Κοσμος

Πόλεμος Ουκρανία: 20 εικόνες από τη ρωσική εισβολή

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τελικά συνέβη. Διαψεύδοντας τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τα χαράματα της 24ης Φεβρουαρίου, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο τη Δύση στο σύνολό της. Αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες από την Ουκρανία –και ιδιαίτερα από τα εδάφη ανατολικά του Δνείπερου, όπου οι Ρώσοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους– έρχονται με το σταγονόμετρο. Ωστόσο, τα διεθνή πρακτορεία έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα μερικές –μετρημένες– φωτογραφίες, οι οποίες όμως είναι ενδεικτικές τις αναταραχής που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στο σύνολο της χώρας.

Στο Κίεβο αμέτρητοι πολίτες προσπαθούν να διαφύγουν προς το εξωτερικό. Τα τρένα και τα λεωφορεία φεύγουν γεμάτα, κυρίως προς την Πολωνία, ενώ έχουν δημιουργηθεί τεράστια μποτιλιαρίσματα στις εξόδους της πόλης από πολίτες που προσπαθούν να γλιτώσουν απ’ όσα πιθανώς να ακολουθήσουν μια γενικευμένη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Από την άλλη, οι Ουκρανοί που επιλέγουν να παραμείνουν στην πόλη τους –τουλάχιστον για την ώρα– έχουν στηθεί από τα χαράματα σε αμέτρητες ουρές ώστε να προμηθευτούν φάρμακα, προμήθειες, και καύσιμα· κανείς τους δε μπορεί να ξέρει τι θα φέρει η μέρα, αλλά και εκείνες που θα ακολουθήσουν.

Αυτή τη στιγμή είναι σαφές πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει το Χάρκοβο – το οποίο βρίσκεται λίγο βορειότερα του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ και συνορεύει με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο αριθμός των θυμάτων και το μέγεθος της καταστροφής, όμως είναι βέβαιο πως οι Ουκρανοί μετράνε τραυματίες και ανθρώπινες απώλειες από το πρωί. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει σχετικές πολύ βίαιες εικόνες, οι οποίες όμως δε μπορούν ακόμα να δημοσιευτούν επίσημα.

Η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και η πιθανή επέλασή τους τουλάχιστον μέχρι τον Δνείπερο έχει σοκάρει τη Δύση. Ήδη έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις υποστήριξης προς τους ουκρανούς πολίτες, τη στιγμή που αναμένεται η επίσημη αντίδραση του ΝΑΤΟ αλλά και της Ε.Ε. απέναντι στην προκλητική κίνηση του Πούτιν.