Κοσμος

Imperial College: Η Όμικρον δεν είναι πιο ήπια από τη Δέλτα

Τι ανέφερε ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Imperial College: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι το ίδιο σοβαρή με τη Δέλτα
Λονδίνο © Getty Images/Ideal Image

Ευρήματα μελέτης του Imperial Colllege αμφισβητούν τους ισχυρισμούς ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια.

Παρότι τα πρώιμα στοιχεία που επικαλούνται επιστήμονες ανά τον κόσμο λένε ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είναι 70 φορές πιο μεταδοτική αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο, τα ευρήματα άλλης μελέτης αμφισβητούν τους ανωτέρω επιστημονικούς ισχυρισμούς. 

«Η μελέτη δεν βρίσκει ενδείξεις ότι η Όμικρον έχει χαμηλότερη βαρύτητα από τη Δέλτα, είτε με βάση το ποσοστό των θετικών ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα είτε με βάση το ποσοστό των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τη μόλυνση», δήλωσε η ερευνητική ομάδα του Imperial College, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον ο οποίος ήταν σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

 

 

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα δεδομένα για τις νοσηλείες «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή». Η μελέτη ανέφερε ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν «πολύ περιορισμένες αλλαγές στη σοβαρότητα σε σύγκριση με τη Δέλτα».

Η μελέτη υπογράμμισε επίσης τον αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης που δημιουργεί η νέα παραλλαγή και την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις για την καταπολέμησή της.

«Αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να γίνει πλήρως κατανοητό αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια τώρα για να μετριάσουν τυχόν πιθανές επιπτώσεις», είπε, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα έδειξαν «τη σημασία της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων ως μέρος της ευρύτερης δημόσιας υγείας απάντηση».

Τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική για την μετάλλαξη Όμικρον

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα εμβόλια και τα υψηλά επίπεδα προηγούμενης μόλυνσης από την COVID-19 βοηθούν να κρατηθεί πιο ήπια η ασθένεια σε ένα κύμα που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Υπάρχουν πρώιμες ανεπίσημες αναφορές που φαίνεται να δείχνουν πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές στη Νότια Αφρική, όμως επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να συναχθούν ακλόνητα συμπεράσματα.

Η χώρα κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Πιστεύουμε πως ίσως να μην σημαίνει απαραίτητα ότι η Όμικρον είναι λιγότερο λοιμογόνος, αλλά.... η εμβολιαστική κάλυψη (και)... η φυσική ανοσία των ανθρώπων που έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον ιό προσθέτει επίσης στην προστασία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Τζο Φαάλα, σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε ήπια νόσηση».

Η Νότια Αφρική έχει χορηγήσει στο 44% του ενήλικου πληθυσμού της τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από πολλές αφρικανικές χώρες αλλά πολύ μικρότερο από τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για το τέλος του χρόνου. Ωστόσο μεταξύ των άνω των 50 ετών, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης υπερβαίνουν το 60%.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Μισέλ Γκρουμ από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Νόσων (NICD) είπε πως υπάρχει μια ανοδική τάση στις νοσηλείες και στους θανάτους.

Η Ουασίλα Τζάσατ, ειδική στη δημόσια υγεία στο NICD, εκτίμησε πως από τους σχετιζόμενους με την COVID-19 θανάτους που σημειώθηκαν σε νοσοκομεία από τα μέσα Νοεμβρίου, περισσότεροι από τους μισούς αφορούσαν ανθρώπους που είχαν συννοσηρότητες ή ήταν μάλλον ηλικιωμένοι.

Είπε πως τα στοιχεία εμβολιασμού για εκείνους που πέθαναν είναι ελλιπή, αλλά φαίνεται από πληροφορίες που είχαν δώσει οι ίδιοι πως το 93% των θανάτων ήταν άνθρωποι που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Πρόσθεσε πως ένα άλλο 3,5% των θανόντων είχαν εμβολιαστεί περισσότερο από πέντε ή έξι μήνες πριν.

Ο Φαάλα είπε πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως οι μολύνσεις μπορεί να έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους στην πυκνοκατοικημένη

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ