Κοσμος

Συγκίνηση για το τραγικό τέλος του 5χρονου Ραγιάν στο Μαρόκο

Νεκρό το παιδί μετά από πέντε ημέρες σε πηγάδι

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεκρός ο 5χρονος Ραγιάν στο Μαρόκο - Στιγμιότυπο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του παιδιού
Νεκρός ο 5χρονος Ραγιάν στο Μαρόκο - Στιγμιότυπο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του παιδιού © EPA

Μαρόκο: Συγκίνηση για τον 5χρονο Ραγιάν - Έμεινε για πέντε ημέρες σε πηγάδι, αλλά δεν τα κατάφερε - Πώς στήθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του 5χρονου Ραγιάν από βαθύ πηγάδι στο Μαρόκο. Μετά πέντε ημέρες, οι διασώστες κατάφεραν να τον βγάλουν από το σημείο που είχε εγκλωβιστεί, όμως, ο μικρός δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος το Μαρόκο. Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να φέρουν στην επιφάνεια τον Ραγιάν παρακολουθήσαν με κομμένη την ανάσα πολίτες από κάθε πλευρά του πλανήτη. Κάθε κίνηση των συνεργείων μεταδόθηκε στις τηλεοπτικές οθόνες. 

Οι διασώστες μπήκαν στο ειδικό τούνελ που κατέληγε στο πηγάδι βάθους 32 μέτρων, όπου βρισκόταν ο 5χρονος. Μόλις οι διασώστες στο Μαρόκο έβγαλαν το φορείο με τον 5χρονο Ραγιάν, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Στην αρχή οι πληροφορίες για την υγεία του ήταν συγκεχυμένες. 

‘Tragic accident’: Moroccan boy stuck in well dies before rescue

Πυροσβέστες σχημάτισαν ένα «ανθρώπινο τείχος» γύρω από το φορείο μέχρι το ασθενοφόρο. Το όχημα ανέπτυξε ταχύτητα για να φθάσει στο σημείο όπου περίμενε το ελικόπτερο για την αεροδιακομιδή του Ραγιάν στο νοσοκομείο. Στο τούνελ είχε εισέλθει και ιατρική ομάδα. Η επιχείρηση διάσωσης στήθηκε σε ορεινό χωριό κοντά στην περιοχή Μπαμπ Μπερέντ (επαρχία Σεφσαουέν) στο βόρειο Μαρόκο. Οι διασώστες είχαν καταφέρει νωρίτερα να χορηγήσουν οξυγόνο, νερό και τρόφιμα στον 5χρονο Ραγιάν, χωρίς όμως να γνωρίζουν αν τελικά τα χρησιμοποίησε.

Νεκρός ο 5χρονος Ραγιάν στο Μαρόκο - Στιγμιότυπο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του παιδιού
Νεκρός ο 5χρονος Ραγιάν στο Μαρόκο - Στιγμιότυπο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του παιδιού © EPA

Δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times» ανέφερε ότι οι γονείς του αγοριού έδειχναν εξαντλημένοι αλλά ήρεμοι, καθώς το παιδί τους βρισκόταν στο φορείο, με τους διασώστες να το οδηγούν στο ασθενοφόρο. Η τραγική κατάληξη στην περιπέτεια του Ραγιάν θύμισε τα όσα είχαν εκτυλιχτεί στην Ισπανία με το νεκρό αγοράκι που έπεσε σε πηγάδι το 2019.

Νεκρός ο 5χρονος Ραγιάν στο Μαρόκο - Στιγμιότυπο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του παιδιού
Νεκρός ο 5χρονος Ραγιάν στο Μαρόκο - Στιγμιότυπο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του παιδιού © EPA

 

Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του 5χρονου Ραγιάν στο Μαρόκο

«Έμαθα με μεγάλη λύπη και θλίψη την είδηση ​​του θανάτου, μετά από μέρες βασάνων και την ελπίδα να τον βρούμε ζωντανό», είπε ο πρωθυπουργός του Μαρόκου, Αζίζ Αχαννούχ και πρόσθεσε: «Εκφράζω εκ μέρους όλων των μελών της κυβέρνησης και εκ μέρους μου, τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια, τη συμπάθεια και τη συμπόνια μου στους γονείς του παιδιού, Raγιάν».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε: «Θέλω να πω στην οικογένεια του μικρού Ραγιάν και στον λαό του Μαρόκου ότι συμμεριζόμαστε τον πόνο σας».

Ο Αλγερινός μέσος της Μίλαν, Ismaël Bennacer, δημοσίευσε ένα αφιέρωμα συνοδευόμενο από μια εικόνα ενός μικρού αγοριού που υψώνεται στον ουρανό κρατώντας ένα μπαλόνι με  μια καρδιά στα χρώματα της σημαίας του Μαρόκου. «Το θάρρος του Ραγιάν θα μείνει στις μνήμες μας και θα συνεχίσει να μας εμπνέει. Και το ίδιο θα κάνει και η αφοσίωση του μαροκινού λαού και των διασωστών. Όλες μου οι σκέψεις είναι με την οικογένειά του και τους αγαπημένους του. Είθε ο Αλλάχ να δώσει σε αυτόν τον μικρό πολεμιστή τον υψηλότερο βαθμό παραδείσου».

Πώς στήθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του μικρού Ραγιάν από πηγάδι στο Μαρόκο

Το άνοιγμα του πηγαδιού ήταν μόλις 45 εκατοστά και στενεύει προς τα κάτω, καθιστώντας απαγορευτικό για τους διασώστες να κατέβουν από το συγκεκριμένο άνοιγμα. Γι' αυτό ελήφθη η απόφαση να χρησιμοποιηθούν εκσκαφείς και μπουλντόζες για να σκάψουν μια μεγάλη τρύπα, βάθους 32 μέτρων δίπλα από το πηγάδι.

Στη συνέχεια οι διασώστες δημιούργησαν ένα τούνελ μήκους 3 μέτρων, μέσα από το οποίο προσέγγισαν το σημείο όπου βρισκόταν παγιδευμένος ο 5χρονος Ραγιάν. Η σήραγγα αυτή αποτελείτο από μεταλλικούς σωλήνες, οι οποίοι προστάτευσαν τους διασώστες από βράχους και ενδεχόμενες κατολισθήσεις.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το αγόρι έφερε πολλαπλά χτυπήματα στα πόδια, στο κεφάλι και στη σπονδυλική στήλη. Ελικόπτερο βρισκόταν σε ετοιμότητα, προκειμένου να μεταφέρει τον 5χρονο στο νοσοκομείο.

Από εκατοστό σε εκατοστό, οι διασώστες προχωρούσαν παρά πολύ αργά στο τούνελ που οδηγούσε στον θύλακα όπου βρισκόταν για πέμπτη ημέρα παγιδευμένος ο μικρός Ραγιάν.

Μηχανικός που μίλησε νωρίτερα στο δίκτυο 2M της κρατικής τηλεόρασης του Μαρόκου, είχε αναφέρει ότι η προσπάθεια θα κρατήσει αρκετή ώρα. «80 εκατοστά μάς χωρίζουν από τον Ράιαν. Τα γεωτρύπανα δουλεύουν με μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί το λάθος» είχε πει ο Μουνίρ Αλ Ζαζούλι, προσθέτοντας ότι οι διασώστες προωθούνταν 20 εκατοστά του μέτρου κάθε μία ώρα.

Five-year-old boy trapped in well for four days has died, Morocco's king says

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ