- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Le Point: Ο εκβιασμός του Λουκασένσκο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού, παιδιά και ηλικιωμένοι είναι ήδη άρρωστοι με σοβαρά συμπτώματα πυρετού και σπασμών
Πολωνία - Λευκορωσία: Ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού Le Point περιγράφει τρεις εβδομάδες βασάνων για πάνω από 3.000 ανθρώπους στα σύνορα.
Οι μετανάστες ήρθαν στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Τους έφεραν διακινητές που τους υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν δεκτοί στη Λευκορωσία και τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο τούς εγκατέστησε πρόχειρα στην περιοχή της Ποντλάσιε, στα σύνορα με την Πολωνία, όπου υπάρχει, στρυμωγμένο ένα μικρό ρωσικό έδαφος που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία. Το μήκος των συνόρων Πολωνίας-Λευκορωσίας έχει μήκος 400 χιλιόμετρα: από αυτή τη συνοριακή γραμμή οι λευκορωσικές αρχές σπρώχνουν τους μετανάστες προς την επικράτεια της ΕΕ, ποντάροντας στην ανθρωπιστική βοήθεια. Από την πλευρά τους, έχουν φροντίσει για την περαιτέρω εξαθλίωση 3.000 περίπου ατόμων ώστε να λειτουργήσει ευκολότερα ο εκβιασμός.
Ο καιρός είναι βαρύς: στη βόρεια Ευρώπη έχει έρθει ο χειμώνας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού Le Point, παιδιά και ηλικιωμένοι είναι ήδη άρρωστοι με σοβαρά συμπτώματα πυρετού και σπασμών. Κάθονται και κοιμούνται μέσα στις λάσπες και κάτω από την παγωμένη βροχή. Παρότι έχουν τρέξει μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων με ρούχα, κάλτσες και κουβέρτες, είναι αδύνατο να βοηθήσουν τόσους αστέγους που βρίσκονται εδώ και τρεις εβδομάδες στο δάσος. Ανάμεσα στους μετανάστες είναι Κούρδοι από το Ιράκ και τη Συρία, οι οποίοι δεν έχουν έρθει από τη Μέση Ανατολή αλλά από την Αυστρία για να βρουν συγγενείς τους που έχουν μπλοκαριστεί στα πολωνικά σύνορα.
Έχουν όλοι λευκορωσικές βίζες που δεν τους χρησιμεύουν σε τίποτα. Όποιος έφτασε με βίζα στο Μινσκ μεταφέρθηκε αμέσως με λεωφορείο στα σύνορα – η πιο κοντινή πόλη είναι το Γκρόντνο αλλά δεν μπορούν να πάνε προς τα πίσω, στο λευκορωσικό έδαφος. Η Frontex διαθέτει μόνο 400 άτομα στην περιοχή, αλλά κι αυτά βρίσκονται σε αμηχανία: στην ανατολική Πολωνία έχουν συρρεύσει τεθωρακισμένα λες και επίκειται εισβολή. Αλλά ο Πολωνός πρωθυπουργός δηλώνει ότι είναι ζήτημα αρχής κι ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στους εκβιασμούς του Λουκασένκο. Ειδικές πολωνικές δυνάμεις φρουρούν από την περασμένη εβδομάδα το χωριό Dubicze Cerkiewne, που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα, ενώ η περιοχή έχει γεμίσει σε οχήματα των υπηρεσιών ασφαλείας. Στην αυλή ενός δημοτικού σχολείου έχουν κατασκηνώσει στρατιώτες. Οι αντιδράσεις ένθεν και ένθεν δείχνουν πανικό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού, έχουν κινητοποιηθεί 15.000 Πολωνοί στρατιώτες και 13.000 συνοριοφύλακες, στους οποίους προσετέθησαν 150 Βρετανοί από το ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά των συνόρων η Μόσχα έστειλε 250 αλεξιπτωτιστές που ένωσαν τις δυνάμεις τους, από τις 11 Νοεμβρίου με Λευκορώσους που τυφλώνουν τους Πολωνούς με λέιζερ. Είναι φανερό ότι η όλη υπόθεση ελάχιστα αφορά τους μετανάστες, αλλά ότι ο Λουκασένσκο εκδικείται την ΕΕ για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Λευκορωσία. Αλλά αν και ππειλεί να κόψει τη ροή του φυσικού αερίου που εξάγει η Ρωσία στην ΕΕ περνώντας από τη χώρα του, η Ρωσία δεν θα θελήσει να χάσει την πελατεία: καλύπτει το 20% των ευρωπαϊκών αναγκών και οποιαδήποτε διατάραξη των εξαγωγών θα ισοδυναμεί με εμπορική αναξιοπιστία.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της ανθρωπιστικής οργάνωσης Ocalenie, οι φαινομενικά πιο τυχεροί από τους μετανάστες βρίσκονται σ’ ένα κέντρο Bialystok, όπου έχουν τουλάχιστον στέγη: όμως πρόκειται κυρίως για αρρώστους ή για ανθρώπους που τραυματίστηκαν κατά την περιπλάνησή τους στο δάσος. Πολλοί έχουν χάσει τους δικούς τους ή έχουν υποστεί βία εκ μέρους των Λευκορώσων στρατιωτών οι οποίοι φαίνεται ότι τους κλέβουν τα λιγοστά τους χρήματα, ακόμα και τις σοκολάτες που δίνει η Ocalenie στα παιδιά.
Οι περισσότεροι θέλουν να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους, ενώ μερικοί που έχουν συγγενείς στη Γερμανία προσπαθούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους για να πάνε εκεί. Οι επικοινωνίες είναι σχεδόν αδύνατες γιατί δεν υπάρχει τρόπος να φορτιστούν κινητά τηλέφωνα, όμως, σύμφωνα με το Le Point, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να πάρουν το τρένο για τη Γερμανία και να τα παίξουν όλα για όλα.
Στην Πολωνία, εκτός του ότι δεν θέλουν να υποκύψουν στις πιέσεις του Λουκασένκο, εξισώνουν τους μετανάστες με τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Το κυβερνών κόμμα καλλιεργεί την ιδέα της επιδρομής των βαρβάρων. Υπάρχει ωστόσο πάντοτε η λύση του ανθρωπιστικού διαδρόμου όπως συνέβη το 2015: να περάσουν δηλαδή οι 3.000 μέσω της Πολωνίας σε άλλες χώρες τις ΕΕ. Αλλά αυτό το προηγούμενο θα λειτουργούσε ενθαρρυντικά για πολλές ακόμα χιλιάδες μεταναστών και η ΕΕ θέλει να το αποφύγει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης του HTS
«Η Μόσχα έχει πάει τον πόλεμο σε άλλο στάδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.