Κοσμος

Πολιορκία στο Κίεβο: Τα αδέλφια Κλίτσκο προειδοποιούν τον Πούτιν

«Δεν πρόκειται να παραδοθούμε»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίεβο: Ουκρανός στρατιώτης στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας
Κίεβο: Ουκρανός στρατιώτης στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας © EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Στην Ουκρανία τα αδέλφια Κλίτσκο στέλνουν μήνυμα αντίστασης από το Κίεβο και καλούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν πού να υποχωρήσουν και θα υπερασπιστούν την πατρίδα τους από τους Ρώσους εισβολείς, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, Βιτάλι Κλίτσκο, μιλώντας στο Reuters από την πρωτεύουσα της χώρας.

Δίπλα στον σταρ της πυγμαχίας και αδελφό του, Βλαντιμίρ, ο Βιτάλι Κλίτσκο μίλησε μέσω Skype καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα. Η Μόσχα βομβαρδίζει αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, μιας και η κύρια δύναμη της παρέμενε ακινητοποιημένη βόρεια του Κιέβου.

«Χιλιάδες, ήδη δεκάδες χιλιάδες σκοτώνονται σε αυτόν τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Και αυτός ο αριθμός δυστυχώς μόνο θα αυξηθεί» είπε αρχικά ο Κλίτσκο, μιλώντας από ένα καταφύγιο στο Κίεβο, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Δεν έχουμε πού να υποχωρήσουμε».

Μάλιστα, ανέφερε ότι περίπου οι μισοί από τα 3 εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης, την έχουν εγκαταλείψει, τονίζοντας ότι: «Η κατάσταση είναι τεταμένη, οι άνθρωποι ανησυχούν». Και πρόσθεσε ότι βλήματα συνεχώς «χτυπούσαν οικιστικά συγκροτήματα ή σημαντικές τοποθεσίες υποδομής».

«Η πόλη χρειάζεται ειρήνη και ειρηνικούς ουρανούς... Οι κάτοικοι του Κιέβου βρίσκονται στα υπόγειά τους ασταμάτητα εδώ και μια εβδομάδα λόγω του συναγερμού αεροπορικής επιδρομής που χτυπά συνεχώς» ξεκαθάρισε.

Κίεβο - Σε κατάσταση πολιορκίας η ουκρανική πρωτεύουσα

Με άδειους δρόμους, ελλείψεις σε τρόφιμα και με τα φαρμακεία κλειστά, το Κίεβο βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τη βορειοανατολική πόλη της Ουκρανίας, Χάρκοβο, η οποία βομβαρδίζεται σφόδρα από τη Ρωσία ή το νότιο λιμάνι της Μαριούπολης, το οποίο είναι περικυκλωμένο και χωρίς ρεύμα ή νερό.

Ο Κλίτσκο πρόσθεσε ότι η Ρωσία προσπαθεί επίσης να περικυκλώσει το Κίεβο και κάλεσε τους Ρώσους να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν: «Είστε ένα όργανο στα χέρια ενός ανθρώπου με μία φιλοδοξία -να αναστήσετε τη Σοβιετική Ένωση... Για τις φιλοδοξίες ενός ανθρώπου, πληρώνουμε πολύ ακριβό τίμημα».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» είχε σκοπό να προστατεύσει τους Ρώσους που διώκονται στην Ουκρανία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που τώρα θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αδέλφια της πυγμαχίας, των οποίων η μητέρα είναι Ρωσίδα, επεσήμαναν ότι η Ουκρανία ήταν πάντα σπίτι για Ουκρανούς, Ρώσους, Εβραίους και άλλες θρησκείες και εθνότητες.

«Είναι παράλογο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιτεθείς στην Ουκρανία» δήλωσε ο ένας από τους αδελφούς Κλίτσκο. «Είναι πλήρης τρέλα... Αυτό που συμβαίνει είναι τρόμος. Συμβαίνει το 2022. Είναι κάτι που το μυαλό κάποιου δεν καταλαβαίνει».

Ο μικρότερος αδελφός του δημάρχου είπε ότι πέρασε την τελευταία εβδομάδα, βοηθώντας στη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων στην πόλη: «Δεν ξέρεις αν θα τα καταφέρεις αύριο. Το να ακούς εκρήξεις όλη τη νύχτα και να πυροβολείς στον δρόμο, αυτό σε κάνει να νιώθεις ανησυχία».

Wladimir Klitschko says Ukraine needs 'supplies and support' following Russian invasion

Αδέλφια Κλίτσκο: Νέες σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία

Ζήτησε τη διακοπή όλων των διεθνών επιχειρηματικών δεσμών με τη Ρωσία και την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αφού η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες διέκοψαν τις σχέσεις με ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις ως αντίποινα για την εισβολή.

«Μετράμε πραγματικά ώρες εδώ. Δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να δράσουμε τώρα, πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα. Όλα τα χρήματα που παίρνει η Ρωσία χρησιμοποιούνται για την αγορά φονικών όπλων που σκοτώνουν Ουκρανούς» κατέληξε ο Βλαντιμίρ Κλίτσκο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ