- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αφγανός πρέσβης στο Παρίσι: «Θα μείνω εδώ όσο αντέξω»
Ο Μοχάμεντ Χομαγιόν Αζίζι, ο πρέσβης του Αφγανιστάν στη Γαλλία που είχε διοριστεί προτού επικρατήσουν οι Ταλιμπάν, βρίσκεται ακόμα στην πρεσβεία της λεωφόρου Ραφαέλ στο Παρίσι
Γαλλία: H αφγανική πρεσβεία στο Παρίσι που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι ακόμα ανοιχτή
Αν και στην Καμπούλ κυματίζει η σημαία των Ταλιμπάν, στο κτίριο της λεωφόρου Ραφαέλ στο Παρίσι, κυματίζει μια άλλη αφγανική σημαία, η τρίχρωμη της πρώην ισλαμικής δημοκρατίας του Αφγανιστάν. Έξι μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος και την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών από το αφγανικό έδαφος, η αφγανική πρεσβεία που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι ακόμα ανοιχτή. Κόσμος πάει κι έρχεται· Αφγανοί κάνουν αιτήσεις για πιστοποιητικά και περιμένουν στην ουρά.
Πιστοποιητικά ποιας χώρας και με ποια σφραγίδα; Ο Αφγανός πρέσβης Μοχάμεντ Χομαγιόν Αζίζι βρίσκεται στο γραφείο του και δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι η πρεσβεία «εξυπηρετεί τους Αφγανούς και την χώρα τους» - μια χώρα που, επισήμως, δεν υπάρχει πια. Την τελευταία φορά που ο Αζίζι είχε επαφή με τους Ταλιμπάν ήταν ένα μήνα μετά την επικράτησή τους στην Καμπούλ: είχαν ζητήσει σε όλους τους Αφγανούς διπλωμάτες να συνεδριάσουν σε ZOOM - αλλά κανείς από την πρεσβεία στη Γαλλία δεν ανταποκρίθηκε. Κι από τότε «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση», λέει ο Αζίζι.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Vincent Jolly από τη γαλλική Figaro πώς τα βγάζουν πέρα οικονομικά, ο Αζίζι απαντά αόριστα: «Έχουμε κάνει περικοπές σε όλες τις δαπάνες συμπεριλαμβανομένων των μισθών. Σήμερα στην πρεσβεία και στο προξενείο εργάζονται μόνο έξι διπλωμάτες και έξι υπάλληλοι. Δεν εισπράττουμε χρηματική βοήθεια από κανένα κράτος συμμαχικό του παλιού Αφγανιστάν.» Πόσο μπορούν να αντέξουν; «Καμιά δεκαριά χρόνια,» αστειεύεται ο Αζίζι, και προσθέτει «Μας έχουν εγκαταλείψει όλοι. Η Γαλλία δεν κράτησε τις υποσχέσεις της στο Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν την επάνοδο των Ταλιμπάν για να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία, την Κίνα και την Ευρώπη. Αυτό είναι το συναίσθημα των αφγανικών ελίτ.» Στην πραγματικότητα, για να επιβιώσει το προσωπικό της αφγανικής πρεσβείας, έχει διπλασιάσει τις τιμές των υπηρεσιών: π.χ. 180 ευρώ αντί 90 ευρώ για την έκδοση βίζας. Όσο για το κτίριο της λεωφόρου Ραφαέλ είναι ιδιοκτησία του αφγανικού κράτους.
Όταν ο Vincent Jolly ρώτησε τον Αζίζι «τι σκοπεύει να κάνει», ο Αφγανός πρέσβης απάντησε: «Δεν θα πάω πουθενά. Θα μείνω εδώ όσο αντέξω.» Φαίνεται ότι το ίδιο κάνει και ο Αφγανός πρέσβης στις ΗΠΑ: η πρεσβεία στη λεωφόρο Γουαϊόμινγκ της Ουάσιγκτον παραμένει ανοιχτή και στο κτίριο είναι υψωμένη η τρίχρωμη σημαία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα επιλεγεί ο νέος ανώτατος ηγέτης
Οι δηλώσεις των ηγετών - Από την ανοιχτή καταδίκη του Σάντσεθ έως τις ελπίδες για «νέα εποχή» στην Τεχεράνη
«Η Τουρκία θα εντείνει τις επαφές σε όλα τα επίπεδα για άμεση κατάπαυση πυρός» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος
Έρευνα αποκαλύπτει θεαματική στροφή του παγκόσμιου οικονομικού εγκλήματος - Η Ρωσία στο επίκεντρο
Οι διπλωματικές συνομιλίες στη Γενεύη κατέρρευσαν σε 48 ώρες σε κλίμα έντασης, οδηγώντας στην έναρξη των βομβαρδισμών
Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τα αντίποινα όσο διαρκούν οι επιθέσεις εναντίον του
Τιμήθηκε με πολυάριθμα παράσημα για τη δράση του
Μόνο το 2009 συμμετείχε σε περίπου 550 επίσημες εκδηλώσεις
Αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να τους χτυπήσουμε
Διχασμένοι οι νομικοί για τις επιχειρήσεις - Τι προβλέπει ο Χάρτης του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο
Ο λόγος που δεν εντοπίστηκαν για να αναχαιτιστούν
Αύξηση πυρηνικών κεφαλών ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος από τη βάση του Λονγκ
Ο αριθμός των καταφυγίων καλύπτει περίπου το 45% του συνολικού πληθυσμού
«Η επίθεση του Ιράν στη βάση μας στην Κύπρο δεν είναι αντίποινα για τη στάση μας»
Το Ριάντ αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο διαφυγής
«Έχουμε τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο και τον χρησιμοποιούμε»
Φιλοτέχνησε το έργο το 1633 σε νεαρή ηλικία
Πώς η εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να καθορίσει τη δεύτερη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται ήδη στην τρίτη ημέρα
Εκρήξεις σε Λίβανο και Ιράν, με εμπλοκή ΗΠΑ, Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.