Ο Πούτιν αναγνώρισε τις περιοχές των αυτονομιστών της Ουκρανίας
«O Λένιν δημιούργησε το κράτος τους»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε επίσημα τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, μέσω διαγγέλματος.
Με αναφορές στην περίοδο του κομμουνισμού, πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε επίσημα τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία σε μια κίνηση που πιθανότατα θα τορπιλίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ευρώπης και θα κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις με τη Δύση.
Το διάγγελμα Πούτιν
«Η σύγχρονη Ουκρανία είναι κατασκεύασμα της Ρωσίας, των Μπολσεβίκων και των Κομμουνιστών, μετά την επανάσταση του 1917. Για τους εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην Ουκρανία κανείς δεν τους ρώτησε τίποτα. Η νίκη του 'κόκκινου' στρατού έδωσε εδάφη στην Ουκρανία που ανήκαν στην Γερμανία και την Πολωνία», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη του διαγγέλματος.
Στη συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή για την Σοβιετική Ένωση και τα εδάφη αυτά, λέγοντας πως: «Στις αρχές τις εγκαθίδρυσης της Σοβιετικής Ένωσης, οι Μπολσεβίκοι άρχισαν ένα καινούριο κράτος και ο Στάλιν και οι επόμενοι ηγέτες οικοδόμησαν την Σοβιετική Ένωση πάνω στην αρχή της αυτονομίας των εθνών. Αυτό μπήκε και στο σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης.»
«Γιατί να κάνουμε τόσες παραχωρήσεις σε αυτούς που βρίσκονταν στα όρια της τσαρικής αυτοκρατορίας, στους οποίους αποδόθηκαν τεράστια εδάφη που δεν τους ανήκαν;» αναρωτήθηκε ενώ προσέθεσε ότι «τα αρχεία του Σοβιετικού Κράτους επιβεβαιώνουν ότι ο Λένιν παρέδωσε το Ντονμπάς στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας.»
Παράλληλα, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς ηγέτες, είπε: «Θέλετε να την απόσχιση; Λοιπόν, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό.»
«Οι Σοβιετικές Δημοκρατίες έχουν όλα τα δικαιώματα να ασκήσουν το καθεστώς αυτονομίας και κυριαρχίας και κάθε διάταξη της κάθε Σοβιετικής Δημοκρατίας θα μπορούσε να δώσει την εθνικότητα στους πολίτες της.»
«Δύο χρόνια πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Δημοκρατίες διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους και αυτό οδήγησε στην κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας. Τότε η Ρωσία ήταν σε δύσκολη θέση, δεν μπορούσε να διεκδικήσει τα δικαιώματά της.»
«Όταν μας ζήτησαν βοήθεια, η Ρωσία στήριξε την Ουκρανία και σεβάστηκε την εθνική της ανεξαρτησία. Έχουμε δώσει περίπου 250 δισ. στην Ουκρανία σε δάνεια. Αναλάβαμε και το χρέος της στο ΔΝΤ.»
«Οι Σοβιετικές Δημοκρατίες έπρεπε να αποκηρύξουν τα σοβιετικά περιουσιακά στοιχεία, όμως το Κίεβο δεν επικύρωσε τη συμφωνία, ούτε την εφάρμοσε. Όλα τα σοβιετικά περιουσιακά στοιχεία τα κράτησε για τον εαυτό του.»
«Η Ρωσία παρόλα αυτά συνέχισε να αποδίδει όλα τα δικαιώματα και τις συμφωνίες στην Ουκρανία. Θυμάστε τον εκβιασμό των ουκρανικών αρχών όταν προσπάθησαν να κλέψουν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Από τα πρώτα βήματα, λοιπόν, διεκδίκησαν την αυτονομία τους αποκηρύσσοντας όλα όσα μας ένωναν.»
«Οι Ριζοσπάστες της Ουκρανίας προσπάθησαν να σφετεριστούν τη Δύση για να κρατήσουν τα κλοπιμαία.»
«Η Ουκρανία είναι μια χώρα διχασμένη. Έχασε το βιομηχανικό και ερευνητικό της δυναμικό. Αυτά πήγαν στα χέρια αυτών που την εκμεταλλεύονται. Έτσι είχαμε την κατάρρευση της ουκρανικής Δημοκρατίας, όχι μόνο από την Δύση, αλλά και από ένα δίκτυο ξένων συμβούλων που έχει εγκατασταθεί στην Ουκρανία και έχει παρεισφρήσει στην κυβέρνηση.»
«Θεωρούν ότι με την υποστήριξη της Δύσης θα μπορέσουν να αντιπαρατεθούν στη Ρωσία. Πρόσφατα ακούσαμε και δηλώσεις ότι θα ήθελε να δημιουργήσει και πυρηνικά όπλα. Είναι θέμα χρόνου να φτιάξουν τέτοια όπλα και να απειλούν τη Ρωσία, γιατί έχει προϊστορία. Θα φέρουν την Ευρώπη και τον κόσμο σε αποσταθεροποίηση.»
«Θέλουν να αυξήσουν το νατοϊκό στρατιωτικό σώμα στην Ουκρανία, αν και το άρθρο 17 του συντάγματός της απαγορεύει την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων. Στο διεθνές δίκαιο λέει ότι μια χώρα δε μπορεί να ενισχύει την ασφάλειά της εις βάρος μιας γειτονικής χώρας.»
«Το ΝΑΤΟ έχει θέσει προϋποθέσεις στην Ουκρανία ότι μπορεί να ενταχθεί εάν συμμορφωθεί με τις διατάξεις και καταπολεμήσει τη διαφθορά. Οι ΗΠΑ είχαν πει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή. Οι ανατολικές και κεντρικές χώρες της Ευρώπης φέρνουν τα κόμπλεξ τους του φόβου της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία εκπλήρωσε όλες της τις υποχρεώσεις.»
Ο Πούτιν αναφέρθηκε, επίσης, για πρώτη φορά σε μια συζήτηση που είχε με τον Κλίντον το 2000. Ο Ρώσος πρόεδρος ρώτησε γιατί τους στριμώχνουν και ο Κλίντον απάντησε ότι δεν θέλουν να βλέπουν μια τόσο μεγάλη ανεξάρτητη χώρα σαν τη Ρωσία δίπλα στην Ευρώπη. «Οι δυτικές χώρες δεν κρατούν το λόγο τους.»
Σημειώνεται πως αν και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει μονομερώς ήδη από το 2014 την «ανεξαρτησία» των επονομαζόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, το Κρεμλίνο δεν είχε -μέχρι σήμερα- επισήμως αναγνωρίσει τις εν λόγω «δημοκρατίες» με τις οποίες ωστόσο διατηρεί στενούς δεσμούς. Παράλληλα, η Μόσχα έχει μοιράσει τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά από το 2019 και έπειτα, και ρωσικά διαβατήρια (βλ. ρωσικές υπηκοότητες) σε περισσότερους από συνολικά 720.000 από τους κατοίκους των εν λόγω προς απόσχιση «δημοκρατιών».
Η Μόσχα πριν λάβει την απόφαση για την αναγνώριση των του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να προσέφερε στη Δύση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR), μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της να υποχρεώσει το συντομότερο δυνατόν το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.
«Θα συμφωνούσε μήπως με την πρόταση του Νικολάι Πατρούσεφ, να δώσουμε, θα έλεγα, στους δυτικούς μας εταίρους μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς τους το συντομότερο δυνατόν να υποχρεώσουν το Κίεβο να επιλέξει την ειρήνη και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση για την οποία σήμερα μιλήσαμε», δήλωσε ο Ναρίσκιν.
Τεταμένη η κατάσταση στο Ντονμπάς εδώ και μέρες
Ως γνωστόν η κατάσταση ήταν εδώ και μέρες έκρυθμη στην Ανατολική Ουκρανία όπου η Μόσχα και το Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις εχθροπραξίες ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές. Τα ξημερώματα σημειώθηκε η πρώτη μάχη μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στρατιωτών στο ρωσικό Ροστόφ, προκαλώντας τον θάνατο 5 Ουκρανών στρατιωτών, σύμφωνα με ρωσικές πηγές.
Τις τελευταίες μέρες οι αυτονομιστές ανέφεραν πως χωριά και η πόλη Ντονέτσκ βομβαρδίστηκαν από το πυροβολικό των κυβερνητικών δυνάμεων επανειλημμένα, ενώ ο ουκρανικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους ρωσόφωνους. Την Παρασκευή οι φιλορώσοι ηγέτες των δύο περιοχών, αντίστοιχα ο Λέονιντ Πάσετσνικ και ο Ντένις Πουσίλιν, έκαναν γνωστό πως αρχίζουν να μεταφέρουν τους αμάχους στο έδαφος της Ρωσίας, εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Το Σάββατο, και οι δύο ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν «γενική κινητοποίηση», καλώντας όλους όσοι μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν σε στρατολογικά γραφεία.
Πως θα αντιδράσει η ΕΕ- Συνεδριάζουν συμβούλια ασφαλείας σε χώρες της Δύσςη
Ο Όλαφ Σολτς καταδίκασε τις δηλώσεις του Pώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστά «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ, ενώ και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.
Όπως δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, θα κληθεί τότε το Συμβούλιο να αποφασίσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του πακέτου.
Το Συμβούλιο ενέκρινε νωρίτερα το πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας 1,2 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει κλονιστεί ποικιλοτρόπως εξαιτίας της πολύμηνης πολιορκίας από τη Ρωσία. Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία (η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που είχαν μπλοκάρει την πρωτοβουλία). Η Ε.Ε. επίσης θα παράσχει στη χώρα ειδικούς για την αντιμετώπιση κυβερνο-επιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης. Τέλος, το Συμβούλιο επέβαλε κυρώσεις εις βάρος πέντε ατόμων (μεταξύ των οποίων τριών μελών της ρωσικής Δούμας) για την εμπλοκή της στις παράνομες εκλογές που διοργανώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Κριμαία.
Η στάση των ΗΠΑ
Η αναγνώριση των δυο περιοχών θα βάλει ταφόπλακα στις συμφωνίες του Μινσκ και θα δώσει στον Πούτιν την δικαιολογία εισβολής, λένε στις ΗΠΑ όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός επιτελάρχης, Μαρκ Μίλεϊ, καθώς και ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, εισήλθαν στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου λίγη ώρα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι επίκειται η απόφαση για το Ντονμπάς.
Συνεχίζεται η διπλωματία;
Οι διπλωματικές προσπάθειες υπέστησαν οπισθοδρόμηση καθώς η Μόσχα αφενός αναγνώρισε τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας και αφετέρου τόνισε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια» για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε νωρίτερα πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν, ωστόσο αν παραστεί ανάγκη μπορεί να υπάρξει επικοινωνία είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα συναντηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν στις 24 Φεβρουαρίου στην Γενεύη.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εν μέσω φημών για το τέλος της σχέσης του με την δυνάμει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Η εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού, οι μαχητικές ομάδες, ο αλ-Τζουλάνι και το μέλλον της πολύπαθης χώρας
Κάθε πρόεδρος μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ - εκτός από τον Τζέραλντ Φορντ - έχει κερδίσει τον τίτλο τουλάχιστον μία φορά
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.