Κοσμος

Ουκρανία: Συνετρίβη ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος

Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία © EPA/ALISA YAKUBOVYCH

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνετρίβη ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος - Νεκρό το πλήρωμα.

Ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου An-26 συνετρίβη στην περιοχή Βορονές της νότιας Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Interfax, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, δεν υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των μελών του πληρώματος. Παράλληλα αναφέρεται ότι η πτώση του αεροσκάφους πιθανόν να οφείλεται σε μηχανική βλάβη.

Νωρίτερα, πάντως, ουκρανικά μέσα ανέφεραν πως καταρρίφθηκε ρωσικό αεροσκάφος An-26, κάνοντας λόγο για πέντε νεκρούς.

Στα περίχωρα του Κιέβου έφτασε η Ρωσία την πρώτη μέρα του πολέμου

Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά απόψε το βράδυ ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, με αεροπορικά πλήγματα και χερσαία εισβολή.

Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως στη Δύση.

Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα, αφού ο Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών, φιλορωσικών περιοχών του Ντονμπάς. «Έλαβα την απόφαση για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο «την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» ανέφερε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα σήμερα. Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Putin announces 'special operation' in Donbass

Για να δικαιολογήσει την εισβολή, ο Πούτιν επανέλαβε τις κατηγορίες περί «γενοκτονίας» στα εδάφη των αυτονομιστών, επικαλέστηκε την έκκληση για βοήθεια εκ μέρους τους και κατήγγειλε την «επιθετική» πολιτική του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία «δεν είχε κανένα άλλο μέσο» για να αμυνθεί, επανέλαβε στους δημοσιογράφους απόψε.

Λίγο μετά την ομιλία του Πούτιν, ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο Κραματόρσκ, μια πόλη στα ανατολικά όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, στο Χάρκοβο, την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη, το μεγαλύτερο λιμάνι στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, έπεσε το απόγευμα στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών. Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν επίσης ότι έχασαν εδάφη στη Χερσώνα και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Μόσχα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική εισβολή - Live όλες οι εξελίξεις

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ