Κοσμος

Αισιόδοξος πλέον ο Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία

«Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για την Ουκρανία ο Γενς Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ) εμφανίστηκε αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πλέον λόγοι για να υπάρξει αποκλιμάκωση με τη Ρωσία.

Δήλωση για την Ουκρανία έκανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, στον απόηχο της αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.

«Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με την κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τρίτη (15.02) εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα πως η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί και αυτός είναι ένας λόγος για «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, επισημαίνοντας πως όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση» ανέφερε επίσης ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για την «πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για δεκαετίες».

Σημειώνεται ότι σε ειρωνικό του σχόλιο ο Πούτιν αναρωτήθηκε: «Τι ώρα είπαμε θα γινόταν η εισβολή;».

Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία: Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και τις εγγυήσεις ασφαλείας

Στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του.

Και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει την απάντηση της Μόσχας στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της Ρωσίας» είπε. Και επανέλαβε ότι για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος χρειάζεται «πραγματική αποκλιμάκωση», που σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της, μαζί με τον εξοπλισμό από τα ουκρανικά σύνορα.

Κλείνοντας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην Ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας.

Και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα, από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις