Κοσμος

Υποχρεωτική η ενισχυτική δόση στη Γερμανία για είσοδο σε εστίαση

Τι είναι ο κανόνας 2G+ και πόσες ημέρες διαρκεί η καραντίνα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες σε εστιατόριο στη Γερμανία εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού
Πολίτες σε εστιατόριο στη Γερμανία εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού © EPA/MARTIN DIVISEK

Στη Γερμανία η είσοδος στην εστίαση θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν κάνει την ενισχυτική δόση εμβολίου για κορωνοϊό. Πόσο διαρκεί η καραντίνα. Τα νέα μέτρα.

Γενική εφαρμογή του κανόνα 2G+ στη Γερμανία, που προβλέπει την πρόσβαση σε καταστήματα εστίασης μόνο σε εμβολιασμένους και ιαθέντες με αρνητικό rapid test 24ωρου, σχεδιάζουν ομοσπονδία και κρατίδια. Από τον κανόνα θα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση.

Πρακτικά, σε εστιατόρια θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα όσοι πολίτες έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου. Οι διπλά εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες θα πρέπει -εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού- να δείχνουν αρνητικό rapid 24ωρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται προσχέδιο αποφάσεων της σημερινής διάσκεψης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων στη Γερμανία, ο κανόνας 2G αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, πιθανόν από τη 15η Ιανουαρίου 2022. Μέχρι σήμερα, ενισχυτική δόση έχει λάβει το 40% του πληθυσμού στη Γερμανία.

«Πρέπει να περιορίσουμε και πάλι τις επαφές κι αυτό αφορά ιδιαίτερα το εσωτερικό των εστιατορίων. Θέλουμε περισσότερη ασφάλεια εκεί (...) Η εστίαση είναι προβληματικός τομέας, όπου κάθεται κανείς για αρκετή ώρα χωρίς μάσκα» εξήγησε την Πέμπτη (6/1) το βράδυ στο RTL ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Οι αντιδράσεις έρχονται ήδη από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να χαρακτηρίζει «ακατανόητη» την απόφαση και να επισημαίνει ότι στις περιοχές υπό τη διακυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών (SPD), όπως το Αμβούργο, δεν υπάρχει επαρκής προσφορά για την ενισχυτική δόση του εμβολίου. «Έτσι σκοτώνει τους εστιάτορές μας ο Όλαφ Σολτς» σχολίασε δηκτικά ο Κριστόφ Πλος, μέλος του προεδρείου του CDU.

Από την πλευρά πάντως των επιχειρηματιών στην εστίαση, ο Μόριτς Λούντορφ, ιδιοκτήτης παραδοσιακής ταβέρνας στο Μούνστερ της Βεστφαλίας, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι ο κανόνας 2G+ αποτελεί λογική συνέπεια της τρέχουσας κατάστασης με τη μετάλλαξη Όμικρον. «Εμείς οι εστιάτορες το περιμέναμε. Οι περισσότεροι πελάτες θα προσαρμοστούν γρήγορα» δήλωσε.

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό στη Γερμανία που ισχύουν για εμβολιασμένους και μη

Ταυτόχρονα, σε ισχύ παραμένουν οι περιορισμοί των επαφών, με όριο τα 10 άτομα για εμβολιασμένους και ιαθέντες σε ιδιωτικές συναθροίσεις. Στους ανεμβολίαστους επιτρέπεται η συνάντηση των μελών ενός νοικοκυριού με έως και δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό. Και στις δύο περιπτώσεις, εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 14 ετών.

Σε ισχύ παραμένει σε όλη τη χώρα και ο κανόνας 2G για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (κινηματογράφους, θέατρα κ.λπ.) και για το λιανικό εμπόριο, με την εξαίρεση των καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης. Τα νυχτερινά κλαμπ παραμένουν κλειστά από την 28η Δεκεμβρίου και δεν αναμένεται αναθεώρηση της απόφασης.

Τι ισχύει με την καραντίνα στη Γερμανία και όσους έχουν κάνει την ενισχυτική δόση - Η εξαίρεση για τους υγειονομικούς

Σε ό,τι αφορά την καραντίνα, στο εξής όσοι είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού θα εξαιρούνται εάν έχουν λάβει αναμνηστική δόση ή ακόμη και δεύτερη πρόσφατα. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν αναρρώσει.

Ασαφές, ωστόσο, παραμένει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και ιαθέντες αντιμετωπίζονται όπως εκείνοι που έχουν λάβει την ενισχυτική δόση. Για όλους τους υπόλοιπους, η καραντίνα διαρκεί 10 ημέρες.

Στη Γερμανία μόνο με τρίτη δόση εμβολίου (ενισχυτική) η είσοδος στην εστίαση
Στη Γερμανία μόνο με τρίτη δόση εμβολίου (ενισχυτική) η είσοδος στην εστίαση © EPA/FILIP SINGER

Ειδική ρύθμιση στη Γερμανία προβλέπεται για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα. Η καραντίνα μπορεί να διαρκεί 7 ημέρες και να λήγει με αρνητικό μοριακό διαγνωστικό τεστ, εφόσον δεν εκδηλώνονται συμπτώματα τουλάχιστον για 48 ώρες.

«Αυτό θα γίνει για τη διατήρηση της λειτουργίας κρίσιμων υποδομών», αναφέρεται στο προσχέδιο των αποφάσεων, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η παραλλαγή Όμικρον πολύ σύντομα θα είναι η κυρίαρχη στη Γερμανία, γεγονός το οποίο συνεπάγεται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ενδεχόμενη επιβάρυνση του συστήματος υγείας, αλλά και πιθανές σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε νευραλγικούς τομείς, λόγω ασθένειας ή καραντίνας.

Εστιατόριο στη Βρέμη της Γερμανίας ενημερώνει ότι επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες
Εστιατόριο στη Βρέμη της Γερμανίας ενημερώνει ότι επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες © EPA/FOCKE STRANGMANN

Οι μαθητές σχολείων και παιδικών σταθμών μπορούν να περιορίσουν την καραντίνα στις πέντε ημέρες με μοριακό τεστ ή γρήγορο τεστ αντιγόνων, το οποίο θα ενταχθεί στον ήδη ισχύοντα τακτικό έλεγχο. Εξαίρεση από τον κανόνα μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση που εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα, όπως γενική χρήση προστατευτικής μάσκας, καθημερινά τεστ κ.λπ..

Στο προσχέδιο αναφέρεται ακόμη η υποχρέωση για εργασία από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό και η γενική σύσταση για χρήση μάσκας τύπου FFP-2 στα καταστήματα και στα μαζικά μέσα μεταφοράς, ενώ τονίζεται ότι η ενισχυτική δόση προσφέρει την καλύτερη προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ