Κοσμος

Σεργκέι Ραντσένκο: Έζησα στην ΕΣΣΔ και ξέρω τι σημαίνει

Τι απάντησε στο ΚΚΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
prolipsi_331.jpg
Η ηγεσία του ΚΚ της Σοβιετικής Ένωσης επί Στάλιν © EPA Pool

Στην αντίδραση του ΚΚΕ για τις αποκαλύψεις που προέκυψαν από τα αποχαρακτηρισμένα επίσημα αρχεία της ΕΣΣΔ απάντησε ο καθηγητής Σεργκέι Ραντσένκο.

Ο καθηγητής ιστορικός Σεργκέι Ραντσένκο, ο οποίος έχει εκπλαγεί από την απήχηση που είχαν στην Ελλάδα οι αποκαλύψεις του για την σχέση του ΚΚΕ με την ΕΣΣΔ και την  κριτική που δέχεται από το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα, απάντησε μέσω Twitter «Παρεμπιπτόντως, άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι είμαι αντικομμουνιστής: Συμφωνώ. Φυσικά, είμαι αντικομμουνιστής. Έχω εμπειρία από πρώτο χέρι από την ΕΣΣΔ, η οποία πρόσφερε δωρεάν, εφ' όρου ζωής, εμβολιασμό κατά του κομμουνισμού. Δεν απαιτούνται ενισχυτικές δόσεις!»

 

Ο Ραντσένκο, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ανάρτησε πρόσφατα τέσσερα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία που αφορούν την στήριξη του ΚΚΕ από την ΕΣΣΔ, αλλά και τον ρόλο του ΚΚΕ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Τρία από τα τέσσερα έγγραφα, τα οποία η «Καθημερινή» μετέφρασε, είναι μια αναφορά από έναν Σοβιετικό αντισυνταγματάρχη στην Ελλάδα, μία λίστα του οπλισμού που οι Σοβιετικοί έστειλαν στους Eλληνες αντάρτες, και μια αναφορά από τον Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, ο οποίος τότε ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης, στον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης, Ιωσήφ Στάλιν.

Η απάντηση του ΚΚΕ ήρθε για τον ιστορικό από τον γ.γ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος του επιτέθηκε παραφράζοντας το όνομά του σε «Παπαρατσένκο». Μιλώντας στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε σε όσους ασκούν κριτική στο ΚΚΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και η Λιάνα Κανέλλη, η οποία δήλωσε ότι «Κομμουνιστική ανάλυση από μη κομμουνιστή είναι εξ ορισμού αντικομμουνιστική».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ