Κοσμος

Η Ουκρανία και επίσημα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Περιορισμοί σε μετακινήσεις, ΜΜΕ και διαδίκτυο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία © ΕPA Pool

Η Ουκρανία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης - Εγκρίθηκε η πρόταση από το Κοινοβούλιο - Τι σημαίνει.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται επισήμως η Ουκρανία, αφότου το κοινοβούλιο ενέκρινε, το βράδυ της Τετάρτης, την πρόταση του προέδρου Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται περιορισμός στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας, απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, απαγόρευση κυκλοφορίας όπου αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγόρευση παραγωγής και διανομής πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία © EPA/SERGEY KOZLOV

Αξίζει να αναφερθεί πως δυτικές πηγές επιμένουν, μέσω διαρροών σε διεθνή ΜΜΕ, πως η επόμενη επιθετική κίνηση της Ρωσίας θα μπορούσε να λάβει χώρα εντός λίγων ωρών.

Ουκρανία: «Σχεδόν το 100% των ρωσικών δυνάμεων πήρε θέση» λένε οι ΗΠΑ

Σε θέση μάχης βρίσκονται σχεδόν όλες οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Σχεδόν το 100% των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα βρίσκεται σε θέση μάχης, εκτίμησε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας παράλληλα πως ο Πούτιν είναι «όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι» για μια εισβολή στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Ρωσία, λένε οι ΗΠΑ
Ουκρανία: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Ρωσία, λένε οι ΗΠΑ © EPA/SERGEY KOZLOV

Σύμφωνα πάντα με αυτήν την πηγή, το 80% των περίπου 150.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται σε «διάταξη μάχης», έχοντας συγκεντρωθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε σχηματισμό επίθεσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος «είναι τόσο έτοιμος όσο θα μπορούσε να είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η απόφαση να μπει στην Ουκρανία ο στρατός επαφίεται στον Πούτιν. «Μπορεί να μπει ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η εισβολή «ξεκίνησε», ωστόσο οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι δεν διαθέτουν ακόμη αποδείξεις για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων εντός του ουκρανικού εδάφους. «Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ότι ο ρωσικός στρατός μετακινήθηκε στο Ντονμπάς», εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος. Ωστόσο, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έχει διεισδύσει» στα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», πρόσθεσε.

Ο αμερικανικός στρατός συνήθως καταφεύγει σε αναγνωριστικά αεροσκάφη για να παρατηρεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των αντιπάλων του αλλά οι μετεωρολογικές συνθήκες κάποιες φορές μπορεί να περιορίσουν την ορατότητά τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ