- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Φονικές πλημμύρες στη Μαδαγασκάρη: 20 νεκροί, 55.000 εκτοπισμένοι
Ο κυκλώνας Μπατσιράι σάρωσε ολόκληρες περιοχές - Εικόνες καταστροφής
Στη Μαδαγασκάρη οι νεκροί από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο κυκλώνας Μπατσιράι, έφθασαν τους 20. Τα βίντεο με τις εικόνες καταστροφής.
Στη Μαδαγασκάρη ο κυκλώνας Μπατσιράι προκάλεσε τον θάνατο 20 ανθρώπων. Οι εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε 55.000.
Οι πλημμύρες που προκάλεσε προτού ολοκληρώσει το πέρασμά του από τη Μαδαγασκάρη σήμερα το πρωί, κατέστρεψαν τους μεγαλύτερους ορυζώνες της χώρας που βρίσκονται στο κέντρο της νήσου, εγείροντας φόβους για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, προειδοποίησε η Unicef.
«Ο Μπατσιράι έφυγε από τη Μαδαγασκάρη σήμερα το πρωί στις 07.00 (06.00 ώρα Ελλάδος) προς τον κόλπο της Μοζαμβίκης» δήλωσε ο Ζαν Μπενουά Μανές, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Unicef στη Μαδαγασκάρη.
Ο τροπικός κυκλώνας έφτασε στη Μαδαγασκάρη το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής στην ανατολική ακτή της μεγάλης νήσου του Ινδικού Ωκεανού, συνοδευόμενος από ισχυρές βροχές και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα έως και 165 χιλιομέτρων την ώρα, προτού πλήξει τη γαλλική νήσο Ρεϊνιόν. Η Unicef εκφράζει φόβους ότι πολλά θύματα είναι παιδιά, καθώς αυτά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της χώρας.
Ο κυκλώνας έπληξε αρχικά αγροτική παράκτια ζώνη 150 χιλιομέτρων που είναι αραιοκατοικημένη προτού κατευθυνθεί δυτικά προς την ενδοχώρα, προκαλώντας την υπερχείλιση ποταμών και πλημμύρες που κατέστρεψαν τους μεγαλύτερους ορυζώνες της Μαδαγασκάρης, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την Unicef.
«Οι συνέπειες του κυκλώνα δεν τελειώνουν σήμερα, θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες κυρίως στον αγροτικό τομέα» προειδοποίησε ο Μανές. Μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, η Μαδαγασκάρη είχε ήδη πληγεί πριν από έναν μήνα από τη φονική τροπική καταιγίδα Άνα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 55 ανθρώπων και έπληξε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Το 77% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το νότιο τμήμα της νησιωτικής χώρας πλήττεται από σοβαρή ξηρασία που έχει οδηγεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε οξύ υποσιτισμό και κάποιους θύλακες σε λιμό.
Μαδαγασκάρη: Γλίτωσε η πρωτεύουσα από τον κυκλώνα Μπατσιράι
Η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο και το κύριο λιμάνι της χώρας, το Τοαμασίνα, στο βορειοανατολικό τμήμα στη Μαδαγασκάρη, γλίτωσαν αυτήν την φορά από τον κυκλώνα.
«Οι στέγες εκατοντάδων σχολείων, κέντρων υγείας παρασύρθηκαν» από τους ανέμους στις πληγείσες ζώνες, υπογραμμίζει ωστόσο η Unicef.
Κατά το πέρασμά του ο κυκλώνας Μπατσιράι κατέστρεψε εν μέρει την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της νήσου, «γεγονός το οποίο θα δυσχεράνει την πρόσβαση και την ενίσχυση ορισμένων χωριών, συμπεριλαμβανομένων ζωνών με ξηρασία» προειδοποίησε ο Ζαν-Μπενουά Μανές, τονίζοντας ότι «η Μαδαγασκάρη βρίσκεται σε διαρκή ανθρωπιστική κρίση».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.