Κοσμος

Ζελένσκι: Καταστροφή στη Ζαπορίζια ισοδυναμεί με έξι Τσερνόμπιλ

Νέο διάγγελμα από τον Ουκρανό πρόεδρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA / RONALD WITTEK / POOL

Πόλεμος στην Ουκρανία - Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Το νέο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου για τη Ζαπορίζια και μία ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε νέο διάγγελμα στον ουκρανικό λαό, με αφορμή τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τους Ρώσους, λέγοντας ότι μια καταστροφή στον συγκεκριμένο σταθμό θα ισοδυναμούσε με «έξι Τσερνόμπιλ».

«Λαέ της Ουκρανίας! Επιζήσαμε από τη νύχτα που θα μπορούσε να σταματήσει την πορεία της ιστορίας, την ιστορία της Ουκρανίας, την ιστορία της Ευρώπης», είπε στο διάγγελμά του ο Ζελένσκι και τόνισε ότι η Ρωσία ήξερε τι έκανε, όταν στόχευε οβίδες απευθείας στον σταθμό, κάτι που χαρακτήρισε ως μια «τρομοκρατική πράξη σε ανήκουστο επίπεδο».

«Πώς είναι δυνατό κάτι τέτοιο στο σήμερα; Δεν καταπολεμήσαμε μαζί τις συνέπειες της καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986;» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και προέτρεψε τον κόσμο να βγει στους δρόμους, για να πει στην κυβέρνησή του ότι θέλει να ζήσει.

Ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι δηλώνουν «σοκαρισμένοι» για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο. «Η ακτινοβολία δεν ξέρει πού βρίσκεται η Ρωσία. Η ακτινοβολία δεν γνωρίζει για τα σύνορα της χώρας σας», κατέληξε. 

Ζαπορίζια: Η στιγμή του βομβαρδισμού

Χτυπήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας πυρκαγιά, που εν τέλει έσβησαν πυροσβεστικές δυνάμεις. 

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram. «Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο», καθησύχασε αργότερα μέσω Facebook ο Ολεξάντρ Στάρουχ, οι διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια. Διευκρίνισε ότι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν επιτόπου.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κατήγγειλε λίγο αργότερα πως ρωσικά στρατεύματα εμπόδισαν πυροσβέστες να πάνε στο εργοστάσιο.

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.

Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».

Fire breaks out at site of Zaporizhzhia nuclear power plant in Ukraine

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ