Κοσμος

Κάρολος κατά Πούτιν: Η Ρωσία πολεμά Ουκρανία και ελευθερία

Μπόρις Τζόνσον: Η Βρετανία δεν θα στείλει στρατό να πολεμήσει στην Ουκρανία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Πρίγκιπας Κάρολος στηρίζει Ουκρανία και καλεί τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο. Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι ο βρετανικός στρατός δεν θα πολεμήσει τη Ρωσία.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, άφησε σήμερα Τρίτη (01.03) τη συνήθη επιφύλαξη της βασιλικής οικογένειας για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, την οποία χαρακτήρισε επίθεση «κατά της ελευθερίας».

Ο 73χρονος πρίγκιπας Κάρολος έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη Σάουθεντ-ον-Σι που βρίσκεται ανατολικά του Λονδίνου και βυθίστηκε στο πένθος τον Οκτώβριο του 2021 λόγω της δολοφονίας του τοπικού βουλευτή Ντέιβιντ Άμες.

«Αυτό που βιώσαμε με την τρομερή τραγωδία στο Σάουθεντ ήταν μια επίθεση κατά της ελευθερίας, κατά μιας ανοιχτής κοινωνίας, κατά της ίδιας της ελευθερίας. Βλέπουμε τις ίδιες αξίες να δέχονται επίθεση σήμερα στην Ουκρανία με τον πιο υπερβολικό τρόπο» δήλωσε ο πρίγκιπας Κάρολος. Και πρόσθεσε για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους εκείνους που αντιστέκονται σε βάναυσες επιθέσεις».

Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Το μήνυμά τους για την Ουκρανία και τον πόλεμο με τη Ρωσία

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας παίρνει θέση για την κρίση στην Ουκρανία. Το περασμένο Σάββατο, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, και η σύζυγός του Κέιτ Μίντλετον εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στους Ουκρανούς.

«Στηρίζουμε τον πρόεδρο και όλους τους Ουκρανούς, καθώς αγωνίζονται γενναία για το μέλλον της χώρας τους» έγραψε το βασιλικό ζευγάρι στο Twitter.

Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μάρκλ στηρίζουν την Ουκρανία

Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στους Ουκρανούς σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζει το ζευγάρι από τότε που αποχώρησε από τη βασιλική οικογένεια.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» έγραψαν στην ιστοσελίδα της φιλανθρωπικής τους οργάνωσης, χαρακτηρίζοντας τη ρωσική εισβολή «παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου».

Μπόρις Τζόνσον: Η Βρετανία δεν θα πολεμήσει στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως βρετανικά στρατεύματα δεν θα πολεμήσουν ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και ότι οι πρόσφατες ενισχύσεις που έστειλε το Λονδίνο ήταν εντός των συνόρων των μελών του ΝΑΤΟ.

«Αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από αμυντικά μέτρα, τα οποία αποτελούν την ουσία του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια» ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Εσθονία, όπου η Βρετανία έχει αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, σε αυτό το σημείο. Δεν θα πολεμήσουμε ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και οι ενισχύσεις μας όπως αυτές οι ενισχύσεις εδώ στην Τάπα, βρίσκονται σταθερά εντός των συνόρων των μελών του ΝΑΤΟ και είναι θεμελιώδες να κάνουμε το σωστό πράγμα» πρόσθεσε.

LIVE ο πόλεμος στην Ουκρανία λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις