- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λιβύη: Συνελήφθη ο υπουργός Παιδείας για έλλειψη σχολικών βιβλίων
Οι συνέπειες της πολιτικής κρίσης στη χώρα
Λιβύη: Συνελήφθη ο υπουργός Παιδείας, με αφορμή την έλλειψη σχολικών βιβλίων.
Ο υπουργός Παιδείας της Λιβύης τέθηκε υπό κράτηση σήμερα, στο πλαίσιο μιας έρευνας για την έλλειψη σχολικών βιβλίων στη χώρα, όπου πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω του χάους που επικρατεί εδώ και χρόνια.
Ο Μούσα αλ Μεγκαρίεφ τέθηκε υπό κράτηση για «αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του. Η εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να αποσαφηνίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την εκτύπωση των σχολικών εγχειριδίων και τους λόγους για την έλλειψή τους, πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας είχαν κληθεί να δώσουν κατάθεση πολλοί άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Σχεδιασμού.
Οι συνέπειες της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη
Οι Λίβυοι βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Το τοπικό νόμισμα υποτιμήθηκε, οι διακοπές στο ηλεκτρικό είναι χρόνιο πρόβλημα, οι ουρές στις τράπεζες και στα βενζινάδικα ατελείωτες. Εδώ και κάποιες εβδομάδες οι γονείς των μαθητών δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιούν φωτοτυπίες αντί για βιβλία. «Έχω τρία παιδιά στο δημοτικό και μου στοιχίζει εκατοντάδες δηνάρια να βγάζω φωτοτυπίες για όλα τα βιβλία», σχολίασε η Ζάκια Αμπντελσαμάντ, γραμματέας σε μια ιδιωτική κλινική της Τρίπολης, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πολλά βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας επωφελήθηκαν από την κατάσταση και πωλούν τις φωτοτυπίες των σχολικών εγχειριδίων σε υψηλές τιμές, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου.
Η λιβυκή κυβέρνηση εγκρίνει κάθε χρόνο έναν ετήσιο προϋπολογισμό για την εκτύπωση των βιβλίων, τα οποία διανέμονται δωρεάν στα δημόσια σχολεία. Φέτος όμως το ποσό δόθηκε με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ελλείψεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Πριν από τη σύλληψή του ο υπουργός Παιδείας απέδωσε την καθυστέρηση στη διαδικασία ενοποίησης του περιεχομένου του σχολικού προγράμματος στις τρεις περιοχές της Λιβύης (δυτική, ανατολική και νότια). Το υπουργείο έχει ανεβάσει στον ιστότοπό του τα βιβλία σε μορφή PDF απ’ όπου μπορούν να τα κατεβάσουν οι ενδιαφερόμενοι.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.