Κοσμος

Παρότι η Βόρεια Κορέα λιμοκτονεί, ο Κιμ κρατά τα σύνορα κλειστά

Φοβούμενος τον κορωνοϊό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν © EPA / KCNA
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν © EPA / KCNA

Οι παραδόσεις βασικών προϊόντων, περιλαμβανομένων των τροφίμων, παραμένουν μπλοκαρισμένες στα σύνορα της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια που είναι κλειστά τα σύνορά της προκειμένου να προστατευθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να εισέρχεται στη Βόρεια Κορέα, αν και οι παραδόσεις βασικών προϊόντων, περιλαμβανομένων των τροφίμων, παραμένουν μπλοκαρισμένες, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η Unicef ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον δύο από τα φορτία της τα οποία περιείχαν θεραπείες για τον υποσιτισμό και τη φυματίωση πέρασαν στη Βόρεια Κορέα έπειτα από έως και τρεις μήνες που παρέμεναν σε καραντίνα.

«Η πρώτη από αυτές τις αποστολές με προμήθειες της Unicef έχει λάβει έγκριση από τις υπηρεσίες απολύμανσης στο λιμάνι Ναμπό και παραδόθηκε στο κρατικό κέντρο διανομής, έτοιμη να μεταφερθεί στις ιατρικές κλινικές και τα κέντρα επισιτισμού», δήλωσε η εκπρόσωπος της Unicef Καρολίνε ντε Ντουλκ.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναφέρει κανένα κρούσμα covid-19 στο έδαφός της και έχει υιοθετήσει αυστηρά μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας, περιλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων της και περιορισμούς στις εσωτερικές μετακινήσεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020. Με τη συγκομιδή να φθάνει στο τέλος της, οι διεθνείς παρατηρητές λένε ότι η επισιτιστική και οικονομική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα παραμένει επικίνδυνη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι λαμβάνει μεγάλα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κίνας.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα έχει επισημάνει ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες κινδυνεύουν από τον λιμό, καθώς η χώρα αποκόπηκε ακόμη περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο μετά το ξέσπασμα της covid-19.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει χαρακτηρίσει «συκοφαντία» την έκθεση του ειδικού εισηγητή, αλλά ο επικεφαλής της χώρας Κιμ Γιονγκ Oυν έχει παραδεχθεί ότι η επισιτιστική κατάσταση είναι δύσκολη.  Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναγνώρισε μια «τεταμένη» επισιτιστική κατάσταση και ζήτησε συγγνώμη για τις θυσίες που αναγκάστηκαν να κάνουν οι πολίτες για να αποτραπεί ένα ξέσπασμα του κορωνοϊού. 

Τον Οκτώβριο έγινε γνωστό ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας προώθησαν την κατανάλωση κρέατος μαύρου κύκνου ως πολύτιμη πηγή τροφής υποστηρίζοντας ότι η εκτροφή του σε βιομηχανική κλίμακα θα βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων. «Το κρέας του μαύρου κύκνου είναι γευστικό και έχει φαρμακευτική αξία», ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος Rodong Sinmun.Η έρευνα για την εκτροφή των πουλιών προκειμένου το κρέας τους να διατεθεί προς κατανάλωση ξεκίνησε στις αρχές του 2019 και οι αρχές έχουν προτρέψει σε σχολεία, εργοστάσια και επιχειρήσεις να καλλιεργούν τρόφιμα και να εκτρέφουν ψάρια και άλλα ζώα προκειμένου να αυξήσουν την  αυτάρκειά τους», μετέδωσε το NK News. 

Από τον Αύγουστο του 2021 λίγα τεμάχια βοήθειας έχουν εισέλθει στη Βόρεια Κορέα καθώς πρώτα τίθενται σε καραντίνα για περισσότερους από τρεις μήνες και στη συνέχεια υποβάλλονται σε διαδικασίες απολύμανσης, είχε ανακοινώσει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) σε έκθεσή του για τη χώρα τον Δεκέμβριο.

Το WFP είχε προσθέσει ότι συνέχισε να διανέμει τρόφιμα μετά το κλείσιμο των συνόρων της Βόρειας Κορέας στις αρχές του 2020, όμως τα τελευταία αποθέματα διανεμήθηκαν τον Μάρτιο του 2021.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι υλικά για την covid-19 που είχαν φτάσει στη Βόρεια Κορέα παρέμεναν σε καραντίνα στο Ναμπό. Εκπρόσωποι του ΠΟΥ δεν απάντησαν σε ερώτημα για την κατάσταση αυτών των υλικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ