγγυήσεις ασφαλείας και εδαφικής ακεραιότητας που ζητάει το Κίεβο,στο νέο έγγραφο που παρουσίασε χθες, αυτό το σημείο απουσιάζει.
Ουκρανία: Απευθείας δραπραγμάτευση για την Κριμαία
Επίσης, το Κίεβο ζητούσε, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να διαπραγματευθούν απευθείας για την Κριμαία και το ουκρανικό Ντονμπάς, την περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας όπου η Μόσχα αναγνώρισε τις αρχές των αυτονομιστών αμέσως πριν ξεκινήσει την επίθεσή της.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο υπουργό, το Κίεβο υπαναχώρησε από έναν όρο που προέβλεπε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εναντιωθεί σε οιεσδήποτε μελλοντικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.
«Βλέπουμε με αυτό πως το καθεστώς του Κιέβου ελέγχεται από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, που ωθούν τον πρόεδρο Ζελένσκι να συνεχίσει τις μάχες», σημείωσε ο Λαβρόφ.
Ουκανία - Λαβρόφ: η Ρωσία θέλει να συνεχίσει με τις συνομιλίες
Ο Λαβρόφ είπε πως παρόλα αυτά η Ρωσία θέλει τώρα να συνεχίσει με τις συνομιλίες και να εξασφαλίσει τις δικές της απαιτήσεις.
«Παρ΄ όλες τις προκλήσεις, η ρωσική αντιπροσωπεία θα συνεχίσει με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ωθώντας για το δικό μας προσχέδιο συμφωνίας που περιγράφει σαφώς και πλήρως τις αρχικές και βασικές θέσεις και απαιτήσεις μας», τόνισε.
Σε γραπτή δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ απέρριψε τα σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως ο Λαβρόφ δεν συμμετέχει απευθείας στις διαπραγματεύσεις και πως οι δηλώσεις του έχουν «καθαρά προπαγανδιστική σημασία».
Ο Ποντόλιακ είπε πως η Μόσχα θέλει να εκτρέψει την προσοχή από τα γεγονότα στην πόλη Μπούτσα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν αμάχους, και πρόσθεσε:
«Έτσι πρέπει να δούμε οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πόλεμος στην Ουκρανία (LIVE): «Οι ΥΠΕΞ της G7 καταδικάζουν τις φρικαλεότητες»
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ο ρόλος της Μποτσουάνας
Η αντιπαράθεση εκτείνεται από τα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, έως τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Το ενοίκιο αυξάνεται από 450 σε 1.200 ευρώ.
Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social
Τραγικός απολογισμός και τέσσερις αγνοούμενοι - Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
Τι είχε αποκαλύψει ο αδελφός του συντρόφου της
Η απάντηση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για την δικηγορική της επάρκεια
Η αντίδραση της 58χρονης γυναίκας όταν άρχισε να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.