Κοσμος

Ουκρανία: Αντιδράσεις για τη σφαγή στην Μπούκα - Ξέσπασμα Ζελένσκι (Live)

40η ημέρα εισβολής

Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια κατακραυγή για τη σφαγή στη Μπούκα (Live).

Για θηριωδίες με νεκρούς στους δρόμους στην πόλη Μπούκα κάνει λόγω το Κίεβο, απαιτώντας να υπάρξουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία μετά τις εικόνες που ήρθαν στο φως.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε έντονο ξέσπασμα, κατηγορώντας το Κρεμλίνο για γενοκτονία και ανακοινώνοντας ότι τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούκα θα εξεταστούν από το ΣΑ του ΟΗΕ την Τρίτη. Αντιδράσεις υπάρχουν από τον υπόλοιπο κόσμο με τον καγκελάριο της Γερμνανίας να προαναγγέλει νέες κυρώσεις. 

Για προβοκάτσια μιλά η Ρωσία.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να καταλάβουν την ανατολική και νότια Ουκρανία, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ομιλία του, ενώ υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις στην Οδησσό.

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, η Μόσχα αποδέχτηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας και το Κίεβο αναμένει τώρα τη γραπτή επιβεβαίωση υποστήριξε ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια. Σύμφωνα με τον ίδιο αν τελικά γίνει κάποια απευθείας συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι - Πούτιν πιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

23:00 Η Μόσχα ζητά έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για να συζητηθεί η προβοκάτσια στην Μπούκα

Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί αύριο Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η «προβοκάτσια των Ουκρανών ριζοσπαστών» την πόλη Μπούκα, ανακοίνωσε απόψε.

«Υπό το πρίσμα της κραυγαλέας πρόκλησης Ουκρανών ριζοσπαστών στην Μπούκα, η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε ο Ντμίτρι Πολάνσκι, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για σφαγή αμάχων στην πόλη αυτήν, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

22:30 Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα στην Μπούκα ζητά ο γγ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούκα, αυτήν την κωμόπολη του Κιέβου όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούκα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούτσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

22:00 ΗΠΑ: «Ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συνέβη» στην Μπούκα, λέει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο

Οι εικόνες που φτάνουν από την ουκρανική πόλη Μπούκα και άλλες περιοχές οι οποίες εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «τρομακτικές» ανέφερε η πρεσβεία τον ΗΠΑ στο Κίεβο, με ανάρτησή της στο Twiiter.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να επιδιώξει να λογοδοτήσουν (οι υπεύθυνοι) χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε σιωπηλοί, ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συνέβη και πρέπει όλοι να δράσουμε», ανέφερε στην ανάρτηση αυτήν.

Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν «σφαγή» στην Μπούκα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαψεύδει τους ουκρανικούς ισχυρισμούς.

20:58 Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα ο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας έναν αριθμό ατόμων, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

«Το απόγευμα, οι κατακτητές βομβάρδισαν την περιφέρεια Σλομπίντσκι του Χαρκόβου», ανέφερε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης Ολέχ Σινιεχούμποφ.

«Δυστυχώς, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των πολιτών. Μέχρι στιγμής υπάρxoυν 23 θύματα, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι οι νεκροί.

20:30 Tην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη σφαγή στην Μπούκα προανήγγειλε ο καγκελάριος Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είπε σήμερα ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των επόμενων ημερών, με αφορμή τις «ωμότητες» που διέπραξαν οι Ρώσοι στρατιώτες σε μια κωμόπολη, κοντά στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι υποστηρικτές του «θα αισθανθούν τις συνέπειες» των πράξεών τους, ανέφερε ο Σολτς.

«Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

20:15 Μητσοτάκης: Οι υπεύθυνοι για την φρίκη στην Μπούκα πρέπει να λογοδοτήσουν

Συγκλονισμένος δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απέναντι στην φρίκη της Μπούκα στην Ουκρανία. Όπως σημειώνει σε ανάρτηση του στο twitter, «οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία».

19:45 Η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Βασίλκιβ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στην κωμόπολη Βασίλκιβ, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Χτυπήθηκε ένα κέντρο αεροπορικής διοίκησης που είχε ήδη καταστραφεί ενώ τραυματίστηκαν ορισμένοι πολίτες σε ένα κοντινό κολέγιο.

Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν ο αριθμός των τραυματιών.

19:10 Η ΕΕ πρέπει να συζητήσει τη διακοπή εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αφού Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη ωμοτήτων κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

«Πρέπει να δοθεί μια απάντηση. Τέτοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα» φέρεται να είπε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter, η Λάμπρεχτ είπε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν τον τερματισμό των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.

18:40  Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για γενοκτονία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για αυτόν τον λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν», πρόσθεσε.

18:00 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι εγκληματίες πολέμου θα λογοδοτήσουν

Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο τουίτερ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της σχετικά με «τις αναφορές για ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται».  
 
«Απαιτείται επειγόντως ανεξάρτητη έρευνα», υπογράμμισε.

17:30 Η Ρωσία δεν κάνει προσπάθεια βομβαρδισμού εξειδικευμένων στόχων, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο

Η Ρωσία δεν έχει επιδείξει κάποια προσπάθεια για το βομβαρδισμό πιο εξειδικευμένων στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

17:10 Ημέρα και νύχτα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της περιοχής του Ντονέτσκ

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός της περιοχής συνεχίζεται νύχτα και ημέρα, χαρακτηρίζοντας ως «ταραχώδη» την κατάσταση στην περιοχή.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει ανακοινώσει ότι πιστεύει πως η Ρωσία έχει μετακινήσει δυνάμεις από τις περιοχές του Κιέβου και το Τσερνίχιβ, προς την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας για μία νέα επίθεση, με στόχο την κατάληψη του συνόλου των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

16:55 Οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρθηκαν πραγματικά από το Κίεβο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα στο CNN ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, δεν αποτελεί μία πραγματική απόσυρση, αλλά είναι κυρίως μία ανασύνταξη δυνάμεων, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις.

16:30 Το Κίεβο απαιτεί την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να επιβληθεί κατά της Ρωσίας, στοχοποιώντας όλες τις τράπεζες της, κλείνοντας λιμάνια για τα ρωσικά πλοία και επιβάλλοντας ένα εμπάργκο στο σύνολο του ρωσικού εμπορίου.

Ο Αντρίι Σιμπίχα αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου στην Ουκρανία, τόνισε σε δηλώσεις του προς την τηλεόραση, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν, αναφορικά με την διάπραξη βιαιοτήτων από τη Ρωσία στην πόλη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο.

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει δημόσια τις καταγγελίες. Η Μόσχα έχει προηγούμενα αρνηθεί πολλαπλώς τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι έχει στοχοποιήσει αμάχους.

16:00 Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η σφαγή στην Μπούκα ήταν σκόπιμη

Ο Ουκρανός υπουργός των Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για μία σκόπιμη «σφαγή» στην πόλη Μπούκα που βρίσκεται έξω από το Κίεβο και κάλεσε την ομάδα των κρατών G7 να προχωρήσει στην επιβολή νέων “καταστροφικών” κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να συλλέγουμε πτώματα, αλλά ο αριθμός έχει ήδη αυξηθεί σε εκατοντάδες. Πτώματα βρίσκονται στους δρόμους. Σκότωσαν αμάχους όταν αυτοί έμεναν στην πόλη και καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν αυτά τα χωριά και τους δρόμους» σύμφωνα με ανάρτηση του Κούλεμπα στο Twitter, που επικαλείται το υπουργείο του.

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει δημόσια τους ισχυρισμούς αυτούς. Η Μόσχα έχει προηγουμένως αρνηθεί πολλαπλώς τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας, αναφορικά με τη στοχοποίηση αμάχων.

15:40 Συνάντηση Δένδια με τον δήμαρχο της Οδησσού

Με τον δήμαρχο της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ιστορική αυτή πόλη. Κατά τη συνάντηση, συζήτησαν για την ισχυρή παρουσία της ελληνικής Ομογένειας στην πόλη, στο πλαίσιο ιστορικών δεσμών του ελληνισμού με την Οδησσό, και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Σημειώνεται πως ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται την Οδησσό για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στις δημοτικές αρχές της πόλης.

Σκοπός της επίσκεψης, πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του γενικού προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων, άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική Ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας.

15.08 : Η ΕΕ κατηγορεί τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη διάπραξη θηριωδιών στην πόλη Μπούκα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την διάπραξη θηριωδιών στην περιοχή του Κιέβου, μετά τη δήλωση του δημάρχου της πόλης Μπούκα ότι 300 κάτοικοι της πόλης, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής που διήρκησε για ένα μήνα.

“Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου” ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

14.50  Ουκρανία: 18.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου

Για απώλειες περίπου 18.000 Ρώσων στρατιωτών έως τώρα στην Ουκρανία κάνει λόγο το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του ουκρανικού ΓΕΣ, το Κίεβο έχει καταστρέψει 143 ρωσικά αεροσκάφη, 134 ελικόπτερα, 644 άρματα, 1.830 τεθωρακισμένα οχήματα, 89 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 7 σκάφη.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 325 ρωσικά συστήματα πυροβολικού, 105 εκτοξευτήρες ρουκετών και 54 συστήματα αεράμυνας.

14.20 Αναφορές για εκρήξεις στην πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως δήλωσαν δύο μάρτυρες στο Reuters, ημέρες μετά την κίνηση των ρωσικών αρχών να κατηγορήσουν τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό μιας αποθήκης καυσίμων στην ίδια πόλη.

13.55  Ουκρανία: Μειώθηκαν οι εξαγωγές σιτηρών τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας για το μήνα Μάρτιο, ήταν μειωμένες κατά τέσσερις φορές, σε σύγκριση με τα επίπεδα εξαγωγών του Φεβρουαρίου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Τα εξαγωγικά φορτία σιτηρών του Μαρτίου συμπεριέλαβαν 1,1 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, 309.000 τόνους σιταριού και 118.000 τόνους ηλιελαίου, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

Η Ουκρανία ήταν η τέταρτη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές σιτηρών για την περίοδο 2020/21, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, με τις πολεμικές συγκρούσεις να κλιμακώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής, οι έμποροι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών μέσω του σιδηροδρόμου.

13.10 Βρετανικό ΥΠΕΞ: Οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αμάχων πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου

Οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αμάχων στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, όπως ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως, την οποιαδήποτε τέτοια κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

12.43 Με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμα “φιλικών χωρών” θα γίνονται οι εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών

Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε “φιλικές χώρες” με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

12.15 Ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών χαιρετίζει μια «πιο ρεαλιστική» προσέγγιση του Κιέβου σε ό,τι αφορά ένα καθεστώς ουδετερότητας

Ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Μεντίσνκι, επαίνεσε σήμερα την «πιο ρεαλιστική» θέση του Κιέβου, το οποίο είναι έτοιμο, υπό προϋποθέσεις, να δεχθεί ένα καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, πράγμα που ζητάει η Μόσχα.

«Η ουκρανική πλευρά υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ζητήματα που συνδέονται με το καθεστώς ουδετερότητας και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας», έγραψε ο Μεντίνσκι στο Telegram, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο ένα πλαίσιο συμφωνίας για να υποβληθεί στους προέδρους των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής των ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε χθες, Σάββατο, πως η Μόσχα έχει αποδεχθεί «προφορικά» όλες τις ουκρανικές θέσεις, «εκτός σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Κριμαίας».

11.50 Ρωσία: Συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης οι διαπραγματεύσεις με Ουκρανία

Ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία θα συνεχιστούν αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης.

11.20 Το διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ καταστράφηκε από ρωσική επίθεση, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας

Το ουκρανικό διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ κατατράφηκε ολοσχερώς έπειτα από ρωσική επίθεση, δήλωσε σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ο Ντμίτρο Λουνίν, κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα.

«Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο κατασβέστηκε, όμως η εγκατάσταση καταστράφηκε εντελώς και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον», δήλωσε ο Λουνίν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στην περιοχή της Οδησσού, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

10.50 Ρωσία: Διάδρομοι για την απομάκρυνση ξένων από Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν σήμερα διαδρόμους για την απομάκρυνση ξένων από τη Μαριούπολη και το γειτονικό Μπερντιάνσκ.

Ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ δήλωσε πως ξένοι υπήκοοι θα μπορέσουν να φύγουν από τη Μαριούπολη και να ταξιδέψουν προς το Μπερντιάνσκ, ενώ αυτοί που βρίσκονται στο Μπερντιάνσκ θα μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή είτε δια ξηράς προς την Κριμαία είτε μέσω των ελεγχόμενων από την Ουκρανία περιοχών, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

10.15 Σύμβουλος Ουκρανού ΥΠΕΞ: Ένα μέρος των ρωσικών πυραύλων στην Οδησσό κατερρίφη από την αντιαεροπορική άμυνα

Ο Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram: «Η Οδησσός δέχθηκε επίθεση από τον αέρα. Πυρκαγιές σημειώθηκαν σε ορισμένες ζώνες. Ένα μέρος των πυραύλων κατερρίφη από την αντιαεροπορική άμυνα. Συνιστάται να κλείσετε τα παράθυρα».

09.48 Ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών λέει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά για να υπάρξει συνάντηση των ηγετών

Η Ρωσία έκανε σήμερα γνωστό ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των ηγετών και ότι η θέση της Μόσχας σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει.

«Το σχέδιο συμφωνίας δεν είναι έτοιμο για να υποβληθεί σε μια συνάντηση κορυφής», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. «Επαναλαμβάνω ξανά και ξανά: η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ».

09.15 Πάνω από 16.700 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Συνολικά 16.730 Ουκρανοί, μεταξύ των οποίων 5.117 ανήλικοι, έχουν αφιχθεί στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το περασμένο 24ωρο (2/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 299 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 81 ανήλικοι.

08.48 Λιθουανία: Το Βίλνιους διακόπτει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Η Λιθουανία σταμάτησε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Ενέργειας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί χωρίς εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του μήνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία του λιθουανικού διαχειριστή δικτύου που δείχνουν ότι δεν έγινε εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας στις 2 Απριλίου.

08.15 Ουκρανία: Αναφορές για εκρήξεις στην Οδησσό

Μία σειρά από εκρήξεις ακούστηκε και καπνός φαίνετται να υψώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από την Οδησσό, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την επίθεση.

07.59 Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να καταλάβουν την ανατολική και νότια Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να καταλάβουν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα δυτικά κράτη, που - όπως είπε - δεν έχουν παράσχει στο Κίεβο επαρκή αριθμό αντιπυραυλικών συστημάτων.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι επαίνεσε επίσης τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την Μαριούπολη, λέγοντας ότι η αντίστασή τους επέτρεπε σε άλλες πόλεις να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο.

07.30 Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Οι Ρώσοι διατηρούν τον αποκλεισμό της Ουκρανίας σε Μαύρη Θάλασσα και Αζοφική

Σύμφωνα με πληροφορίες από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις διατηρούν τον θαλασσίο αποκλεισμό σε Μαύρη Θάλασσα και Αζοφική, μπλοκάροντας τον ανεφοδιασμό των παράκτιων πόλεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις