- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Xωρίς τέλος η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία την Τρίτη 23 Νοεμβρίου κατέγραψε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία.
Την κατιούσα έχει πάρει η λίρα στην Τουρκία αφού άγγιξε το 15% σε απώλειες, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας» και παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.
Η κατρακύλα του νομίσματος αναμένεται να αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν βασικά προϊόντα, όπως καφέ και ζάχαρη. Για τον λόγο αυτό έχει τεθεί όριο στις αγορές, δύο πακέτα από κάθε προϊόν.
Το βράδυ της Τρίτης, πολίτες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, φωνάζοντας «AKP παραιτήσου». Η πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης έκλεισε με συρματομπλέγματα, ενώ στο Κουρτουλούς (Ταταύλα), η αστυνομία παρενέβη σε πολίτες που διαμαρτύρονταν.
«Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023; Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια!» αναφέρουν οι Τούρκοι, που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.
Ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου επικεφαλής της αντιπολίτευσης ακύρωσε όλο του το πρόγραμμα για να ασχοληθεί με την οικονομική κρίση και επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα. «Μέχρι χθες μας έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί, η Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση, η Ελλάδα χρεωκόπησε. Στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι κατά 2,7 φορές μεγαλύτερος, δηλαδή περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από το βασικό μισθό της Τουρκίας. Ποιος είναι σε άθλια κατάσταση;» είπε χαρακτηριστικά.
Όμως ο Ερντογάν κλείνει τα μάτια στην κρίση και επιμένει ακόμη και να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές. «Έχει ενδιαφέρον το ότι ζητούν συνεχώς πρόωρες εκλογές. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα γίνουν κανονικά τον Ιούνιο του 2023» απαντά ο Τούρκος Πρόεδρος.
Παράλληλα, η νέα κατάρρευση της λίρας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην τουρκική οικονομία και στην κοινωνία, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις σταματούν να δέχονται συμβόλαια σε τουρκικές λίρες και ζητούν πληρωμές σε δολάρια και ευρώ.
Εξαιτίας της υπερβολικής μεταβλητότητας του τουρκικού νομίσματος και της κατρακύλας των τελευταίων ημερών, οι χονδρέμποροι και οι παραγωγοί πρώτων υλών αδυνατούν και τιμολογήσουν, γεγονός που δυσκολεύει την υπογραφή συμβολαίων. Οι πωλητές ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα προϊόντα που πωλούν, καθώς οι νέες παραλαβές θα είναι σε τιμές στις οποίες δεν θα βρίσκουν αγοραστές.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.