Κοσμος

Ουκρανία: Nύχτα συγκρούσεων σε Κίεβο, Μαριούπολη & Χάρκοβο (Live)

Αρχές της άλλης εβδομάδας ο 3ος γύρος των συνομιλιών

62224-137655.jpg
Newsroom
20’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιεβο
Ουκρανία: Εκρήξεις, πυρά και μάχες στο Κίεβο © Getty Images/Ideal Image

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται η ρωσική εισβολή - Nύχτα συγκρούσεων σε Κίεβο, Μαριούπολη & Χάρκοβο.

Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της σε πόλεις - κλειδιά της Ουκρανίας. Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο, μάχες δίχως τέλος σε Χάρκοβο και Μαριούπολη. Στον έλεγχο των Ρώσων η Χερσώνα. Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Μόσχας-Κιέβου με μόνη πρόοδο την συμφωνία για την δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων». 

O χάρτης των επιχειρήσεων των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

 

 

Κάμερα live streaming από το Κίεβο

Live Camera from #Ukraine #Kyiv #Kiev #КИЇВ (DAY 19)

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

01:01 7.000 Ρώσοι επιστήμονες καταγγέλλουν τον πόλεμο 

Σχεδόν 7.000 Ρώσοι επιστήμονες, μαθηματικοί και καθηγητές πανεπιστημίων απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

00:36 Τσίπρας: Μέγα λάθος η παροχή πολεμικού υλικού

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε μέγα λάθος του πρωθυπουργού την παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και ανέφερε πως δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση.

12:26 Oι Ρώσοι σχεδιάζουν δημόσιες εκτελέσεις, ισχυρίζεται Ευρωπαίος αξιωματούχος

Σχέδια για δημόσιες εκτελέσεις Ουκρανών πολιτών έχουν στα σκαριά οι Ρώσοι, όπως αποκαλύπτουν υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης. Εκτιμάται ότι η βάρβαρη αυτή πράξη θα τελεστεί σε υπό κατάληψη πόλεις με σκοπό να επισημοποιηθεί η ρωσική επικράτηση. 

Η πληροφόρηση για αυτά πλάνα προέρχεται από ευρωπαϊκή πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί, διατείνεται ωστόσο - σύμφωνα με το Bloomberg - ότι έχει διαβάσει ρωσικά απόρρητα έγγραφα. 

00:15 O Όλαφ Σολτς ζητάει κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε νωρίτερα απόψε ότι στόχος στην ουκρανική κρίση πρέπει να είναι η κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής πρόκλησης προς τα κράτη της Βαλτικής. Α

πέρριψε πάντως την υπόθεση ότι η Γερμανία άργησε να στείλει όπλα στην Ουκρανία ή ότι αν είχε στείλει νωρίτερα, θα είχε αποτραπεί ο πόλεμος, ενώ συμβούλευσε τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να αποσυρθεί από τις θέσεις του στις ρωσικές εταιρίες ενέργειας.

00:05 Έφτασε στην πόλη Ουμάν το ελληνικό κομβόι από την Μαριούπολη

Συνολικά 12 ώρες χρειάστηκαν για να διανύσει το κομβόι των Ελλήνων της Μαριούπολης 375 χιλιόμετρα και να φτάσει στο Ουμάν. Εκεί οι Έλληνες πολίτες που εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη θα περάσουν το βράδυ, ώστε αύριο να συνεχίσουν το ταξίδι της επιστροφής.

23:50 Oι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πύργο της τηλεόρασης στη Χερσώνα

Το ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας.

23:30 Σκοτώθηκε ο προπονητής της ομάδας Νέων της Σαχτάρ Ντονέτσκ

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Σαχτάρ Ντονέτσκ, Σερκέι Πάλκιν, ο προπονητής της ομάδας Νέων του ουκρανικού συλλόγου έπεσε νεκρός χτυπημένος από ρωσικά πυρά.

23:20 Η Βαρσοβία καλεί τους Πολωνούς να φύγουν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Το Yπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας προέτρεψε απόψε τους Πολωνούς πολίτες να φύγουν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Συνιστούμε στους Πολωνούς πολίτες που κατοικούν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας να φύγουν χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εμπορικά και ιδιωτικά μέσα μεταφοράς» ανέφερε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες δεδομένου ότι έχουν διακοπεί οι πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μια παρόμοια ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το υπουργείο και για τη Λευκορωσία, προσθέτοντας: «Στην περίπτωση δραστικής επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, με κλείσιμο των συνόρων ή άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις, η εκκένωση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη ή ακόμη και αδύνατη».

22.52 Μπάιντεν: Οι Ρώσοι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως στην Ουκρανία, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν και τους επιτελείς του.

22.48 ΗΠΑ-Ρωσία: Νέα γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δημιουργήσει μία νέα γραμμή επικοινωνίας με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, για να αποτρέψει «εσφαλμένους υπολογισμούς, στρατιωτικά επεισόδια και κλιμάκωση» μεσούσης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. 

22.40 Καναδάς: Αεροσκάφος με Ρώσους πολίτες κρατείται στο αεροδρόμιο του Γέλοουναϊφ

Ένα αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση τσάρτερ μεταφέροντας Ρώσους πολίτες κρατείται στο αεροδρόμιο Γέλοουναϊφ, στο Γιούκον του Καναδά, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Όμαρ Αλγκάμπρα μέσω του Twitter. «Θα συνεχίσουμε να θεωρούμε υπόλογη τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Καναδός υπουργός. 

22.30 Όλαφ Σολτς: Επειγόντως κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία,

H κατάπαυση του πυρός θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης - Σε πρώτο στάδιο, οι συμφωνημένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας δείχνουν «να πιάνουν τόπο» είπε ο Γερμανός Καγκελάριος.

22.10 Ουκρανός ΥΠΕΞ: Θέλουμε μαχητικά αεροσκάφη

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ζελένσκι, ζήτησε από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη: «Οι πιλότοι μας υπερασπίζονται ηρωικά τους ουρανούς μας. Αλλά η Ρωσία έχει πλεονέκτημα. Αγαπητοί σύμμαχοι που ακόμα δεν έχετε προμηθεύσει στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη: πώς μπορείτε να κοιμάστε όταν τα παιδιά της Ουκρανίας βρίσκονται κάτω από βόμβες στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις; Μπορείτε να πάρετε αυτήν την απόφαση τώρα. Κάντε το!»

21.57 Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μία «γενναιόδωρη δωρεά» στην Ουκρανία 

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μια «γενναιόδωρη δωρεά» για να στηρίξει τους εκτοπισμένους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης, ανέφερε μία συμμαχία βρετανικών φιλανθρωπικών οργανώσεων, η οποία έχει απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων.

21.35 Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε στο CNN ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για συνάντηση ή τηλεφωνική επαφή ανάμεσα στον Αμερικανό και τον Ρώσο πρόεδρο.

21.15 Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε ολιγάρχες και των κύκλο του Πούτιν

Κυρώσεις που στοχεύουν τους ολιγάρχες της Ρωσίας και στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν τις αντίστοιχες της Ευρώπης και της Βρετανίας οι οποίες έχουν στενέψει τον κλοιό για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους. 


20.50 Βρετανία: Κυρώσεις σε δύο ακόμα ολιγάρχες

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις σε δύο ακόμη ολιγάρχες - τον γεννημένο στο Ουζμπεκιστάν Ρώσο δισεκατομμυριούχο Alisher Usmanov, του οποίου οι εμπορικές σχέσεις με την ποδοσφαιρική ομάδα της Everton έχουν ανασταλεί και τον πρώην αντιπρόεδρο της Ρωσίας Igor Shuvalov.

20.30 UNESCO: Καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις κατά σχολείων στην Ουκρανία

Η UNESCO καταδίκασε «έντονα» σήμερα τις επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών υποδομών στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνίχιβ.

20.10 Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι χάκερ παρεισφρέουν σε κυβερνητικά sites για να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις περί συνθηκολόγησης του Κιέβου

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι χάκερ έχουν εξαπολύσει ηλεκτρονική επίθεση σε ιστότοπους της τοπικής κυβέρνησης για να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις ότι το Κίεβο έχει συνθηκολογήσει και ότι υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τη Μόσχα.

19.50 Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καταβάλλει κάθε προσπάθεια σε ρόλο διαμεσολατή ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ότι η πολιτική εκμετάλλευση των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων είναι απαράδεκτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αναφορές του Κρεμλίνου που δημοσιεύτηκαν στο TASS.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν οι δύο χώρες να συνεχίσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στον ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

19.35 Ουκρανός διαπραγματευτής; Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να έχουν σύντομα έναν τρίτο γύρο συνομιλιών

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είχαμε τα αποτελέσματα τα οποία περιμέναμε.

19.20 Ο ουκρανικός στρατός εκτιμά ότι ο λευκορωσικός στρατός έχει λάβει εντολή να εισβάλει στην ουκρανική επικράτεια

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά ότι ο λευκορωσικός στρατός έχει ήδη λάβει εντολή να εισβάλει στην ουκρανική επικράτεια.

Το Κίεβο έχει αναφέρει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και το Μινσκ επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος.

19.08 Δηλώσεις Πούτιν

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας πηγαίνει βάσει σχεδίου.

18.59 Ταξιδιωτική οδηγία από τη Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα

Με μία έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία, η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα σημειώνει ότι «υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα, κυρίως τουριστών».

18.42 Ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας ζητά από τις ΗΠΑ ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν, με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών τους ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να επιτρέψει το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων», έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter.

18.25 Η θυγατρική της Gazprom που διαχειρίζεται τον αγωγό Nord Stream 2 ενδέχεται να διακόψει τη λειτουργία της

Η γερμανική θυγατρική της Gazprom που διαχειριζόταν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανακοίνωσε σήμερα ότι πιθανότατα θα τερματίσει τη λειτουργία της αφού η γερμανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ανέστειλε επ΄αόριστον τη διαδικασία πιστοποίησης του έργου, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, η Gas for Europe GmbH πιθανότατα θα τερματίσει τις εργασίες της» ανέφερε σε ανακοίνωσή στον ιστότοπό της.

Η εταιρεία αυτή συστάθηκε ώστε να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ενέργεια, που ορίζουν ότι οι ιδιοκτήτες των αγωγών πρέπει να είναι διαφορετικοί από τους προμηθευτές του αερίου, ώστε να διασφαλίζεται ο δίκαιος ανταγωνισμός.

Πριν από δύο ημέρες πηγές που έχουν γνώση του θέματος ανέφεραν ότι η Nord Stream 2 AG, η εταιρεία που κατασκεύασε τον αγωγό ο οποίος παρέκαμπτε την Ουκρανία για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει χρεοκοπία.

18.10 Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε Ρώσους ολιγάρχες

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιβάλει σήμερα κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters

18.00 Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι θέλει να συνομιλήσει απευθείας με τον Πούτιν 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θέλει να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, που είναι ο «μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

«Πρέπει να μιλήσω με τον Πούτιν (...) γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι είναι «ανοιχτός» και «έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις» του Πούτιν.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι αν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

17.50 Ουκρανία: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο 10 δισ. δολάρια

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο την εφημερίδα The Washington Post.

Σύμφωνα με την πηγές του ουκρανικού πρακτορείου ο Μπάιντεν ελπίζει να βοηθήσει την Ουκρανία που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής.

Επισημαίνεται ότι στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η βοήθεια για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, την προστασία των ηλεκτρικών δικτύων από τις διακοπές και περαιτέρω βοήθεια σε άλλους ευρωπαίους συμμάχους.

17.40 Τα αποτελέσματα των αεροπορικών βομβαρδισμών στο Χάρκοβο

Οι υπηρεσίες έκτακτης ασφάλειας της Ουκρανίας ενημέρωσαν ότι εντόπισαν 22 πτώματα έως τώρα μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο.

Ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 249 αμάχων κατά την πρώτη εβδομάδα του πολέμου.

17.10 Σε εξέλιξη οι συνομιλίες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό προεδρικό σύμβουλο Ποντόλιακ, τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

1. Άμεση κατάπαυση του πυρός

2. Ανακωχή

3. Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση αμάχων από κατεστραμμένα ή συνεχώς βομβαρδισμένα χωριά/πόλεις. 

16.55 Ρωσικό ΥΠΕΞ: Το BBC χρησιμοποιείται για την υπονόμευση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι το βρετανικό δίκτυο BBC χρησιμοποιείται για την υπονόμευση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria.

16.32 Ουκρανία: Εγκρίθηκε ν/σχ για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ή ιδιοκτησιών στην Ουκρανία που ανήκουν στο ρωσικό κράτος ή σε Ρώσους πολίτες, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Βάσει του νόμου, η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ποια περιουσιακά στοιχεία θα κατασχεθούν, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να δώσει την έγκρισή του για τη μεταβίβασή τους στην ιδιοκτησία του ουκρανικού κράτους.

16.09 Τουλάχιστον 9 νεκροί από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε δύο σχολεία, σύμφωνα με κυβερνήτη της περιοχής Τσερνίχιφ

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή που έπληξε δύο σχολεία και ιδιωτικά κτίρια στην περιοχή Τσερνίχιφ της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Βιτσισλάφ Τσάους σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

15.58 Προειδοποίηση ΟΗΕ για την πυρηνική απειλή

H Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε την Πέμπτη τη διεθνή κοινότητα για την πυρηνική απειλή για «όλη την ανθρωπότητα» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία άνοιξε ένα νέο και επικίνδυνο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία», είπε η Μισέλ Μπατσελέτ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (HRC) στη Γενεύη.

15.40 Πούτιν σε Μακρόν: Οι στόχοι της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι στόχοι της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία - αποστρατιωτικοποίηση και ουδέτερο καθεστώς - θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε ότι τυχόν προσπάθειες του Κιέβου να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα η Μόσχα να αυξήσει τις απαιτήσεις της

15.15 Έκρηξη σε φορτηγό πλοίο – Βυθίστηκε ανοιχτά της Οδησσού

Το εσθονικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο Helt βυθίστηκε στα ανοικτά του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού ύστερα από έκρηξη, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης του σκάφους.

Τέσσερα άτομα αγνοούνται, ενώ δύο μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωσίβια λέμβο. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία το πλοίο Helt ενδέχεται να χτυπήθηκε από νάρκη.

Το σημείο που βρίσκεται το πλοίο Helt
Το σημείο που βρίσκεται το πλοίο Helt © marinetraffic

15.00  Στις φλόγες Ρωσικά οχήματα και το Antonov An-225

Βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας δείχνει τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ουκρανικές δυνάμεις κατά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο διεθνές αεροδρόμιο Γκοστομέλ.

14.30 Κατασχέθηκε το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Ιγκόρ Σετσίν

Οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν γιοτ που συνδέεται με τον επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν - στενό σύμμαχο του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν - στο λιμάνι της Μεσογείου Λα Σιοτά.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή ενώ κράτη της Δύσης επιβάλλουν μαζικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων, σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της την Ουκρανία.

14.18 Δήμαρχος Μαριούπολης: Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκλείσουν την πόλη

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε σιδηροδρομικές συνδέσεις για να εμποδίσουν την απομάκρυνση των αμάχων, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Οι εισβολείς προσπαθούν συστηματικά και μεθοδικά να αποκλείσουν την πόλη της Μαριούπολης», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

14.08 Οι καμπάνες εκκλησιών στην Ευρώπη ήχησαν σε ένδειξη αλληλεγγύης

Οι καμπάνες των σημαντικότερων εκκλησιών στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου του Παρισιού, της Ρώμης και της Κολωνίας, ήχησαν ταυτόχρονα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τον ουκρανικό λαό και το πένθος τους για όσους έχασαν τη ζωή τους από την ρωσική εισβολή.

14.07 Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν

Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 90 λεπτών είχαν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (3/3) ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

14.00 Ουκρανός αξιωματούχος: Σε λίγες ώρες οι συνομιλίες με Ρωσία

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας θα ξεκινήσουν σε λίγες ώρες. Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία κατευθύνεται με ελικόπτερο στο σημείο όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας.

13.08 Πύραυλος χτύπησε φορτηγό πλοίο με σημαία Μπαγκλαντές - Ένας νεκρός

Πύραυλος έπληξε ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπαγκλαντές που βρισκόταν στο ουκρανικό λιμάνι Όλβια στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος του πληρώματος.

13.05 Η Volkswagen σταματά την παραγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε ότι διακόπτει μέχρι νεωτέρας την παραγωγή αυτοκινήτων της στη Ρωσία.

Επιπλέον σταματά και την εξαγωγή οχημάτων της στη Ρωσία, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της.

12.55 Το Κίεβο ζητεί την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων

Το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενέκρινε απόφαση που καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και ζητεί ουκρανικό έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Μόνο δύο αρνητικές ψήφοι καταγράφηκαν κατά την ψηφοφορία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 26 χώρες υπερψήφισαν το κείμενο καταγγελίας της Ρωσίας, ενώ καταγράφηκαν και πέντε αποχές. Οι αρνητικές ψήφοι ανήκουν στην Ρωσία και την Κίνα. Το Πακιστάν, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και το Βιετνάμ απείχαν.

12.20 Τριάντα τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο

Ρωσικοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε 34 αμάχους στην περιφέρεια του Χαρκίβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, κατά τις τελευταίες 24 ώρες από τις 2 ως τις 3 Μαρτίου, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Τανκς στο κέντρο του Χάρκοβο
Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Τανκς στο κέντρο του Χάρκοβο © EPA

12.04 Ουκρανοί εμποδίζουν τον ρωσικό στρατό να μπει σε πόλη

Ουκρανοί πολίτες εικονίζονται να εμποδίζουν την είσοδο των Ρώσων στην πόλη Enerhodar, στη νότια Ουκρανία, σε φωτογραφία που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba.

12.01 Νέα υποχώρηση για το ρούβλι

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περαιτέρω σήμερα, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody's υποβάθμισαν το κρατικό χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια), επικαλούμενες τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης.

Στις 10:30 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση άνω του 10% έναντι του δολαρίου στα 117,5 και είχε χάσει πάνω από 7% έναντι του ευρώ στα 124,1 στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα.

Είναι η πρώτη φορά που το ρούβλι ξεπέρασε το επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα.

11.38 Λαβρόφ: Το Κίεβο ανέβαλε για άλλη μια φορά τις συνομιλίες

Για καθυστερήσεις και αναβολές ως προς το κομμάτι των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων κατηγόρησε την Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να αναβάλει τις συνομιλίες, μάλλον πήρε πάλι γραμμή από Ουάσιγκτον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

«Θέλουν να επιβάλουν τη δική τους άποψη για το μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

11.34 Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Οι Ουκρανοί δεν φοβούνται, δεν παραδίδονται

Νέο μήνυμα έστειλε σήμερα (3/3) στον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι «οι Ουκρανοί δεν παραδίνονται». 

«Ήθελαν να μας καταστρέψουν τόσες φορές. Δεν τα κατάφεραν. Έχουμε περάσει τόσα πολλά! Και αν κάποιος πιστεύει ότι, αφού τα ξεπεράσαμε όλα αυτά, οι Ουκρανοί φοβούνται, συντρίβονται ή παραδίδονται – δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία. Και δεν έχει τίποτα να κάνει στην Ουκρανία» ανέφερε στο μήνυμά του ο Ζελένσκι.

 

 

11.00 Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες: Μένουν εκτός Ρώσοι & Λευκορώσοι

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) απαγόρευσε τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλάζοντας την απόφαση για συμμετοχή χωρίς τα εθνικά διακριτικά.

10.45 Γάλλος ΥΠΕΞ:  Είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας,

Είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Φοβάμαι μία λογική πολιορκίας στην οποία οι Ρώσοι είναι συνηθισμένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

10.30 Το εξώφυλλο του TIME: «Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο»

Αφιερωμένο στον ουκρανικό λαό είναι το εξώφυλλο του περιοδικού Time. Στο εξώφυλλο αναγράφεται στα ουκρανικά η φράση που είπε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη. «Η ζωή θα κερδίσει τον θάνατο και το φως θα κερδίσει το σκοτάδι».

10.25 Mπλόκο από Twitter σε RT και Sputnik στην Ευρώπη

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter μπλόκαρε τους λογαριασμούς των ρωσικών μέσων ενημέρωσης RT και Sputnik στην ΕΕ, μετά την απαγόρευση που επέβαλαν οι χώρες μέλη στα μέσα αυτά στην ευρωπαϊκή αγορά.

10.20 Ορμπάν: Δεν θα ασκήσουμε βέτο στις κυρώσεις κατά Μόσχας

Η Ουγγαρία δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ενώ τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας η ενότητα των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

10.01 Επιχείρηση Νόστος 3 -Το κονβόι των Ελλήνων ξεκίνησε από Ζαπορίζια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκίνησε από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

09.45 «Ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ζητεί το Κίεβο

Η Ουκρανία χρειάζεται ανθρωπιστικούς διαδρόμους τους οποίους θα στηρίζουν οργανισμοί όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τα χωριά και οι πόλεις όπου φτάνουν τα ρωσικά στρατεύματα μετατρέπονται αμέσως σε μέρη λεηλασίας, κλοπών, φόνου», κατήγγειλε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

09.30 Ρωσικό Υπ. Άμυνας: Ο στρατός έπληξε κέντρο ραδιοφωνίας - τηλεόρασης στο Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Μάλιστα κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στη Χαρκίβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

09.00 Τανκς στην Χερσώνα

Βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία δείχνουν ρωσικά στρατεύματα να περιπολούν στους δρόμους της πόλης.

Russian controls imposed in Ukrainian southern city Kherson

Ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Κολικάγεφ, επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποβιβαστεί στην πόλη με ανάρτησή του στο Facebook αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μη συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

08.44 Οι φιλορώσοι αυτονομιστές απειλούν να βομβαρδίσουν τη Μαριούπολη

Οι φιλορωσικές δυνάμεις ενδέχεται να εξαπολύσουν στοχευμένα πλήγματα στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, εκτός εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί παραδοθούν, δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής των αυτονομιστών του Ντόνετσκ Έντουαρντ Μπασουρίν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax που επικαλείται το Reuters.

Η Ρωσία και οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι έχουν περικυκλώσει την πόλη που βρίσκεται στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας.

08.30  Η Γερμανία θα εφοδιάσει τον ουκρανικό στρατό με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε τον εφοδιασμό του στρατού της Ουκρανίας με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ ΛΔΓ, εξήγησαν οι πηγές.

08.12 Kαθ’ οδόν προς Λευκορωσία η ουκρανική αντιπροσωπεία

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα επικεντρωθεί στην πιθανή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, μία εβδομάδα μετά την ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Μπρεστ (δυτική Λευκορωσία) και ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Η ουκρανική πλευρά απλά επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

07.30 Ξεκινάει έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Την «άμεση έναρξη» της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου χθες Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, αφού έλαβε το πράσινο φως 39 κρατών μελών του διεθνούς θεσμού.

«Ειδοποιώ το προεδρείο του ΔΠΔ για την απόφασή μου να αρχίσω αμέσως να διενεργώ έρευνα για την κατάσταση» στην Ουκρανία, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας, ο Βρετανός Καρίμ Καν, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Το έργο μας για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων άρχισε», πρόσθεσε.

07.01 Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο οι πολίτες οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, όπως ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι μέσω Twitter.

06.50 Εκρήξεις στο Κίεβο

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

06.45 Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Ματαιώθηκαν τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι ματαιώθηκαν τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα του, και την υπερηφάνειά του για την «ηρωική» αντίσταση των Ουκρανών.

«Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ