Κοσμος

Πυρηνικό εργοστάσιο - Ουκρανία: Βομβαρδισμός και αλληλοκατηγορίες

Τι ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία - Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίγια
Πόλεμος στην Ουκρανία - Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίγια © EPA/SERGEI SUPINSKY

Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια και ο βομβαρδισμός του. Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται, την ώρα που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουν ξεκάθαρα τι συνέβη.

Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια έγινε στόχος βομβαρδισμού το τελευταίο 24ωρο, με Ουκρανία και Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται. 

Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, χτυπήθηκε την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η Μόσχα επιδιώκει να επαναληφθεί το Τσέρνομπιλ. Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο έριξε την ευθύνη στο Κίεβο, ισχυριζόμενο ότι οι Ουκρανοί σαμποτέρ βρίσκονται πίσω από τον βομβαρδισμό στον συγκεκριμένο πυρηνικό σταθμό.

Πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια - Οι ΗΠΑ δεν ξέρουν αν ο βομβαρδισμός έγινε από τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια.

Όπως δήλωσε Αμερικανίδα αξιωματούχος του πυρηνικού τομέα, φαίνεται ότι στη μάχη που έγινε εκεί ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιήθηκε ελαφρύς οπλισμός.

Η στιγμή που το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίγια δέχεται επίθεση
Η στιγμή που το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίγια δέχεται επίθεση © EPA/Zaporizhzhya NPP

Η υφυπουργός Ενέργειας, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια, Τζιλ Χράμπι, ξεκαθάρισε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αισθάνεται καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο που αφορά την έκλυση ραδιενέργειας από τον σταθμό της Ζαπορίζια.

Exclusive footage of Zaporizhzhia nuclear power plant in aftermath of Russian attack | Dispatch

ΟΗΕ για τον βομβαρδισμό στη Ζαπορίζια: «Απαράδεκτες οι επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις»

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις και άλλες κρίσιμης σημασίας πολιτικές υποδομές είναι «απαράδεκτες» και «άκρως ανεύθυνες», κατήγγειλε η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, μιλώντας σήμερα Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο… Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό πυρηνικό συμβάν» είπε η ΝτιΚάρλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε εκτάκτως μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι στα social media κυκλοφορεί βίντεο με τη στιγμή του βομβαρδισμού στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ