Κοσμος

Ρωσία: Σε επιπλέον 9 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο Ναβάλνι

Ως γνωστόν ο 45 ακτιβιστής και δικηγόρος δηλητηριάστηκε εν πτήσει το 2020

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αλεξέι Ναβάλνι © EPA
Ο Αλεξέι Ναβάλνι © EPA

Σε εννέα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι γεγονός που θα κρατήσει στη φυλακή για μεγάλο διάστημα τον πιο επιφανή πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν.

Σε εννέα χρόνια φυλάκιση καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλντι ρωσικό δικαστήριο, σε μια απόφαση που κρατά στη φυλακή για μεγάλο διάστημα τον πιο επιφανή πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορούνταν για υπεξαίρεση δωρεών στην οργάνωσή του για την καταπολέμηση της διαφθοράς FBK, η οποία κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι κατέχει μια έπαυλη αξίας 1 δισ. λιρών και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους που πλουτίζουν μέσω διεφθαρμένων σχεδίων. Ο Ναβάλνι κατηγορείτο επίσης ότι απέσπασε για προσωπική χρήση περισσότερα από 4,8 εκατ. δολάρια από δημόσιες δωρεές. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και τις αποκαλεί πολιτικά υποκινούμενες.

Ο Ναβάλνι, που εκτός από κατηγορίες για απάτη κρίθηκε ένοχος και για προσβολή του δικαστηρίου, εκτίει ήδη ποινή 2,5 ετών σε φυλακή ανατολικά της Μόσχας για παραβίαση αναστολής. 

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου 2021 στη Μόσχα, κατά την επιστροφή του έπειτα από την ανάρρωσή του στη Γερμανία από μια σοβαρή δηλητηρίαση στη Σιβηρία τον Αύγουστο, για την οποία θεωρεί υπεύθυνο τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία δεν διεξήγαγε ποτέ έρευνα για αυτήν την απόπειρα δολοφονίας λέγοντας ότι δεν διαθέτει καμία σχετική ένδειξη, καθώς το Βερολίνο δεν μοιράστηκε τις ιατρικές αναλύσεις του πιο διάσημου αντιπάλου του Κρεμλίνου.

Μετά την επιστροφή του στη χώρα του, ο 45χρονος ακτιβιστής κατά της διαφθοράς καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμιση ετών για μια υπόθεση «απάτης» την οποία θεωρεί πολιτική.

Η καταδίκη του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο και οδήγησε στην επιβολή νέων δυτικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ