Κοσμος

ΠΟΥ: Η Ελλάδα αίρει αδικαιολόγητα τους περιορισμούς αντι-covid

Εκφράζει ανησυχία και για αλλες 6 χώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ κατά της απότομης άρσης των μέτρων
Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ κατά της απότομης άρσης των μέτρων © EPA/NEIL HALL

Στην Ελλάδα η άρση μέτρων για τον κορωνοϊό γίνεται πολύ γρήγορα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κατά των χωρών που αποφάσισαν να άρουν απότομα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται, στρέφεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσω του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματός του Χανς Κλούγκε.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε Χανς Κλούγκε «πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήραν υπερβολικά απότομα τα μέτρα κατά της Covid και βρίσκονται αντιμέτωπες με σαφή αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής BA.2».

Ο Χανς Κλούγκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε ότι βρίσκεται «σε επιφυλακή» για την επιδημιολογική κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει «αισιόδοξος».

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ κατά της απότομης άρσης των μέτρων
Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ κατά της απότομης άρσης των μέτρων © EPA/ANDY RAIN

ΠΟΥ: Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται σε 18 χώρες

Αυτήν την στιγμή, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid αυξάνεται σε 18 από τις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού.

«Οι χώρες στις οποίες καταγράφουμε ιδιαίτερη αύξηση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία», είπε.

«Αυτές οι χώρες ήραν τους περιορισμούς απότομα περνώντας από το επίπεδο του «υπερβολικού» στο επίπεδο του «ανεπαρκούς», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη είχε σαφώς μειωθεί έπειτα από την κορύφωση του Ιανουαρίου, αλλά αυξάνεται από τις αρχές του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αυτή η αύξηση εξηγείται κυρίως από την επικράτηση πλέον της υποπαραλλαγής Ομικρον BA.2, η οποία είναι 30% περίπου μεταδοτικότερη - αλλά όχι πιο επικίνδυνη από την προκάτοχό της , την BA.1.

ΠΟΥ: Επικρίσεις κατά ευρωπαϊκών χωρών για «απότομη άρση» των μέτρων
ΠΟΥ: Επικρίσεις κατά ευρωπαϊκών χωρών για «απότομη άρση» των μέτρων © EPA/ANDY RAIN

«Το πέμπτο κύμα στην Ευρώπη δεν φθάνει στο τέλος του»

Κατά την διάρκεια των επτά τελευταίων ημερών, περισσότερα από 5,1 εκατ. νέα κρούσματα και 12.496 θάνατοι καταγράφηκαν στην ζώνη ΠΟΥ Ευρώπη, φέρνοντας το σύνολο των καταγεγραμμένων από την έναρξη της επιδημίας κρουσμάτων στα 194,4 εκατομμύρια και τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερο από 1,92 εκατομμύριο.

Το πέμπτο κύμα στην Ευρώπη δεν φθάνει στο τέλος του και οι ειδικοί επικρίνουν την «χαλαρότητα» των πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι ήδη κατηγορούνται για εσπευσμένη άρση των περιοριστικών μέτρων κατά την διάρκεια των προηγουμένων επιδημικών κυμάτων.

«Αυτήν την στιγμή είμαι αισιόδοξος , αλλά σε επιφυλακή», είπε ο Χανς Κλούγκε.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι «υπάρχει μεγάλο κεφάλαιο ανοσίας (...) είτε χάρη στον εμβολιασμό είτε χάρη στην νόσηση», είπε.

Στην συνέχεια, «ο χειμώνας τελειώνει και άρα οι άνθρωποι θα συνωστίζονται λιγότερο σε περιορισμένους εσωτερικούς χώρους».

Τέλος η μετάλλαξη Όμικρον «είναι λιγότερο μολυσματική στα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και έχουν λάβει μία αναμνηστική δόση», ακόμη και αν «στις χώρες χαμηλού εμβολιασμού, παραμένει μία νόσος που σκοτώνει», τόνισε ο Χανς Κλούγκε.

«Θα πρέπει να ζήσουμε με την Covid για κάποιο διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την πανδημία», επεσήμανε.

Πρέπει άρα να διατηρήσουμε τέσσερις προτεραιότητες: «προστασία των ευάλωτων», «ενίσχυση της εποπτείας», «πρόσβαση περισσότερων χωρών στα νέα αντιικά φάρμακα» και «αντιμετώπιση του post covid και του long covid».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ