Κοσμος

Pandora Papers: Σπρωξιά σε δημοσιογράφο στην Τσεχία (βίντεο)

Από τους σωματοφύλακες του Τσέχου «Tραμπ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέις Μπάμπις
O πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέις Μπάμπις ©EPA Pool

Δημοσιογράφος ο οποίος προσπάθησε να κάνει ερώτηση στον πρωθυπουργό της Τσεχίας για τα Pandora Papers δέχθηκε σπρώξιμο από σωματοφύλακα.

Οι αποκαλύψεις των Pandora Papers για τον Αντρέι Μπάμπις και μάλιστα παραμονές των εκλογών στην Τσεχία έχουν φέρει με την πλάτη στον τοίχο τον πρωθυπουργό, που δεν κρύβει με κάθε ευκαιρία τον εκνευρισμό του. 

Κατά τη διάρκεια στη διάρκεια επίσκεψής του σε σταθμό παραγωγής ενέργειας στην πόλη Ούστι ναντ Λάμπεμ της Τσεχίας μια δημοσιογράφος του Investigace.cz τον στρίμωξε με τις ερωτήσεις της. Ο Μπάμπις την αγνόησε και προχώρησε προς το αυτοκίνητό του, ενώ ένας από τους σωματοφύλακές του έσπρωξε τη δημοσιογράφο πιάνοντάς την από τον αγκώνα και επαναλαμβάνοντας: «η συνέντευξη Τύπου τελείωσε. Δεν το καταλαβαίνεις; Δεν το πιάνεις; Φύγε!»

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε κι όταν ένας δημοσιογράφος του ΒΒC επιχείρησε να αποσπάσει κάποια δήλωση από τον Μπάμπις για την υπόθεση. Ο Τσέχος πρωθυπουργός μόλις αντίκρισε την κάμερα έσπευσε να αποχωρήσει προς το λεωφορείο τονίζοντας ότι την επόμενη φορά θα πρέπει να του ζητήσουν την άδεια για ερωτήσεις. Με τον ρεπόρτερ, όμως, να επιμένει στην ερώτηση γιατί η ο Μπάμπις χρησιμοποίησε offshore εταιρεία για να αγοράσει ακίνητα στη Γαλλία, επενέβη και πάλι σωματοφύλακάς του σπρώχνοντας τον δημοσιογράφο.

Ta Pandora Papers «καίνε» τον Μπάμπις

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, o Μπάμπις, που εξελέγη το 2017 υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά - είχε διοχετεύσει 22 εκατομμύρια δολάρια το 2009 σε δίκτυο εταιρειών, προκειμένου να αγοράσει μία έπαυλη κοντά στην Κυανή Ακτή, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει δύο πισίνες και ιδιωτικό κινηματογράφο. 

Στο μεταξύ η αστυνομία της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την εμπλοκή του Μπάμπις στα Panama Papers: «Η Εθνική Μονάδα για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος θα προβεί σε αυτή την έρευνα, όχι μόνο όσον αφορά στον Τσέχο Πρωθυπουργό, αλλά και για όλους τους Τσέχους πολίτες, που είναι καταγεγραμμένοι σε αυτήν την υπόθεση», όπως δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάμπις εμπλέκεται σε χρηματικό σκάνδαλο. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πως ο διπλός ρόλος του κ. Μπάμπις, που είναι πρωθυπουργός και ιδιοκτήτης του ομίλου συμμετοχών Agrofert (αγροδιατροφικά προϊόντα, χημικά, ΜΜΕ), χάρη στον οποίο απέκτησε την τεράστια περιουσία του, πράγματι μοιάζει με σύγκρουση συμφερόντων.

Ο τσέχος πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως μετέφερε τον Agrofert σε δύο καταπιστεύματα για να αποφύγει κάθε σύγκρουση συμφερόντων, συμμορφούμενος σε νόμο κατά της διαφθοράς, που είχε βαπτιστεί «νόμος Μπάμπις» από αρκετούς. Ωστόσο, δημόσια έγγραφα τεκμηριώνουν πως παραμένει ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ομίλου. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ