Κοσμος

Πόλεμος Ουκρανία: Σε εξέλιξη η έξοδος των Ελλήνων της Μαριούπολης

Στην Ουκρανία θα διανυκτερεύσει η ελληνική αυτοκινητοπομπή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία: Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων της Μαριούπολης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης από Έλληνες πολίτες. Το κομβόι των αυτοκινήτων, με επικεφαλής τον πρέσβη, Φραγκίσκο Κωστελλένο, ξεκίνησε σήμερα από την πόλη Ζαπορίζια, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης και κατευθύνεται δυτικά.

Ανάμεσα στους 82 Έλληνες βρίσκονται τηλεοπτικά συνεργεία και οι δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των συνθηκών η αυτοκινητοπομπή θα διανυκτερεύσει στην Ουκρανία και θα συνεχίσει αύριο για Μολδαβία, λόγω και της απαγόρευσης κυκλοφορίας που υπάρχει το βράδυ.

Ειδικότερα, έχει προγραμματιστεί διανυκτέρευση στην πόλη Ουμάν.

Σημειώνεται ότι πηγαίνοντας προς την πόλη, η αποστολή έπεσε σε μπλόκο Ουκρανών. Όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους.

Το σχέδιο διαφυγής από την Μαριούπολη αποφασίστηκε σε σύσκεψη των τοπικών ελληνικών Αρχών και του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η πόλη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, που προελαύνουν προς το κέντρο της.

Έπειτα από απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, επικεφαλής της αποστολής εκκένωσης έχει οριστεί ο ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο οποίος μετά το πέρας της αποστολής θα επιστρέψει στη Μαριούπολη, όπου παραμένει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μαρτυρίες επιβαινόντων στα αυτοκίνητα ανέφεραν ότι σε ένα από αυτά τρύπησε το λάστιχο από σφαίρα. Είναι ασαφές από ποια πλευρά προέρχονταν τα πυρά και αν αυτά είχαν στόχο το κονβόι ή ήταν «αδέσποτα» πυρά από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Η πορεία του κονβόι υποδηλώνει και τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της μάχης, καθώς εντός μιας ζώνης των πρώτων 70-80 χιλιομέτρων οι έλεγχοι ήταν εξαιρετικά αυστηροί.

Ουκρανία: Σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Έλληνες τα Γενικά Προξενεία Μαριούπολης και Οδησσού

Οι προξενικές αρχές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στην Οδυσσό παραμένουν σε λειτουργία. Τα Γενικά Προξενεία Μαριούπολης και Οδησσού, καθώς και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.

Η Πρέσβης στο Βουκουρέστι με παράλληλη διαπίστευση στην Μολδαβία, Σοφία Γραμματά, σε συντονισμό με την Ελληνική Κοινότητα Ρουμανίας, παρέχει συνεχή αρωγή στους Έλληνες που φτάνουν στην Μολδαβία από την Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό ναυλώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών ειδική πτήση πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να μεταφερθούν αεροπορικά από το Βουκουρέστι οι πολίτες που ήρθαν από Κίεβο και Οδησσό.

Κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό συνεχή πυρά οι μεγάλες πόλεις (Live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις