Κοσμος

Ουκρανία: Φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης στη Μαριούπολη

Τι δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για το μέλλον της Μαριούπολης. Τι ανέφερε Ουκρανός αξιωματούχος.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για 32η ημέρα και τα ρωσικά πλήγματα να είναι συνεχή το Κίεβο εκφράζει φόβους για επιδείνωση της κατάστασης στη Μαριούπολη.

Ειδικότερα το Κίεβο φοβάται για μια επιδείνωση της κατάστασης στη Μαριούπολη και στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας, την Παρασκευή, ότι θα «επικεντρωθεί στις προσπάθειές της για την απελευθέρωση του Ντονμπάς», όπως δήλωσε ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «επιδείνωση» της κατάστασης γύρω από τη Μαριούπολη, στρατηγικού λιμανιού στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρα, που τελεί υπό πολιορκία από τα τέλη Φεβρουαρίου και στο σύνολο του Ντονμπάς, ανέφερε ο Ολέξιι Αρέστοβιτς, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακοίνωση αυτή επιτρέπει στους Ουκρανούς να ελπίζουν ότι μπορούν να «κυνηγήσουν τον εχθρό» από τις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ (βόρεια), του Σούμι (βορειοανατολικά) και του Χαρκόβου (ανατολικά) και να ανακοινώσουν τις επόμενες εβδομάδες «νίκες και αντεπιθέσεις».

Αντιθέτως, «σε ορισμένες γραμμές του μετώπου, ιδίως στα ανατολικά, η κατάσταση απέχει πολύ από το να θεωρηθεί απλή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ψυχολογικά για αυτό και από πλευράς οργάνωσης», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις © EPA/ROMAN PILIPEY

Έτοιμοι να πολεμήσουν οι μισοί Ουκρανοί

Σχεδόν οι μισοί Ουκρανοί, ηλικίας από 18 ως 55 ετών, δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν άμεσα μέρος στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στη χώρα τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησαν ευρωπαίοι ερευνητές παρά τους περιορισμούς που θέτει ο πόλεμος.

Σε ό,τι αφορά τους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 70%, ενώ πλησιάζει το 30% το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ερευνητικού ινστιτούτου για την ειρήνη του Όσλο με την υποστήριξη της ουκρανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Info Sapiens.

Οι ερωτηθέντες συμμετείχαν στη δημοσκόπηση κατά την τρίτη εβδομάδα του πολέμου (9-12 Μαρτίου) και ήταν ισάριθμοι άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι απάντησαν διαδικτυακά για τέσσερις επιλογές αντίστασης.

Στην επιλογή «για να βοηθήσω στην αντίσταση θα εμπλεκόμουν στη στρατιωτική μάχη άμεσα στο πεδίο της μάχης ενάντια στις ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις» το 49% απάντησε ότι η επιλογή αυτή θα ήταν «υπερβολικά πιθανή, μετρίως πιθανή ή αρκετά πιθανή», σύμφωνα με το ινστιτούτο στο Όσλο.

Ουκρανοί στρατιώτες © EPA/ATEF SAFADI

Στην επιλογή «για να βοηθήσω στην αντίσταση θα εμπλεκόμουν άμεσα στη στρατιωτική μάχη από θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων», το σύνολο των ερωτηθέντων που απάντησε καταφατικά πλησιάζει το 47%.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, ποσοστό 75%, δήλωσε έτοιμο «να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου, για παράδειγμα τους άμαχους ή τους τραυματισμένους στρατιώτες» και το 80% δήλωσε έτοιμο «να βοηθήσει στην αντίσταση παρέχοντας μια μη στρατιωτική υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις» (με πληροφορίες, επισιτιστική βοήθεια ή πυρομαχικά).

«Η αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού να πολεμήσει τους εισβολείς είναι αξιοσημείωτη», υπογραμμίζει το νορβηγικό ινστιτούτο στην ανάλυση της δημοσκόπησης, η οποία δημοσιεύτηκε χθες.

Η δημοσκόπηση καταλήγει ότι το κίνητρο αντίστασης των ερωτηθέντων αυξάνεται όσο οι ερωτηθέντες πλήττονται άμεσα από τη ρωσική εισβολή.

Όταν διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε ότι έχει πληγεί άμεσα από τις επιθέσεις των ρωσικών ή φιλορωσικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις