Κοσμος

Μαρόκο: Νεκρός ανασύρθηκε ο 5χρονος Ραγιάν από το πηγάδι

Η στιγμή που βγαίνει από το τούνελ - Πέντε ημέρες στα έγκατα της γης

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διασώστες στο Μαρόκο απομακρύνουν νεκρό από το πηγάδι τον 5χρονο Ραγιάν
Διασώστες στο Μαρόκο απομακρύνουν νεκρό από το πηγάδι τον 5χρονο Ραγιάν @larayoub/Twitter

Στο Μαρόκο οι διασώστες έβγαλαν νεκρό από το πηγάδι τον 5χρονο Ραγιάν, που παρέμεινε παγιδευμένος εδώ και 5 ημέρες.

Στο Μαρόκο οι διασώστες ανέσυραν νεκρό από το πηγάδι τον 5χρονο Ραγιάν που είχε εγκλωβιστεί σε βάθος 32 μέτρων. Τα πρώτα λεπτά αφότου ανασύρθηκε το παιδί από το τούνελ που είχαν σκάψει οι διασώστες δίπλα στο πηγάδι, οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες για την κατάσταση της υγείας του.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Ραγιάν ήταν ζωντανός. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε η τραγική κατάληξη.

Οι διασώστες μπήκαν στο ειδικό τούνελ που κατέληγε στο πηγάδι, όπου βρισκόταν ο 5χρονος. Μόλις οι διασώστες στο Μαρόκο έβγαλαν το φορείο με τον 5χρονο Ραγιάν, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Πυροσβέστες σχημάτισαν ένα «ανθρώπινο τείχος» γύρω από το φορείο μέχρι το ασθενοφόρο. Το όχημα ανέπτυξε ταχύτητα για να φθάσει στο σημείο όπου περίμενε το ελικόπτερο για την αεροδιακομιδή του Ραγιάν στο νοσοκομείο. Ο απεγκλωβισμός του αγοριού από το πηγάδι έγινε σε live μετάδοση. Στο τούνελ είχε εισέλθει και ιατρική ομάδα. Η επιχείρηση διάσωσης στήθηκε σε ορεινό χωριό κοντά στην περιοχή Μπαμπ Μπερέντ (επαρχία Σεφσαουέν) στο βόρειο Μαρόκο. Οι διασώστες είχαν καταφέρει νωρίτερα να χορηγήσουν οξυγόνο, νερό και τρόφιμα στον 5χρονο Ραγιάν, χωρίς όμως να γνωρίζουν αν τελικά τα χρησιμοποίησε.

Δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times» ανέφερε ότι οι γονείς του αγοριού έδειχναν εξαντλημένοι αλλά ήρεμοι, καθώς το παιδί τους βρισκόταν στο φορείο, με τους διασώστες να το οδηγούν στο ασθενοφόρο. Η τραγική κατάληξη στην περιπέτεια του Ραγιάν θύμισε τα όσα είχαν εκτυλιχθεί στην Ισπανία με το νεκρό αγοράκι που έπεσε σε πηγάδι το 2019.

Επιχείρηση διάσωσης στο Μαρόκο - Η στιγμή που οι διασώστες βγάζουν νεκρό τον 5χρονο Ραγιάν από το πηγάδι

Ο Ραγιάν βρισκόταν παγιδευμένος τις τελευταίες πέντε ημέρες. Έπεσε μέσα στο πηγάδι την περασμένη Τρίτη (01.02). Ο κίνδυνος κατολίσθησης ήταν μεγάλος, με τις κινήσεις να είναι αργές και προσεκτικές.

Ακολουθούν βίντεο που δείχνουν καρέ καρέ τον απεγκλωβισμό του νεκρού Ραγιάν από το πηγάδι, με τον κόσμο να μη σταματά να επευφημεί τα σωστικά συνεργεία, καθώς δεν γνωρίζει ότι το παιδί έχει χάσει τη ζωή του.

Πώς στήθηκε η επιχείρηση διάσωσης στο Μαρόκο - Έσκαψαν τρύπα δίπλα στο πηγάδι

Το άνοιγμα του πηγαδιού ήταν μόλις 45 εκατοστά και στενεύει προς τα κάτω, καθιστώντας απαγορευτικό για τους διασώστες να κατέβουν από το συγκεκριμένο άνοιγμα. Γι' αυτό ελήφθη η απόφαση να χρησιμοποιηθούν εκσκαφείς και μπουλντόζες για να σκάψουν μια μεγάλη τρύπα, βάθους 32 μέτρων δίπλα από το πηγάδι.

Στη συνέχεια οι διασώστες δημιούργησαν ένα τούνελ μήκους 3 μέτρων, μέσα από το οποίο προσέγγισαν το σημείο όπου βρισκόταν παγιδευμένος ο 5χρονος Ραγιάν. Η σήραγγα αυτή αποτελείτο από μεταλλικούς σωλήνες, οι οποίοι προστάτευσαν τους διασώστες από βράχους και ενδεχόμενες κατολισθήσεις.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το αγόρι έφερε πολλαπλά χτυπηματα στα πόδια, στο κεφάλι και στην σπονδυλική στήλη. Ελικόπτερο βρισκόταν σε ετοιμότητα, προκειμένου να μεταφέρει τον 5χρονο στο νοσοκομείο.

Μαρόκο: Η τρύπα που έσκαψαν οι διασώστες και το τούνελ που οδηγεί στο πηγάδι (Σχεδιάγραμμα)
Μαρόκο: Η τρύπα που έσκαψαν οι διασώστες και το τούνελ που οδηγεί στο πηγάδι (Σχεδιάγραμμα) @Twitter/@Petervandyck

Η αγωνία χτύπησε «κόκκινο». Η περιπέτεια του παιδιού συγκίνησε τόσο το Μαρόκο όσο και άλλες χώρες του Αραβικού Κόσμου, όπως και αρκετά κράτη στη Δύση, με την επιχείρηση διάσωσης να μεταδίδεται live.

Οι κρίσιμες ώρες μέχρι να φθάσουν στον Ραγιάν - Αφαιρούσαν σιγά σιγά το χώμα

Από εκατοστό σε εκατοστό, οι διασώστες προχωρούσαν παρά πολύ αργά στο τούνελ που οδηγούσε στον θύλακα όπου βρισκόταν για πέμπτη ημέρα παγιδευμένος ο μικρός Ραγιάν.

Μηχανικός που μίλησε νωρίτερα στο δίκτυο 2M της κρατικής τηλεόρασης του Μαρόκου, είχε αναφέρει ότι η προσπάθεια θα κρατήσει αρκετή ώρα. «80 εκατοστά μάς χωρίζουν από τον Ράιαν. Τα γεωτρύπανα δουλεύουν με μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί το λάθος» είχε πει ο Μουνίρ Αλ Ζαζούλι, προσθέτοντας ότι οι διασώστες προωθούνταν 20 εκατοστά του μέτρου κάθε μία ώρα.

#SaveRayan - Κύμα συμπαράστασης στα social media για τον 5χρονο που παγιδεύτηκε στο Μαρόκο

Η περιπέτεια του μικρού αγοριού στο Μαρόκο προκάλεσε κύμα συμπαράστασης στα social media. Χρήστες στο Twitter έχουν δημιουργήσει το hashtag #SaveRayan (σ.σ. Σώστε τον Ράιαν). Φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης δίπλα στο πηγάδι, που συνεχίζουν να ανεβαίνουν στο Twitter, συνοδεύονται από το συγκεκριμένο hashtag.

Την ίδια στιγμή σε ένδειξη αλληλεγγύης χιλιάδες άνθρωποι κατασκήνωσαν στο κρύο σε αυτήν την ορεινή περιοχή του Μαρόκο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων.

Οι αρχές τοποθέτησαν μεταλλικά φράγματα, εμποδίζοντας το πλήθος να πλησιάσει. Ο κόσμος φώναζε κατά διαστήματα «Αλλάχ Ακμπάρ» (σ.σ. Ο Θεός είναι μεγάλος) και χειροκροτά για να εμψυχώσει τους διασώστες που έδιναν μάχη με τον χρόνο για να σώσουν τον 5χρονο Ραγιάν και να τον απεγκλωβίσουν από το πηγάδι.

Rescuers rush to save 5-year-old boy trapped in Moroccan well for days

Το συγκλονιστικό βίντεο με τον παγιδευμένο Ραγιάν στο Μαρόκο - Οι εικόνες μέσα από το πηγάδι

Tο προηγούμενο 24ωρο οι αρχές στο Μαρόκο είχαν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο ντοκουμέντο που έδειχνε τον Ραγιάν να είναι παγιδευμένος στο πηγάδι.

Όπως έγινε γνωστό, υπήρχε κάμερα που μετέδιδε live εικόνα από το σημείο, όπου βρισκόταν εγκλωβισμένος ο 5χρονος. Στις τελευταίες εικόνες που προέρχονταν από την κάμερα αυτή, ο Ραγιάν ήταν ξαπλωμένος στο πλάι, με τους διασώστες να μην μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν ήταν ζωντανός.

Η επιχείρηση διάσωσης του Ραγιάν στο Μαρόκο σε εικόνες

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν νέες εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης για τον απεγκλωβισμό του 5χρονου Ραγιάν στο Μαρόκο. Δυστυχώς το παιδί δεν τα κατάφερε. Η είδηση για τον θάνατο του αγοριού βύθισε στο πένθος την αραβική χώρα.

Διασώστες στο Μαρόκο για τον 5χρονο Ραγιάν που εγκλωβίστηκε σε πηγάδι
EPA/Jalal Morchidi

Ο 5χρονος Ραγιάν στο Μαρόκο παρέμεινε παγιδευμένος στο πηγάδι για 5 ημέρες
© EPA/Jalal Morchidi

Επιχείρηση διάσωσης στο Μαρόκο για τον 5χρονο Ραγιάν
© EPA/Jalal Morchidi

Μαρόκο: Διασώστες μπροστά στην είσοδο της τρύπας που οδηγεί στο πηγάδι όπου βρισκόταν παγιδευμένος ο 5χρονος Ραγιάν
© EPA/Jalal Morchidi

Ένας από τους εκσκαφείς που χρησιμοποιήθηκαν στο Μαρόκο για τον απεγκλωβισμό του 5χρονου Ραγιάν
© EPA/Jalal Morchidi

Ολονύχτια η επιχείρηση διάσωσης στο Μαρόκο για τον απεγκλωβισμό του Ραγιάν από το πηγάδι
© EPA/Jalal Morchidi

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Guardian, Telegraph, ΒΒC

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ