Κοσμος

Ο φιλορώσος Γιανουκόβιτς καλεί τον Ζελένσκι να τα παρατήσει

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας ζει στη Μόσχα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς θέλει να βάλει Πρόεδρο ο Πούτιν στη θέση του Ζελένσκι
Βίκτορ Γιανούκοβιτς και Βλαντιμίρ Πούτιν © ΕPA Pool

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τον νυν πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τα παρατήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Είστε προσωπικά υποχρεωμένος να σταματήσετε την αιματοχυσία και να καταλήξετε σε μια συμφωνία ειρήνης με οποιοδήποτε κόστος», έγραψε ο φιλορώσος πολιτικός σε μήνυμα που μεταδόθηκε σήμερα από το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Αυτό περιμένουν από εσάς η Ουκρανία, το Ντονμπάς και η Ρωσία», αναφέρει προσθέτοντας ότι οι εταίροι του Κιέβου στη Δύση θα καλωσόριζαν επίσης μια τέτοια κίνηση.

Σε δημοσίευμα της προ ημερών η Ukrayinska Pravda επικαλούμενη ουκρανό αξιωματούχο ανέφερε ότι ο Γιανουκόβιτς, -ο οποίος ζει εξόριστος στη Ρωσία από τότε που ανετράπη στην Ουκρανία το 2014- αναμένει στη Λευκορωσία, περιμένοντας τα ρωσικά στρατεύματα να πάρουν το Κίεβο και τον Πούτιν να τον ανακηρύξει νέο πρόεδρο της χώρας.

Ο Γιανουκόβιτς, 72 ετών σήμερα, ήταν πρόεδρος της Ουκρανίας από το 2010 μέχρι που ανετράπη τον Φεβρουάριο του 2014 μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες για την απόφασή του να απορρίψει τη συμφωνία της χώρας να ευθυγραμμιστεί πιο στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση -με το βλέμμα προς τη μελλοντική ένταξη στο μπλοκ- και αντ’ αυτού να επιδιώξει ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης της Ρωσίας και στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.

Ουκρανοί και διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είχαν επίσης επικρίνει τον Γιανουκόβιτς ότι ήταν επικεφαλής μίας διεφθαρμένης διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών ότι υπεξαίρεσε κεφάλαια από την κυβέρνηση. Τον κατηγορούσαν επίσης ότι υπεξαίρεσε κρατικά χρήματα και ευνοούσε μια μικρή ομάδα πλούσιων Ουκρανών μεγιστάνων, συμπεριλαμβανομένου του γιου του, Ολεξάντρ Γιανουκόβιτς, και μελών της ευρύτερης οικογένειάς του.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.