Κοσμος

Έκρηξη 250% στο νικέλιο - Πάγωσε τις συναλλαγές το Λονδίνο

Οι επενδυτές φοβούνται πλέον τυχόν ελλείψεις, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nickel_metals_768x480.jpg
Νικέλιο © ΕPA Pool

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου διέκοψε τις συναλλαγές στην αγορά του νικελίου μετά από μια άνευ προηγουμένου εκτίναξη των τιμών.

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση του νικελίου στο London Metal Exchange έπειτα από ένα πρωτοφανές ράλι που έφτασε στο 250%, καθώς το μετάλλευμα το οποίο χρησιμοποιείται στο ανοξείδωτο ατσάλι και στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εκτινάχθηκε πρόσκαιρα ακόμη και πάνω από τα 100.000 δολάρια με κύρια ανησυχία το κατά πόσο η προσφορά από πλευράς Ρωσίας στη διεθνή αγορά θα συνεχιστεί ή όχι απρόσκοπτα.

Οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα για να την απομονώσουν από το παγκόσμιο εμπόριο και τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, η είδηση ​​της οποίας οδήγησε τις τιμές του αργού σε υψηλό 14 ετών τη Δευτέρα.

Οι τιμές άλλων βιομηχανικών μετάλλων εκτινάχθηκαν επίσης, με τον ψευδάργυρο και τον κασσίτερο στο LME (London Metal Exchange) να αυξάνονται σε υψηλά ρεκόρ των 4.896 δολαρίων ανά τόνο και 51.000 δολαρίων ανά τόνο, αντίστοιχα. Το πρωί η τιμή του νικελίου αυξήθηκε περισσότερο από 70% στα 82.195 δολάρια ανά τόνο. Είχε φτάσει το απόλυτο ρεκόρ των 101.365 δολαρίων ανά τόνο λίγο μετά τις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδος), αφού είχε ήδη σπάσει ένα ιστορικό ρεκόρ την προηγούμενη μέρα.

Η κρίση θυμίζει την πλέον σκοτεινή περίοδο του LME, την «Κρίση του Κασσίτερου» του 1985, κατά την οποία η διαπραγμάτευση σταμάτησε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, βγάζοντας από την αγορά μεγάλο αριθμό brokers. Τότε η αιτία ήταν η κατάρρευση του Διεθνούς Συμβουλίου Κασσίτερου, σώματος το οποίο στήριζαν 22 κυβερνήσεις, όταν αυτές δεν μπορούσαν πια να συμφωνήσουν στην από κοινού στήριξης της τιμής του.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.