Κοσμος

Ρωσο-oυκρανικός πόλεμος: Η Ρωσία διαψεύδει, η Δύση ανησυχεί

Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι ο Πούτιν ψάχνει πρόσχημα για να εισβάλει στην Ανατολική Ουκρανία

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ρωσο-oυκρανικός πόλεμος δεν έχει αποφευχθεί. Η εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία μπορεί να γίνει, αρκεί ο Πούτιν να έχει πρόσχημα, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Ο Ρωσο-oυκρανικός πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, το οποίο προειδοποιεί ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναζητά ένα πρόσχημα για να ξεκινήσει η εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία.

Ειδικότερα, το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Πέμπτη (17.02) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές για βομβαρδισμούς στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ στην Ανατολική Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε: «Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας».

«Δεν υπάρχει ακόμα καμία σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις ρωσικές προθέσεις» πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από τη διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία έχει τα πάντα έτοιμα για να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία χωρίς προειδοποίηση» επανέλαβε ο Στόλτενμπεργκ. Και συμπλήρωσε: «Έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια πλήρη εισβολή της Ουκρανίας με πολύ μικρή ή και καθόλου προειδοποίηση». Όπως εκτίμησε, «η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη».

Υπενθυμίζεται ότι σε νέα του δήλωση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι μεγάλος.

Αμερικανός ΥΠΕΞ για Ουκρανία: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει εισβολή»

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ άλλαξε τα ταξιδιωτικά του σχέδια την τελευταία στιγμή, προκειμένου να μιλήσει σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Τα στοιχεία επί του πεδίου δείχνουν πως η Ρωσία κινείται προς μια επικείμενη εισβολή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε από τη μεριά της στους δημοσιογράφους η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Καθ΄οδόν προς τη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στα τέλη της εβδομάδας στο Μόναχο, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έρχεται στον ΟΗΕ «ώστε να γίνει κατανοητό στον κόσμο πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε έναν πόλεμο», διευκρίνισε η Αμερικανίδα πρεσβευτής που έχει και η ίδια βαθμό υπουργού μέλους στο Υπουργικό Συμβούλιο του Τζο Μπάιντεν.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ακόμη πως ο Άντονι Μπλίνκεν «θα δηλώσει την έντονη δέσμευσή μας απέναντι στη διπλωματία, θα προσφέρει και θα υπογραμμίσει τον δρόμο προς την αποκλιμάκωση».

Οι ΗΠΑ διαπίστωσαν με ανησυχία χθες, Τετάρτη, πως η Ρωσία συνεχίζει την κλιμάκωση παρότι διαβεβαιώνει ότι ξεκίνησε την απόσυρση στρατευμάτων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για μια ομοιότητα με το στάδιο που είχε προηγηθεί της ρωσικής εισβολής στη Γεωργία το 2008 λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η Ρωσία επιμένει ότι αποσύρει τον στρατό από τα σύνορα με την Ουκρανία

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους και σήμερα Πέμπτη (17.02) μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στις οποίες συμμετείχαν σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Οι πρώτες στρατιωτικές μονάδες, που συμμετείχαν στις ασκήσεις, άρχισαν να φθάνουν στα στρατόπεδα τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, υποστράτηγος Ιγκόρ Κανασένκοφ.

Σύμφωνα με τον Κανασένκοφ, όλες οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Λευκορωσία, θα επιστρέψουν μετά τη λήξη των στρατιωτικών ασκήσεων στις βάσεις τους. «Μετά το τέλος των ασκήσεων, οι σχηματισμοί και οι στρατιωτικές μονάδες της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα επιστρέψουν, όπως πάντα, στα μόνιμα στρατόπεδα τους» ισχυρίστηκε ο Κανασένκοφ.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι τα στρατεύματα που μετακινήθηκαν στη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Μινσκ, το χρονικό διάστημα 10-20 Φεβρουαρίου, θα επιστρέψουν επίσης στις βάσεις τους στη συνέχεια.

Πόσο πιθανό είναι η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ - Τι απαντά ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε τις πιθανότητες ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με τη Ρωσία αποφασισμένη να σταματήσει την ένταξή της, η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία έχει προκαλέσει βαθιά κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης, ενώ φρενήρεις διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να αποφευχθεί μια στρατιωτική σύρραξη.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην Bild ότι ενώ η Ουκρανία ήθελε για χρόνια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η διαδικασία δεν προχωρά. «Δεν είναι μόνο η Ρωσία που είναι αντίθετη στην ένταξή (μας). Κάποια μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη θέση της Μόσχας. Αυτό είναι κοινό μυστικό» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι δεν κατονόμασε τις χώρες αυτές, λέγοντας ότι συνεχίζει να ελπίζει στη στήριξή τους. «Δεν μας είναι εύκολο με αυτούς τους γείτονες και δεν θέλουμε κινδύνους ή διπλωματικές διαμάχες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν για πιθανή ένταξη, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα νόημα αυτήν τη στιγμή να διενεργηθεί δημοψήφισμα.

«Η πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι πολύ μεγάλη» ανέφερε επίσης στην Bild, παροτρύνοντας τα μέλη της συμμαχίας να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι αναζητά πρόσχημα για επίθεση στην Ουκρανία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναζητεί «προσχήματα για μια εισβολή στην Ουκρανία».

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς αποτελούν κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε στο Twitter η Τρας, η οποία πρόκειται να συναντήσει σήμερα Πέμπτη (17.02) στο Κίεβο τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η ίδια εξέφρασε επίσης «τη μεγάλη ανησυχία της για τις σημερινές πληροφορίες που δείχνουν μια ενίσχυση της ρωσικής επίθεσης: Πάνω από 7.000 επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα και μια επίθεση σε νηπιαγωγείο από φιλορωσικά στρατεύματα».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, μένει χρόνος για τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση» πρόσθεσε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι σε μήνυμά του για την Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία είναι μεγάλο. Το ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία είναι μεγάλο, με την ανησυχία για έναν νέο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο να είναι τεράστια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις