Κοσμος

Ουκρανία: Η Ρωσία ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του πολέμου (live)

30ή ημέρα εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Μαίνονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και το ρωσικό σφυροκόπημα σε μεγάλες πόλεις, ενώ παρατηρείται στασιμότητα στα μέτωπα, λόγω της ουκρανικής αντίστασης.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι ορισμένα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τη βορειοανατολική Ουκρανία αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Οι ρωσικές μονάδες συνεχίζουν πάντως  τον αποκλεισμό του Χάρκοβο και του  Σούμι.

Στο Ιζιούμ τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται επίσης για νέα επίθεση, ενώ οι Τσετσένοι υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει το δημαρχείο της Μαριούπολης. 

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν μερικώς να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από εδάφη στην ουκρανική περιοχή Ντονέτσκ.

H Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε πως 1.081 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

23:01 ΕΕ: Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του διεθνούς δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κάλεσε τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωής και τραυματισμούς σε αμάχους», ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ των 27 εθνών σε κοινή ανακοίνωσή τους. «Η Ρωσία στρέφει επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού και στοχεύει μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προσθέτουν.

10:45 Ουκρανία: 7.331 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από ουκρανικές πόλεις μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με το Κίεβο

Συνολικά 7.331 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τους 3.343 που κατάφεραν να διαφύγουν την προηγούμενη ημέρα.

Σε διαδικτυακή της ανάρτηση ότι 2.800 άνθρωποι έφυγαν από την Μαριούπολη χρησιμοποιώντας ιδιωτικά μέσα μεταφοράς.

10:33 Ανθρωπιστική επιχείρηση για την εκκένωση των κατοίκων της Μαριούπολης που το επιθυμούν, θα ξεκινήσει η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία

Μια ανθρωπιστική επιχείρηση για την εκκένωση των κατοίκων της Μαριούπολης που το επιθυμούν, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Εμ. Μακρόν ανέφερε ότι γι' αυτήν την ανθρωπιστική επιχείρηση, ξεκινούν συγκεκριμένες συζητήσεις με το δήμαρχο της Μαριούπολης, αλλά και σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές, ενώ θα γίνει διαπραγμάτευση και με τη Ρωσική πλευρά. Ο Μακρόν ανέφερε ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν τις επόμενες ώρες για αυτό το θέμα.

«Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Εμ. Μακρόν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επιχείρηση, που θα προσπαθήσουν να φέρουν εις πέρας τις επόμενες ημέρες, θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Εμ. Μακρόν σημείωσε ότι σήμερα στη Μαριούπολη έχουν μείνει μόνο 150.000 κάτοικοι, οι οποίοι ζουν σε δραματικές συνθήκες.

22:00 Ο Μακρόν ελπίζει να συνομιλήσει εκ νέου με τον Πούτιν μέσα στις επόμενες ώρες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να έχει επιπλέον συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα «στις επόμενες ώρες» σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και οποιαδήποτε σχέδια να βοηθηθούν οι άνθρωποι να φύγουν από την Μαριούπολη.

Το νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, μια πόλη 400.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, σφυροκοπείται αδιάκοπα από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι με μικρή πρόσβαση σε τρόφιμα, ρεύμα ή θερμότητα, ενώ η πόλη γύρω τους έχει μετατραπεί σε ερείπια.

21:40 Η Ρώμη ελπίζει ότι η Ρωσία θα δεχθεί την ειρήνη πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας, δηλώνει ο πρωθυπουργός Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα δεχτεί να καθίσει σε ένα τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας.

«Ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε ότι θέλετε ειρήνη είναι να σταματήσετε τις εχθροπραξίες και να καθίσετε στο τραπέζι. Αν δεν το κάνετε αυτό σημαίνει ότι ελπίζετε να κερδίσετε εδάφη. Σε κάποιο σημείο, θα προκύψει σίγουρα ένα τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά ας ελπίσουμε ότι αυτό θα έρθει πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Ντράγκι είπε ότι σχεδιάζει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

21:20 Για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν το θάρρος των Ουκρανών εναντίον των Ρώσων θυμίζει εκείνο των διαδηλωτών στην πλατεία Τιενανμέν του 1989

Κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εξήρε το θάρρος του ουκρανικού λαού που, σύμφωνα με τον ίδιο, θυμίζει τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν και επανέλαβε ότι σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας «εγκληματίας πολέμου».

Επαινώντας το «θάρρος» και την «αντοχή» του ουκρανικού λαού, ο Μπάιντεν, από το Ρζεσζόφ, 80 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία, έκανε την εξής σύνδεση: «Όταν βλέπεις μια γυναίκα 30 χρονών να στέκεται μπροστά σε ένα τανκ με όπλο (...), μιλάμε για την πλατεία Τιενανμέν, είναι ίδιο με την Τιενανμέν» ακόμη πιο σημαντικό, εκτίμησε αναφερόμενος στις αιματηρές διαδηλώσεις του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε επίσης, για δεύτερη φορά, τον Πούτιν έναν «εγκληματία πολέμου».

Μιλώντας σε μια συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, για την ανθρωπιστική κατάσταση ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε (...) είναι να διατηρήσουμε την ενότητα των δημοκρατιών στην αποφασιστικότητά μας και στις προσπάθειές μας να μειώσουμε η καταστροφή που προκάλεσε ένας άνθρωπος που πιστεύω ότι είναι εγκληματίας πολέμου. Και πιστεύω ότι θα στηριχτούμε στα νομικά κριτήρια (του ορισμού αυτού) επίσης».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στις 23 Μαρτίου, είχε ήδη επισήμως «διαπιστώσει ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

21:00 Η Μαριούπολη αντιστέκεται, ελέγχεται από ουκρανικές δυνάμεις και δεν θα παραδοθεί στην Ρωσία, δηλώνει ο Ουκρανός ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι Μαριούπολη και κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει την πόλη στην Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

«Η Μαριούπολη αντιστέκεται και κρατάει γερά και κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Μαριούπολη», είπε ο Ντανίλοφ σε σχόλια που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

20:45 Ρωσικοί πύραυλοι στόχευσαν κτίρια της διοίκησης της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Βίνιτσια, δηλώνει ο ουκρανικός στρατός

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν πολλά κτίρια καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να πλήξουν τη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Βίνιτσια.

«Οι συνέπειες της πυραυλικής επίθεσης από τους κατακτητές αποσαφηνίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

20:30 Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη Τσερνίχιφ δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης

Ουκρανικές αρχές ανέφεραν σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει τη βόρεια πόλη Τσερνίχιφ και βομβαρδίζουν περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν παγιδευτεί χωρίς να διαθέτουν ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Ο δήμαρχος του Τσερνίχιφ, Βλάντισλαβ Ατροσένκο, είπε ότι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μια γέφυρα που συνέδεε την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας στα νότια, κόβοντας τον κύριο δρόμο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και για την απομάκρυνση τραυματιών.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς αυτούς από το Τσερνίχιφ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

19:40 Ερντογάν και Ζελένσκι συνομίλησαν για το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είπε στον Ζελένσκι ότι τόνισε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι μετέφερε στις διμερείς συνομιλίες εκεί τις «αποτελεσματικές» διπλωματικές προσπάθειες που έχει κάνει η Τουρκία, υπογράμμισε η ανακοίνωση.

19:20 Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η Μόσχα επικεντρώνεται στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σε αντίθεση με το Κίεβο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μόχλευσης στις διαπραγματεύσεις και αποκοπής των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά από την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος άμυνας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας είπε επίσης ότι η Ρωσία αναζητά να στείλει ενισχύσεις από τη Γεωργία.

19:00 Ο δήμαρχος του Χάρκοβο καταγγέλει τους «αδιάκριτους» και αδιάκοπους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, κατήγγειλε σήμερα τους «αδιάκριτους» και αδιάκοπους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην πόλη του, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας πριν την ρωσική εισβολή.

«Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ, κατά τη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου σε μυστική τοποθεσία για την προστασία από βομβαρδισμούς.

18:40 Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την Μαριούπολη, δηλώνει ο περιφερειακός κυβερνήτης

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πολιορκημένη νότια πόλη Μαριούπολη στην Θάλασσα του Αζόφ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κιριλένκο είπε ότι μέχρι στιγμής περίπου 65.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη με ιδιωτικά οχήματα ή με τα πόδια, αν και οι προσπάθειες για οργάνωση μαζικών απομακρύνσεων αμάχων στο πλαίσιο προσωρινών εκεχειριών έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει.

18:20 Ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία, σε 80 χλμ απόσταση από τα σύνορα της Ουκρανίας

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή» εδάφους του ΝΑΤΟ, επισκέφτηκε σήμερα Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφου Air Force One στο Ρζεσζόφ, 80 χλμ. από τα σύνορα, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη, διάρκειας δύο ημερών, συναντώντας τους στρατιώτες της 82ης αμερικανικής αερομεταφερόμενης μεραρχίας.

17:55 «Πολύ δύσκολες» οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, κρίνει το Κίεβο

Οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι «πολύ δύσκολες», έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε ένα δελτίο τύπου, απορρίπτοντας κάθε «συναίνεση» με τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Ο ίδιος απέρριψε αναφορές ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση τεσσάρων εκ των έξι σημείων κλειδιών.

«Δεν υπάρχει συναίνεση με τη Ρωσία στα τέσσερα σημεία», έγραψε ο Κουλέμπα σε μια ανάρτηση στο Facebook.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία τηρεί σθεναρή στάση και δεν εγκαταλείπει τα αιτήματά της. Επιμένουμε, καταρχάς, σε μια εκεχειρία, σε εγγυήσεις ασφαλείας και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

17:30 Ρωσία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση - Η προσοχή τώρα στο Ντονμπάς

H Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

17:05 Ένας ακόμη Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο

Το Κίεβο επιβεβαίωσε σήμερα ότι σκότωσε σε μάχες έναν ακόμη Ρώσο στρατηγό, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Ολέκσι Αρέστοβιτς.

«Τα στρατεύματά μας (…) σκότωσαν τον διοικητή του 49ου στρατού της νότιας περιφέρειας της Ρωσίας, τον στρατηγό Ιάκοφ Ρεζάντσεφ, σε έναν βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Τσορνομπάιφκα», που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας (νότια), δήλωσε ο Αρέστοβιτς σε ένα βιντεομήνυμα.

Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει έως τώρα τον θάνατο στην Ουκρανία του στρατηγού Αντρέι Σουκοβέτσκι, αναπληρωτή διοικητή του 41ου στρατού, που είχε υπηρετήσει στη Συρία το 2018-2019.

16:45 Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχονται τον θάνατο 1.351 στρατιωτών στην Ουκρανία

Η Ρωσία παραδέχθηκε σήμερα τον θάνατο 1.351 στρατιωτών της, από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσής της στην Ουκρανία, πριν από έναν μήνα, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι διαπράττουν ένα «σφάλμα» προμηθεύοντας με όπλα το Κίεβο.

«Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, 1.351 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και 3.852 έχουν τραυματιστεί», δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας Σεργκέι Ρουντσκόι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός της Μόσχας, τη 2α Μαρτίου, έκανε λόγο για 498 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Το Κίεβο, από την πλευρά του, κάνει λόγο για πολύ βαρύτερες απώλειες στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ρουντσκόι χαρακτήρισε, εξάλλου, «μεγάλο σφάλμα» την προμήθεια όπλων στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες.

16:30 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν λέει πως η Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό, μεταξύ άλλων τα έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

«Σήμερα προσπαθούν να ακυρώσουν έναν ολόκληρο πολιτισμό χιλίων ετών, τον λαό μας», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, με προσωπικότητες του πολιτισμού, αναφερόμενος στην ακύρωση εκδηλώσεων με επίκεντρο Ρώσους δημιουργούς σε ορισμένες δυτικές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

«Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύουν τους Ρώσους συγγραφείς και τα βιβλία», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους συνέκρινε την ακύρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων με το κάψιμο των βιβλίων που οργάνωναν οι ναζιστές.

«Την τελευταία φορά, ήταν οι ναζί στη Γερμανία, πριν από περίπου 90 χρόνια, οι οποίοι πραγματοποιούσαν μια τέτοια εκστρατεία καταστροφής ενός ανεπιθύμητου πολιτισμού. Θυμόμαστε καλά τις εικόνες των βιβλίων να καίγονται σε δημόσιες πλατείες», σημείωσε.

16:10 Αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους του Πολωνού προέδρου

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου επρόκειτο να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Reuters.

Το αεροπλάνο επέστρεψε στη Βαρσοβία. «Ο Ντούντα δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο» σημειώνει κυβερνητική πηγή.

15.50 ΟΗΕ: Αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία δήλωσε ότι οι παρατηρητές λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στην Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων για έναν που φαίνεται ότι έχει 200 σορούς.

«Λαμβάνουμε αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους που βρίσκονται εκεί», δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάποια από τα στοιχεία που έχουν προέρχονται από δορυφορικές εικόνες.

Η Μπόγκνερ σημείωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην Ουκρανία ξεπερνούν τους 1.035 και πρόσθεσε ότι η ομάδα του ΟΗΕ διεξάγει έρευνα για αυτό που φαίνεται να είναι αδιάκριτες επιθέσεις και από τις δύο πλευρές στην σύγκρουση.

15.41 Πολωνία: Έφθασε στην Πολωνία ο Τζο Μπάιντεν

Το αεροσκάφος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσγειώθηκε σήμερα στο Ζέσουφ, στην Πολωνία, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Τις πρώτες ώρες της διήμερης επίσκεψής του στην Πολωνία, ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν σταθμεύσει σε αυτήν την πόλη, προτού μεταβεί στη Βαρσοβία για συνομιλίες με Πολωνούς ηγέτες και μια επίσκεψη σε ένα κέντρο υποδοχής Ουκρανών προσφύγων, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

15.30 Ελεύθεροι οι Ουκρανοί στρατιώτες από το Φιδονήσι

Το νησάκι Zmiinyi ή αλλιώς Φιδονήσι στην Ουκρανία έγινε γνωστό χάρη στην είδηση ότι 13 Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμεις, «γαζώθηκαν» από τους Ρώσους. Αυτό υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα fake news του πολέμου στην Ουκρανία. Ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής, οι στρατιώτες που είχαν αναλάβει τη φύλαξη της αρχαίας Λεύκης, όπως είναι γνωστό το νησάκι, όχι μόνο είναι ζωντανοί αλλά απελευθερώθηκαν μετά από ανταλλαγή στρατιωτών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Σύμφωνα με την είδηση που μετέδωσε η βρετανική Daily Mail, oι ηρωικοί στρατιώτες έχουν γυρίσει πια στους δικούς τους ανθρώπους στην Ουκρανία.

15.15 Τηλεφωνική επικοινωνία Τζονσον-Σι για την κατάσταση στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την κατάσταση με την Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς ηγέτες της Δύσης καλούν την Κίνα να αποφύγει κάθε στήριξη στη Ρωσία και την εισβολή της.

«Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κίνας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας πως η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκησε περίπου 50 λεπτά.

14.57 Κίεβο: Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ρωσική επίθεση στην πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργάτες του Τσερνόμπιλ

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ολέκσιγ Αρέστοβιτς δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν μια πρώτη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ.

14.26  Η Ουκρανία ζητά από την ΕΕ να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, χώρα σύμμαχο της Μόσχας στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία εδώ και έναν μήνα.

«Το υπουργείο Υποδομών προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκλείσει πλήρως τις χερσαίες και θαλάσσιες διασυνδέσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο στο Telegram, κρίνοντας πως αυτά «τα μέτρα είναι αναγκαία» για να «σταματήσει η προμήθεια της επιτιθέμενης χώρας με αγαθά διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς».

14.10 Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν παραβίασε ποτέ καμία διεθνή συνθήκη

Η Ρωσία διέψευσε σήμερα κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μετά τις κατηγορίες από την Ουκρανία ότι έκανε χρήση βομβών φωσφόρου στο πλαίσιο της στρατιωτικής επέμβασής της στη γειτονική της χώρα εδώ κι έναν μήνα.

13.56 Η πόλη Τσερνίχιβ έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη

Η πόλη Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

13.23 Το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα ασφαλής διάδρομος από τη Μαριούπολη

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

12.56 Περιορισμό των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας προανήγγειλε ο υπ. Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ

Η Γερμανία θα μπορούσε έως τα μέσα του έτους να περιορίσει στο μισό τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο «σε μεγάλο βαθμό» έως τα μέσα του 2024, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι «να είμαστε σχεδόν ανεξάρτητοι» από το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η εξάρτηση από τον άνθρακα θα περιοριστεί εντός των προσεχών εβδομάδων από το 50% στο 25%. «Μέχρι το φθινόπωρο, θα είναι εφικτή η ανεξαρτησία από τον ρωσικό λιθάνθρακα», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «οι εταιρείες αφήνουν τις συμβάσεις με τους ρώσους προμηθευτές να λήξουν, δεν τις ανανεώνουν και αλλάζουν προμηθευτές με απίστευτο ρυθμό».

12.34 Ουκρανικό επιτελείο: Νεκροί 16.100 Ρώσοι στρατιώτες

12.15 Ινδία-Κίνα: Οι δύο χώρες ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ινδός ΥΠΕΞ

Η Ινδία και η Κίνα συμφωνούν για την σημασία που έχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ο οποίος επισκέπτεται το Νέο Δελχί.

Και οι δύο μεγάλες ασιατικές χώρες θεωρούν τη Ρωσία φιλική χώρα και έχουν απορρίψει τα δυτικά αιτήματα να καταδικάσουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία "ειδική στρατιωτική επιχείρηση"

11.56 Χάρκοβο: Τέσσερις νεκροί από τον βομβαρδισμό κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας

Τέσσερις νεκροί από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή αστυνομία.

11.23 ΗΠΑ και ΕΕ ανακοίνωσαν τη δημιουργία "task force" για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λόγω του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να παράσχουν φέτος στην Ευρώπη επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που αποκαλύφθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

11.02  Η Μόσχα δηλώνει ότι κατέστρεψε μεγάλη αποθήκη καυσίμων του ουκρανικού στρατού

 Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν χθες, Πέμπτη, την μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμων του ουκρανικού στρατού κοντά στο Κίεβο με πυραύλους κρουζ.

Χθες το βράδυ "πύραυλοι Kalibr υψηλής ακρίβειας είχαν στόχο βάση (αποθήκευσης) καυσίμου κοντά στο χωριό Καλίνοβκα, κοντά στο Κίεβο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

10.40 Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη Μπορισπίλ, που βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο

Περίπου 20.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν την ουκρανική πόλη Μπορισπίλ, η οποία βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα στα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ο δήμαρχός της Βολοντίμιρ Μπορισένκο.

10.02 Πύραυλοι έπληξαν ουκρανική στρατιωτική μονάδα κοντά στο Ντνίπρο

Οι διασώστες αναζητούσαν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια την Παρασκευή, αφού δύο πύραυλοι έπληξαν μια ουκρανική στρατιωτική μονάδα στα περίχωρα της πόλης Ντνίπρο, προκαλώντας «σοβαρή καταστροφή», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής Βαλέντιν Ρεζνίτσενκο.

09.34 3.343 άμαχοι εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της χώρας

Συνολικά 3.453 πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως δήλωσε κορυφαία αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο.

09.10 Ουκρανικές αρχές: 135 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής

Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι 135 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα. «Έως το πρωί της 25ης Μαρτίου, 135 παιδιά πέθαναν στην Ουκρανία λόγω της ένοπλης επίθεσης της Ρωσίας, ενώ 184 παιδιά τραυματίστηκαν».

08.34 Πεντάγωνο: Η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο

Η Ρωσία θα βγει πολύ πιο αδύναμη και απομονωμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έκρινε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

08.10 Απόσυρση μεμονωμένων ρωσικών στρατευμάτων βλέπει το Κίεβο

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι ορισμένα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τη βορειοανατολική Ουκρανία αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, παρατηρείται «η απόσυρση ορισμένων ρωσικών μονάδων πίσω στα ρωσικά σύνορα μετά την απώλεια του μισού και πλέον δυναμικού τους».

Οι ρωσικές μονάδες συνεχίζουν πάντως  τον αποκλεισμό του Χάρκοβο και του  Σούμι. Στο Ιζιούμ,στην περιοχή του Χάρκοβο, τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται επίσης  για νέα επίθεση.

Η Μόσχα καταφέρνει εν μέρει να διατηρήσει τη χερσαία σύνδεση μεταξύ της ρωσικής μεθοριακής περιφέρειας του Ροστόφ  με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ουκρανίας, ουκρανικές δυνάμεις δέχθηκαν στη διάρκεια της νύχτας επίθεση και στην περιοχή του Ντνεπροπετρόφσκ.

07.30 Μεντβέντεφ: Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν το Κρεμλίνο

Είναι «ανόητο» να πιστεύει κανείς ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας, σημείωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ