Κοσμος

O Πούτιν εξαπέλυσε «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία

Ζήτησε από τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδοθούν

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε και επίσημα πολεμική επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία.

Επιβεβαιώθηκαν οι αναφορές που ήθελαν την Ρωσία να εισβάλει από ώρα σε ώρα στην Ουκρανία καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πολεμική επιχείρηση στο Ντονμπάς την περιοχή που βρίσκονται δηλαδή οι «τοπικές κυβερνήσεις» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ οι οποίες ζήτησαν νωρίτερα την συνδρομή της Μόσχας

«Οι περιστάσεις μάς κάνουν να λάβουμε αποφασιστικά και άμεσα μέτρα. Οι λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς ζήτησαν βοήθεια από τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 51, μέρος 7 του Χάρτη των ηνωμένων Εθνών, με την κύρωση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις συνθήκες φιλίας και αμοιβαίας συνδρομής με το DPR και το LPR, που επικυρώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, αποφάσισα να διεξαγάγω ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανέφερε ο Πούτιν σε ομιλία του. Παράλληλα ζήτησε από τους Ουκρανούς στρατιώτες «να παραδοθούν» υποστηρίζοντας ότι «η ευθύνη για την πιθανή αιματοχυσία θα είναι της Ουκρανικής κυβέρνησης»

H ειρωνεία της χρονικής στιγμής της έναρξης της επιχείρησης ήταν ότι έγινε παράλληλα με την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια του οποίου Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία ζητούσαν να μην υπάρξει στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας. 

Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση του Πούτιν ρεπόρτερ των δικτύων CNN, BBC και άλλων ξένων μέσων έκαναν λόγο για «δυνατές εκρήξεις στο Χάρκοβο», ενώ αναφορές υπάρχουν για άλλες πόλεις όπως Ζαπορίζια, Μικολάιβ και Μαριούπολη. 

 Σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν επίσης στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς και στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, όπου μετέφεραν τις πρεσβείες τους οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες.

 

Σύμφωνα με τη Bild και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters  δύο στρατιωτικά κονβόι χωρίς διακριτικά, τα οποία περιλαμβάνουν 9 τεθωρακισμένα, ένα άρμα μάχης, βυτιοφόρα και φορτηγά προχωρούσαν λίγες ώρες πριν προς το Ντονέτσκ. Τα ρωσικά οχήματα επισημαίνεται, τα ίδια που πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας το 2014, με την άφιξη των λεγόμενων «μικρών πράσινων ανδρών».

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι πλήττει ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με «όπλα υψηλής ακρίβειας», κάτι που φάνηκε να αναγνωρίζει ο ουκρανός πρόεδρος, δηλώνοντας πως η Ρωσία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον στρατιωτικών υποδομών και της ουκρανικής συνοριοφυλακής.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια, πήγε τα πράγματα πολύ πιο πέρα, λέγοντας ότι η χώρα του έχει στο στόχαστρο «τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε διευκρινίσει νωρίτερα ότι η αναγνώριση των δύο αυτόκλητων «Δημοκρατιών» από τον Πούτιν έγινε μέσα στα σύνορα που προβλέπει το σύνταγμά τους. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζονται ως εδάφη τους και οι περιοχές του Ντονμπάς που ελέγχονται σήμερα από τον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού λιμένα της Μαριούπολης, μιας πόλης με αξιόλογη ελληνική ομογένεια. 

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία: Τι προβλέπεται για τους πολίτες

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι κάλεσε το πρωί της Πέμπτης τους συμπολίτες του να «μην πανικοβάλλονται» καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια. «Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έπληξε στρατιωτικές υποδομές και θέσεις της συνοριοφρουράς.

Ο ουκρανός ΥΠΕΞ, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, κατήγγειλε την έναρξη ρωσικής «εισβολής ευρείας κλίμακας». Η επιχείρηση έχει σκοπό «να καταστραφεί το ουκρανικό κράτος, να καταληφθεί η [ουκρανική] επικράτεια διά της βίας και να επιβληθεί κατοχή», υπερθεμάτισε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η Ουκρανία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της 24ης Φεβρουαρίου και θα κρατήσει για 30 ημέρες, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνεται η απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και οι απεργίες.

Παράλληλα, τονίζεται πως η κίνηση των εφέδρων θα περιοριστεί εντός της επικράτειας της χώρας, ενώ εξετάζεται και η επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διενεργούνται έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, θα απαγορεύεται η παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ενώ επιβάλλονται ειδικοί κανόνες για τη χρήση των επικοινωνιών και τη μετάδοση πληροφοριών με ηλεκτρονικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα τα αεροδρόμια στις πόλεις Ντνίπρο, Χαρκίβ και Ζαπορίζια στην Ουκρανία θα παραμείνουν κλειστά για όλα τα πολιτικά αεροσκάφη σήμερα το πρωί, σύμφωνα με σήματα των ουκρανικών αρχών προς τους αεροπόρους.

Μπάιντεν: Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα της επίθεσης στην Ουκρανία

«Οι προσευχές όλου του κόσμου είναι με τον λαό της Ουκρανίας απόψε καθώς υφίσταται μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα φέρει καταστροφικές απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο. Η Ρωσία είναι μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα επιφέρει αυτή η επίθεση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες οι Σύμμαχοι και οι εταίροι τους θα απαντήσουν με αποφασιστικό τρόπο. Ο κόσμος θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία» ανέφερε η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με φόντο την Ρωσική εισβολή. 

 

Κυρώσεις ΗΠΑ-ΕΕ στη Ρωσία για την Ουκρανία

Πριν ακόμα η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες είχαν ανακοίνωσει τα πρώτα πακέτα κυρώσεων στη Μόσχα. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Σύμφωνα δε με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εγκρίθηκε μια δέσμη μέτρων ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση περιοχών του Ντονμπάς ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζεται σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να επιβάλει δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων στις εξαγωγές, στην περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα μετακινούνταν (όπως έγινε τελικά) πέρα από τις ουκρανικές περιοχές που βρίσκονται υπό την υποστήριξη των αυτονομιστών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ